Kukbuk
Kukbuk
Talerz risotto z kurkami, parmezan (fot. Angela Matlak)

Risotto z kurkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
kurki
200 g
sól morska
do smaku
cebula
1 sztuka
masło
4 łyżki
rozmaryn
1 gałązka
cukinia
1 sztuka
pieprz świeżo mielony
do smaku
ryż do risotta
200 g
wytrawne białe wino
70 ml
domowy bulion warzywny
750 ml
parmezan
4 łyżki
natka pietruszki
2 łyżeczki

Przepis, przygotowanie i zdjęcia: Angela Matlak

krok 1

Kurki zasypujemy łyżeczką soli w dużej misce i zalewamy wrzątkiem. Gdy piasek i brud opadną na dno, wyjmujemy grzyby z wody i dokładnie osuszamy.

krok 2

Cebulę siekamy i dusimy na dużej patelni, na 2 łyżkach masła. Kiedy się zeszkli, dodajemy oczyszczone kurki i rozmaryn, a po chwili plasterki cukinii. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy jeszcze około 5 minut.

krok 3

Na patelnię wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy. Po chwili smażenia wlewamy wino. Mieszamy delikatnie i czekamy, aż alkohol odparuje. Stopniowo podlewamy ryż bulionem – kolejne porcje wlewamy, kiedy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Cały czas gotujemy risotto na dużym ogniu, co jakiś czas mieszamy. Jeśli jest zbyt gęste i suche, dolewamy nieco bulionu.

krok 4

Zestawiamy patelnię z ognia. Dodajemy starty parmezan i pozostałe masło. Po odczekaniu 2-3 minut podajemy – wcześniej posypujemy risotto natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

Więcej przepisów z kurkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk