Kukbuk
Kukbuk
Przepis na pastę z pesto i jarmużem (fot. Ula Demczuk)

Tagliatelle z pesto z jarmużu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 min
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
MAKARON:
mąka pszenna
150 g
kasza manna
100 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
żóltko jajka "zerówki"
1 sztuka
sól
1/2 łyżeczki + do gotowania
woda
2-3 łyżki
PESTO:
orzeszki piniowe
3 łyżki
jarmuż
2 szklanki
czosnek
1/2 ząbka
oliwa
100 ml
starty parmezan
80 g
sok z limonki
kilka kropel
sól
do smaku
DO PODANIA:
parmezan
według uznania
skórka z limonki
według uznania
prażone orzeszki piniowe
garść

Przepis i zdjęcie: Ula Demczuk

krok 1

Mąkę przesiewamy, po czym mieszamy z kaszą manną. Usypujemy kopczyk, robimy wgłębienie pośrodku. Wbijamy w nie rozmącone jajka i żółtko. Dodajemy sól. Mieszamy widelcem do momentu, aż wszystkie składniki delikatnie się połączą. Zagniatamy ręcznie, by uzyskać dosyć zwarte, ale elastyczne ciasto. Wyrabiamy, aż jego powierzchnia będzie gładka. Odkładamy do miseczki, przykrywamy talerzem i odstawiamy na godzinę. 

krok 2

Ciasto kroimy na porcje. Rozwałkowujemy je i kroimy na wstążki.   

krok 3

Składniki pesto umieszczamy w szerokim, wysokim naczyniu i blendujemy.

krok 4

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy – zachowujemy odrobinę wody. 

krok 5

Makaron mieszamy z pesto. Posypujemy parmezanem, skórką z limonki i orzeszkami piniowymi. 

TIP 1

Makaron można pokroić na wstążki za pomocą maszynki lub ręcznie – formujemy rozwałkowany i dobrze omączony makaron w rulon, który następnie kroimy na 1-centymetrowe plastry.

TIP 2

Jeśli makaron jest za suchy, można dodać odrobinę wody z gotowania.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk