Kukbuk
Kukbuk
zupa z soczewicy z morelami, zupa z soczewicy, soczewica w pomidorach, ostra zupa z soczewicy, czerwona soczewica, danie z soczewicy, soczewica, suszone morele, rozgrzewająca zupa

13 przepisów na jednogarnkowy obiad

Wegańskie curry, maślany kurczak po indyjsku i szybka zapiekanka – do tych przepisów nie będziecie potrzebowali kilku patelni ani stosu garnków. Sprawdźcie, jakie proste dania jednogarnkowe przygotować na obiad.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

Opublikowano: 31 Grudnia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Każdy, kto gotował risotto albo gulasz, wie, że takie dania najlepiej smakują następnego dnia. Najlepiej zatem od razu przyrządzić nieco więcej, by starczyło na kolejne dni. Mocno paprykowe leczo, zupa albo aromatyczne curry przypominające o egzotycznych podróżach do Azji – do tych przepisów nie będziecie potrzebowali kilku patelni, stosu pokrywek czy mniejszych i większych garnków. Wystarczy jeden solidny gar, a o gotowaniu obiadów na resztę tygodnia możecie spokojnie zapomnieć. Polecamy dania, które są łatwe w przygotowaniu i podaniu, a do tego wręcz stworzone, by się nimi dzielić. Gdy już będziecie mieć garnek pełen warzyw tonących w apetycznym sosie pomidorowym, nadwyżkę jedzenia podrzućcie sąsiadowi albo podzielcie się nim z przyjaciółmi.

Szybka frittata z kalafiorem i szafranem - pyszny przepis (fot. Ula Demczuk)

Frittata z kalafiorem i szafranem >>

Frittata z kalafiorem, szafranem i ze szpinakiem to doskonały obiad na chłodne dni. Wszystkie warzywa pokrójcie, wrzućcie na patelnię i dodajcie jajka. Na koniec włóżcie patelnię do piekarnika i zapieczcie frittatę pod przykryciem. Mniejsza porcja tego dania sprawdzi się również na śniadanie!

chicken butter, kuchnia indyjska

Butter chicken >>

To klasyczne danie kuchni indyjskiej jest niezwykle aromatyczne i każdemu doda sił. Dzięki dodatkowi sosu maślano-pomidorowego kurczak jest miękki i delikatny. Takie przysmaki najlepiej jeść z chlebkiem naan albo pitą.

przepis na wegańskie curry z cukinią, fasolką szparagową i pieczonym kalafiorem

Wegańskie curry z kalafiorem i fasolką >>

Dla osób na diecie bezmięsnej przygotowaliśmy coś szczególnego. Oto przepis na wegańskie curry z kalafiorem, cukinią i fasolką szparagową. Danie obłędnie pachnie limonką i mleczkiem kokosowym. Można je jeść na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno.

Tofu tikka masala z warzywami i ryżem >>

Wiedzieliście, że tikka masala to angielskie danie? Nazwa może być myląca, zwłaszcza gdy zobaczymy listę składników, które w większości kojarzą się raczej z Indiami. Niemniej dajcie się zainspirować temu niezwykłemu przepisowi i sprawdźcie, jak zrobić bezmięsną wersję tikka masala na bazie tofu, passaty pomidorowej i mleczka kokosowego. Smakuje fenomenalnie!

caponata, włoska caponata, włoski bigos, leczo, danie jednogarnkowe, warzywa w pomidorach,

Caponata >>

To sycylijskie danie jest szybkie w przygotowaniu i nie wymaga wiele pracy. I najważniejsze – rozpieszcza smakiem słodkich pomidorów, bakłażanów oraz wyrazistych kaparów. Przyprawiona czosnkiem i śródziemnomorskimi przyprawami caponata nie ma sobie równych.

zupa z soczewicy z morelami, zupa z soczewicy, soczewica w pomidorach, ostra zupa z soczewicy, czerwona soczewica, danie z soczewicy, soczewica, suszone morele, rozgrzewająca zupa

Zupa z soczewicy z morelami >>

Prosty przepis na niebanalną i sycącą zupę z soczewicy. Przypomina klasyczny dal, ale dzięki morelom ma słodki, karmelowy posmak. A jeśli lubicie nieco ostrzejsze dania, śmiało przełamcie słodycz zupy odrobiną chili.

zapiekanka ziemniaczana, zapiekane ziemniaki, ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem, obiad z piekarnika, obiad z ziemniaków, pomysł na ziemniaki, co z ziemniaków, pieczone ziemniaki

Ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem >>

Tej zapiekance nikt się nie oprze. Jest prosta w przygotowaniu, pełna smaku, a do jej zrobienia nie trzeba wielu składników. Wystarczą ziemniaki, odrobina sera, śmietana i przyprawy. Prawdziwy comfort food, doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni.

adżapsandal, kuchnia gruzińska, pieczone warzywa, pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa, pieczone pomidory, sos pomidorowy, zdrowe jedzenie, fit, zdrowy obiad

Adżapsandal >>

Oto potrawa rodem z Gruzji. Można ją jeść samą, bez żadnych dodatków, ale doskonale sprawdzi się także w towarzystwie – na przykład lawaszu czy chaczapuri. Adżapsandal świetnie spełni funkcję bazy szakszuki – wystarczy podgrzać warzywa na patelni, wbić jajko i gotowe danie posypać fetą i natką pietruszki.

Egzotyczny, mocno aromatyczny obiad, czyli curry z dynią, kolendrą i trawą cytrynową (fot. Ania Włodarczyk / strawberriesfrompoland.blogspot.com)

Dyniowe curry >>

W tym wydaniu curry nęci aromatem galangalu i trawy cytrynowej. Oprócz nich w składzie znajdziecie jeszcze zieloną pastę curry (sprawdźcie, jak zrobić domową pastę curry oraz idealne curry w tajskim stylu>>), żółte pomidorki koktajlowe i oczywiście dynię. Gorące curry najlepiej smakuje z ryżem basmati, posypane posiekaną kolendrą.

francuska zupa cebulowa, zupa cebulowa, grzanka z serem, co do zupy, dodatki do zupy, kuchnia francuska

Francuska zupa cebulowa >>

Klasyka kuchni francuskiej! Kluczem do idealnej zupy cebulowej jest właściwe skarmelizowanie cebuli. Zanim jednak pokroicie cebulę, mocno ją schłodźcie – albo włóżcie gogle narciarskie (to naprawdę pomaga). Dzięki temu nie wypłaczecie morza łez. A gdy ten najważniejszy krok będziecie mieć za sobą, dodajcie białe wino i zacznijcie przygotowywać złociste grzanki z masłem, koniecznie zapiekane z serem.

Risotto z grzybami, natką pietruszki, tartym serem (fot. Kaja Werbanowska)

Risotto z grzybami >>

Jest kremowe, delikatne i obłędnie pachnie grzybami. To risotto powinno na stałe zagościć w waszym jadłospisie. Gdy ryż arborio będzie dochodził, usmażcie ulubione grzyby na maśle, a potem doprawcie je solą i pieprzem. Na koniec danie posypcie startym serem pecorino i świeżą natką pietruszki. 

Lekki i sycący obiad -  Cytrynowe risotto z jarmużem (fot. Angela Matlak)

Cytrynowe risotto z jarmużem >>

Przepis na lekkie risotto z jarmużem, ze skórką cytrynową i z groszkiem. Pamiętajcie, by w trakcie przygotowywania dania stopniowo podlewać ryż bulionem – kolejne porcje wlewajcie, kiedy poprzednia zostanie całkowicie wchłonięta przez ziarna. A kiedy ryż będzie al dente, dodajcie groszek. Smacznego!

risotto z kalafiora, danie z kalafiora, kalafior, danie z kalafiorem, kuchnia zero waste, przepis Jagna Jagielska, zdrowy obiad, wegański obiad, obiad z warzywami

Risotto z całego kalafiora >>

Jeśli nie macie czasu na zrobienie tego dania zaraz po zakupach, kalafior możecie zetrzeć na tarce i wrzucić do zamrażalnika. Później wystarczy go usmażyć z grzybami i cebulą na maśle, dodać białe wino i na koniec podlać bulionem. Naprawdę trudno nam zdecydować, która wersja risotta jest smaczniejsza.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk