Próżno szukać osoby, która z żalem żegnałaby 2021 rok. W ostatnich miesiącach świat naprawdę stanął na głowie. W tej nowej, osobliwej rzeczywistości spędzaliśmy więcej czasu w domu, mieliśmy też zatem sporo okazji do kulinarnych eksploracji i to właśnie one, podtrzymywały nas w tym roku na duchu. Dodatkowo cieszy nas świadomość, że nieustannie towarzyszyliście nam w kuchennych podbojach: śledząc przepisy, gotując i dzieląc się zdjęciami przygotowanych posiłków. Cieszymy się, że mogliśmy spędzić ten rok wspólnie z wami i – jako że nieuchronnie dobiega on końca – chcielibyśmy zaprezentować wam dania, które na przestrzeni ostatnich miesięcy przyrządzaliście najczęściej! Poniżej znajdziecie KUKBUK-owe przepisy, które w 2021 roku cieszyły się największą popularnością.
Najlepsze przepisy 2021 roku
Domowe wypieki i makarony po prostu musiały się tu znaleźć. Sprawdźcie, po które inne KUKBUK-owe przepisy sięgaliście najczęściej w 2021 roku!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
miejsce 20.
Socca z pesto i serem
Socca, znana również jako farinata, to pyszny placek z mąki z ciecierzycy, wywodzący się z północnych Włoch, prawdopodobnie z Genui. Jest prosta w przygotowaniu i świetnie łączy się z rozmaitymi składnikami. Choć w naszym przepisie sięgamy po pesto, ser i cukinię, równie smaczna będzie z innymi sezonowymi składnikami.
miejsce 19.
Wegetariańskie leczo z cukinią, bakłażanem i ze świeżym pieczywem
Gwarantujemy, że choć mięsa w nim nie znajdziecie, leczo z cukinią, bakłażanem i ze świeżym pieczywem jest sycące i świetnie poradzi sobie nawet z nieco większym głodem. Cukinia duszona z pomidorami i bakłażanem to połączenie idealne, zwłaszcza jeśli podacie to danie w towarzystwie świeżej bagietki lub kromki ulubionego pieczywa. To pomysł na zdrowy i pożywny obiad, który zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. A gdyby tego było mało, do jego zrobienia wystarczy wam zaledwie jeden garnek!
Sprawdź przepis na wegetariańskie leczo z cukinią, bakłażanem i ze świeżym pieczywem >>
miejsce 18.
Risottto z kurkami
Jeśli należycie do tych, którzy już latem nie mogą się doczekać grzybów, ten przepis będzie dla was idealny. W lipcu najlepsze są kurki, z których można przygotować kuszące zapachem i zaskakujące smakiem risotto. Choć jego przyrządzenie to nie lada wyzwanie, dla tej wersji dania warto poświęcić nieco więcej czasu w kuchni. Niezwykle istotne jest tu stopniowe dolewanie bulionu do ryżu. Nie należy się spieszyć – warto dać czas ziarnom, aby dobrze wchłonęły płyn. Przed podaniem danie koniecznie przyprawcie świeżo mielonym pieprzem i posypcie natką pietruszki.
miejsce 17.
Quiche lorraine
Quiche lorraine, zwana również plackiem lotaryńskim, to jedno z najpopularniejszych wytrawnych ciast kuchni francuskiej. Wywodzący się z Lotaryngii kisz to doskonały pomysł na wyjątkowy obiad dla rodziny lub przyjaciół. We Francji podaje się go najczęściej w okresie Bożego Narodzenia.
miejsce 16.
Tagliatelle z pesto z jarmużu
Nie idziemy na łatwiznę! W tym przepisie podpowiadamy, jak przygotować domowe pesto i makaron. Własnoręczne zrobienie tagliatelli wymaga trochę praktyki, ale efekt wart jest każdego wysiłku. To świetny pomysł na włoski obiad i idealne danie na romantyczną kolację.
miejsce 15.
Francuska zupa cebulowa
Gęsta, aromatyczna, o wyrazistym smaku – zupa cebulowa to tradycyjne danie kuchni francuskiej, które bez problemu przygotujecie we własnej kuchni. Żeby uniknąć łez podczas krojenia cebuli, pamiętajcie o jej wcześniejszym schłodzeniu i sięgnijcie po najostrzejszy nóż.
miejsce 14.
Sernik z palonym masłem
Mimo że w klasycznej wersji smakuje doskonale, zachęcamy was, by eksperymentować i odkrywać tradycyjny sernik na nowo. Lekko słony sernik z palonym masłem jest wyjątkowo prostym w przygotowaniu deserem, który zaskakuje głębią smaku i kremową konsystencją. Na jednym kawałku z pewnością się nie skończy! Choć w podstawowej wersji robi się go z serka Philadelphia, możecie użyć także zwykłego twarogu. Wystarczy go zblendować, a potem wymieszać z resztą składników.
miejsce 13.
Marokańskie naleśniki „milion dziurek”
Wygląda na to, że wciąż tęsknicie za smakami Maghrebu. Odwołany lot do Maroka zrekompensowały wam tradycyjne naleśniki „milion dziurek”, które często są kojarzone z innym północnoafrykańskim przysmakiem – msemmen. Koniecznie zróbcie je na słodkie śniadanie!
Sprawdź, jak zrobić marokańskie naleśniki "milion dziurek" >>
miejsce 12.
Szakszuka szpinakowa
Szakszuka szpinakowa to idealna propozycja dla tych, którym znudziła się klasyczna wersja z pomidorów. Do jej zrobienia, oprócz szpinaku, możecie użyć również szczawiu, botwinki czy jarmużu – każda wersja będzie równie pyszna. Szczypiorek lub koperek, przysmażone razem z zieleniną, uwolnią z dania aromat kojarzący się z upalnym latem i wakacjami. Gwarantujemy, że zapach tej szakszuki ściągnie na śniadanie każdego domownika!
miejsce 11.
Ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem
Wszyscy lubimy proste w przygotowaniu dania jednogarnkowe. Świetnie sprawdzają się podczas imprez lub wtedy, gdy nie mamy siły zająć się zlewem pełnym patelni i garnków. Zapiekanka ziemniaczana z serem to comfort food, po który sięgaliście w ostatnich miesiącach najczęściej!
Zobacz przepis na ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem >>
miejsce 10.
Bezglutenowy chlebek bananowy
W zeszłym roku media społecznościowe wypełniły się zdjęciami domowych chlebków bananowych. Nic dziwnego! Ten bezglutenowy przysmak jest naprawdę prosty w przygotowaniu i doskonale sprawdza się zarówno jako słodkie śniadanie, jak i w roli deseru. W tym roku bananowy chlebek też cieszył się dużą popularnością. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji zrobić go samodzielnie, sprawdźcie nasz przepis!
miejsce 9.
Ramen mięsny
Wyrazisty i pełen umami ramen z solidną porcją makaronu zawróci w głowie każdemu. By przygotować klasyczny mięsny bulion, nie musicie wybierać – możecie zrobić go jednocześnie z kurczakiem i wieprzowiną. Wyrazisty smak mięsa podkreślą czosnek, sos sojowy i imbir. Nie zapomnijcie ułożyć na wierzchu jajka, nori i kiełków fasoli – dodadzą daniu aromatu i będą wyglądały obłędnie. Amatorzy ostrości mogą też przyprawić zupę japońskim chili w proszku i olejem sezamowym z chili.
miejsce 8.
Frittata z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą
Jajka, ziemniaki, szpinak – do przygotowania frittaty potrzebne są produkty, które najprawdopodobniej macie w kuchni. To idealny pomysł na proste wegetariańskie śniadanie, którym najedzą się wszyscy domownicy!
Zobacz przepis na frittatę z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą >>
miejsce 7.
Feta pieczona z pomidorami
Choć lekko pikantną, słoną i niezwykle kruchą fetę zwykle podaje się na zimno, równie wybornie smakuje zapiekana. A z dodatkiem pomidorków koktajlowych sprawi, że nie będziecie się mogli oderwać od talerza! Baked feta to jeden z najpopularniejszych przepisów 2021 roku – na jego sukces zdecydowanie wpłynęła prostota receptury: pomidorki wystarczy umyć, skropić oliwą i zapiec razem z kostką sera. W ten sposób w zaledwie pół godziny przygotujecie smaczny i aromatyczny lunch lub obiad. Pst! Zapieczona feta rewelacyjnie smakuje z grzanką zrobioną z ulubionego pieczywa.
miejsce 6.
Ramen wegetariański
Czy gotowanie ramenu naprawdę musi trwać wiele godzin? Nic podobnego: klarowny wegetariański ramen o głębokim smaku można ugotować w niewiele ponad godzinę! W wersji podstawowej wystarczy dodać do niego pastę miso, kiełki fasoli mung i arkusz nori, na jego smak korzystnie wpłynie także obecność grzybów shimeji.
Wypróbuj przepis na ramen wgetaariański >>
miejsce 5.
Fettuccine alla papalina
Fettuccine alla papalina to wariacja na temat spaghetti alla carbonara, wymyślona w latach 30. XX wieku dla papieża Piusa XII. Prawdziwy klasyk kuchni włoskiej, który przygotujecie w zaledwie kwadrans!
miejsce 4.
Zupa krem z porów i ziemniaków
Na chłodne zimowe wieczory polecamy aromatyczne rozgrzewające zupy, a w szczególności gęste kremy! Ziemniaki i pory to znakomite połączenie, które można uzupełnić płatkami chili – nadadzą zupie charakter i ostrość.
miejsce 3.
Spaghetti ze szparagami i z pistacjami
Spaghetti ze szparagami i z pistacjami to inspirowane kuchnią sycylijską danie, którego smakiem zachwycaliśmy się przez całe lato. Ten sezonowy przepis warto zapisać w swoim kulinarnym kajecie, by wrócić do niego w najbliższe wakacje!
miejsce 2.
Chleb pszenny na zakwasie
Ten rok, podobnie jak poprzedni, stał pod znakiem domowego chleba! Wspólnie odkryliśmy, że upieczenie chrupiącego bochenka na zakwasie to nie czarna magia, a jedynie kwestia praktyki. Sprawdźcie, jak zrobić perfekcyjny chleb w domu!
miejsce 1.
Tantanmen ramen
To po ten przepis sięgaliście najchętniej w 2021 roku! Rosnąca popularność ramenu przejawia się nie tylko w tym, że wciąż powstają nowe, świetne restauracje specjalizujące się w przygotowywaniu tego klasycznego japońskiego dania, ale także w modzie na przyrządzanie go w domowym zaciszu. Tantanmen to ostra, gęsta odmiana ramenu, która rozgrzeje was w chłodne zimowe wieczory!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?