Kukbuk
Kukbuk
Mini serniczki na ciasteczkowym spodzie oblane masą kajmakową z dodatkiem gruboziarnistej soli morskiej, przepis Zosia Bauman - Nykowska

Serniczki z kajmakiem i solą pieczone w papilotkach

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + 40 minut pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
SPÓD
ciasteczka owsiane
200 g
masło
150 g
MASA SEROWA
mąka pszenna
3 łyżki
cukier
200 g
ser na sernik
1 kg
jajko "zerówka"
4 sztuki
kwaśna śmietana
200 g
ziarenka z laski wanilii
1/2 sztuki
POLEWA
mała puszka kajmaku
1 sztuka
gruboziarnista sól morska
według uznania

Przepis: Zosia Bauman - Nykowska


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Układamy papilotki w formie na babeczki.

krok 2

W rondelku mieszamy pokruszone ciasteczka z masłem i rozgrzewamy na małym gazie, aż się rozpuści. Wykładamy masę do papilotek, po łyżeczce na każdą. Ugniatamy łyżką i pieczemy przez 12 minut.

krok 3

W misce mieszamy sypkie składniki, następnie dodajemy ser i jajka, po czym dokładnie mieszamy mikserem. Uderzamy miską kilka razy, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Rozlewamy masę serową na podpieczone spody (serniczki można piec na raty) i pieczemy przez 20-25 minut.

krok 4

Podgrzewamy kajmak w małym garnuszku. Ostudzone serniczki dekorujemy ciepłym kajmakiem i solą.

Przepis pochodzi z materiału "Alicja w krainie serników" z wydania KUKBUK Święto Wiosny nr 8/2014. Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK do ściągnięcia na aplikacji Android i IOS.

Zobacz również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk