Kukbuk
Kukbuk
Wegetariańskie leczo z bakłażenem i pieczywem (fot. Maciek Niemojewski)

Wegetariańskie leczo z cukinią, bakłażanem i ze świeżym pieczywem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
pomidory
4 sztuki
cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
olej
3 łyżki
papryka czerwona
1 sztuka
papryka żółta
1 sztuka
pieczarki
150 g
bakłażan
1 sztuka
cukinia
1 sztuka
słodka papryka mielona
1 łyżeczka
ostra papryka mielona
1/2 łyżeczki
zioła prowansalskie
1 łyżeczka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
natka pietruszki
do podania
ulubione pieczywo
według uznania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

Krok 1

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.

Krok 2

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na 1 łyżce oleju.

Krok 3

Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy. Do garnka wlewamy pozostałą oliwę, podgrzewamy. Podsmażamy na niej paprykę, dodajemy cebulę z czosnkiem, a po chwili dokładamy pokrojone pomidory. Dusimy około 10 minut.

Krok 4

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, bakłażana i cukinię myjemy, po czym kroimy w kostkę – wszystko dorzucamy do garnka. Przyprawiamy mieloną papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez 15 minut.

Krok 5

Leczo przekładamy do miseczek, posypujemy natką pietruszki i podajemy z kromką świeżego pieczywa.

Więcej przepisów z bakłażanem

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk