Kukbuk
Kukbuk

Klasyki w nowej odsłonie, czyli wielkanocne inspiracje

Jajka w różnym wydaniu, biała kiełbasa, najlepsze wędliny, żurek, rzeżucha – bez nich trudno sobie wyobrazić Święta Wielkanocne. Ale są też bohaterowie drugiego planu. Jak podejść do klasycznych składników na nowo, by nie tracić ich unikatowości?

Absolwentka Wydziału Architektury Wnętrz warszawskiej ASP. Przez wiele lat współpracowała z magazynami wnętrzarskimi, gdzie aranżowała wnętrza i stylizowała sesje zdjęciowe. Współtworzyła feministyczny magazyn G’rls ROOM. Miłośniczka rękodzieła i stała bywalczyni wszelkich warsztatów angażujących ręce i myśli. Uwielbia lato, sukienki i gołe nogi.

Tekst: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Materiał powstał we współpracy z marką Dolina Dobra.

Zdjęcia: Maciej Kaniuk

Przepisy i przygotowanie dań do sesji: Ewa Michalska

Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Moc dodatków

Świąteczne smaki, na które czekamy cały rok, zawdzięczamy na pewno mocnym, choć często ukrytym lub drugoplanowym dodatkom. W wielkanocnej kuchni nie może wszak zabraknąć chrzanu, czosnku czy majeranku. Bez tego ostatniego biała kiełbasa albo żurek nie dałyby się poznać z tak dobrej strony. Warto się tego trzymać także wtedy, gdy mamy ochotę wyjść nieco poza tradycyjne ramy. Nie rezygnując z charakterystycznego smaku popularnych potraw, pobawimy się konwencją, poznamy produkt na nowo i zwrócimy uwagę na jakość. 

Nowa forma

Czasem wystarczy odświeżyć formę dania i pokusić się o inspirujące dodatki. Efekt będzie z jednej strony zaskakujący, wzbogacony, z drugiej – dobrze znany, przywołujący smaki dzieciństwa. Taki, by ukontentować tradycjonalistów, ale też zachwycić poszukiwaczy nowych smaków. Może się to wydawać trudne, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z tak charakterystycznymi potrawami jak biała kiełbasa czy żurek. Świetnie czują się razem, ale dobrze im także osobno. Okazuje się, że ten popularny duet może jeszcze zaskoczyć.

Odpowiednie nadzienie

Biała kiełbasa. Zazwyczaj pieczona z dodatkiem karmelizowanej cebuli, innym razem rozkosznie pływająca w białym barszczu. Mało kto wie, że świetnie sprawdza się również jako farsz. Można nią nadziewać warzywa lub pierogi albo zawinąć ją w ciasto francuskie i zrobić paszteciki, które będą idealne do żurku. Jak najprościej przygotować białą kiełbasę? Parzoną wystarczy podsmażyć na mocnym ogniu. Dzięki temu będzie chrupiąca na zewnątrz i soczysta w środku.

 

Zobacz przepis na paszteciki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą i żurawiną >>

 

Przy zakupie białej kiełbasy warto się kierować jakością. Produkt powinien się składać wyłącznie z mięsa i przypraw, bez konserwantów i polepszaczy smaku.

Od pola do stołu

Przy zakupie białej kiełbasy warto się kierować jakością. Produkt powinien się składać wyłącznie z mięsa i przypraw, bez konserwantów i polepszaczy smaku. Najlepszym przykładem jest Kiełbasa Biała 100% mięsa z Doliny Dobra. Po pierwsze, ma tylko cztery składniki. Co więcej, jak wszystkie produkty marki, powstaje w unikalny i zrównoważony sposób, kontroli podlega bowiem każdy etap produkcji, od pola do stołu. Na jakość przekłada się nie tylko uprawa własnego zboża i wytwarzana na miejscu pasza, ale też dbałość o dobrostan zwierząt czy unikanie czynników stresogennych.

Smak, na który warto poczekać

To ona króluje na wielkanocnym stole. Pieczona szynka. Co zrobić, by była soczysta i doskonała zarówno na ciepło, jak i zimno, podana z sosem jako danie obiadowe lub pokrojona na cienkie plastry idealne do kanapki? Zanim zdecydujemy o jej przeznaczeniu, poznajmy niezawodne sposoby, które pomogą nam osiągnąć upragniony smak i konsystencję mięsa. Droga do doskonałości prowadzi w tym wypadku przez wolne pieczenie w niskiej temperaturze, a wcześniej nocne leżakowanie w aromatycznych przyprawach. Szynka wieprzowa jest delikatna i krucha, dzięki temu doskonale przejmuje smak solanki i marynat. Jeśli szukamy wyraźnego smaku, możemy się pokusić o zrobienie domowej konserwy – szynki peklowanej na mokro lub jeszcze intensywniejszej w smaku szynki suszonej. Ta pierwsza musi być poddana konserwacji przy użyciu soli, cukru, wody i środków peklujących. Drugą doprawia się mieszanką soli i przypraw, a następnie suszy na powietrzu przez kilka miesięcy.

Warto rozważyć aromatyczny farsz, który może wypełnić wnętrze wielkanocnej szynki. Sprawdźcie, jak mogą w tym pomóc suszone morele i tymianek, które wraz z innymi dodatkami nie tylko wzbogacą aromat, ale i zadbają o soczystość królowej świątecznego stołu.

 

Zobacz przepis na pieczoną szynkę z farszem mięsnym z suszonymi morelami i tymiankiem >>

 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk