Kukbuk
Kukbuk
Pizza z bazylią, krzesło, blat marmurowy

5 najlepszych pizzerii w Krakowie

Gdzie na pizzę w Krakowie? Zdradzamy nasze ulubione adresy.

Specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz kulinarny, podróżnik, fotograf. Publikuje w magazynie Czas Wina, Kukbuk, Podróże i w Twoim Stylu. Współpracuje z portalem Wirtualna Polska.  Pisze, gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne oraz organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Jego pierwsza książka „Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018 oraz nominowana do Gourmand World Cookbook Awards. Aktualnie kończy prace nad drugą książką tym razem poświęconą Portugalii i jej kuchni.

Tekst: Bartek Kieżun

Zdjęcie główne: Nicolas Perondi/ unsplash.com / Zdjęcia w tekście: Bartek Kieżun

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Urodziła się w Neapolu, choć sławę zdobyła dopiero po wizycie w Nowym Jorku. Jej wysokość… pizza! W poszukiwaniu najlepszej przemierzyliśmy Kraków wzdłuż i wszerz.

Mimo że nie jest to najbardziej skomplikowane danie świata, by zrobić dobrą pizzę, potrzeba nieco wiedzy. W ciągu ostatnich kilku lat Włosi z Neapolu postawili kilka pieców w Krakowie, a pizzaioli spod Wawelu nauczyli się z nich korzystać. Dlatego dziś w stolicy Małopolski można cieszyć podniebienie prawdziwą włoską pizzą w najlepszym wydaniu. Również dlatego, że razem z wiedzą spod Wezuwiusza ruszyły transporty wyjątkowych pomidorów datterini i San Marzano oraz wysokiej jakości mozzarelli z bawolego mleka. gdzie zjeść najlepszą pizze w Krakowie?

1. EN PLATO PIZZA & PASTA ul. Warszawska 170, Bibice

ciasto na pizzę w przygotowaniu

Naszym zdaniem numer jeden, choć zapewne niejedna osoba podróżująca krajową drogą numer 7 mija to miejsce, nie zaszczycając go nawet spojrzeniem. A niepozorny i niewielki pawilon kryje w sobie najprawdziwszy kawałek Italii oraz świetny piec. Łukasz Hrabia, spiritus movens tego miejsca, bywa w Neapolu regularnie, by sprawdzać na bieżąco, co w trawie piszczy, brać udział w szkoleniach albo w konkursach. Ciasto jest doskonałe, sos pomidorowy czerwony tak, że od razu wiadomo, że pomidory wygrzewały się w słońcu na zboczach Wezuwiusza, a mozzarella do margherity ma jakościowe oznaczenie DOP! Efekt: najlepsza pizza neapolitańska w Krakowie.

2. PIZZERIA 00 ul. Kalwaryjska 32, Kraków

Pizza na talerzu ozdobiona rukolą

Doppio zero, czyli podwójne zero, to oznaczenie włoskiej mąki, idealnej do pizzy i nazwa nowej krakowskiej pizzerii na Podgórzu. W malutkim lokalu uwijają się młodzi ludzie, bywa, że nieco nieporadnie, ale do pizzy podchodzą z sercem. W naszym rankingu lądują na miejscu drugim, bo pizza u nich świetna i znów w 100% neapolitańska, o nieregularnym kształcie, z porządnym szerokim brzegiem i wystającymi bąblami, znakiem, że pizzaiolo robił wszystko rękami, wałek zachowując do ciasta na makaron.

3. VINCENZO PEDONE PIZZA NAPOLETANA ul. Borsucza 12, Kraków

Mężczyzna wkładający pizzę do pieca z mozaiką ceramiczną

Plotka o pizzy gdzieś na Ruczaju gruchnęła w mieście już jakiś czas temu. Pielgrzymki smakoszy gnały na Borsuczą, bo tam najprawdziwszy Włoch wypieka rewelacyjną pizzę. Pojechaliśmy i my… i to nie raz. Vincenzo Pedone w ciągu ostatniego roku ugiął się pod presją polskiego klienta i kładzie na pizzę nieco więcej niż na początku, a szkoda, bo było lepiej, ale musimy od razu dodać, że nadal jest doskonale! Za pizzę z dzikimi brokułamiporchettą, mimo że to niezbyt neapolitańskie, uwielbiamy ten mały lokal z dala od głównego krakowskiego kulinarnego szlaku.

4. NOLIO ul. Krakowska 27, Kraków

Dwie pizze z mozzarellą na talerzach w restauracji Nolio.

Nolio skradło serca smakoszy migiem. Świetna włoska kuchnia, piękny, nowocześnie urządzony lokal w kamienicy w samym sercu Kazimierza, fantastyczne składniki i dobra selekcja win sprawiły, że o stolik trzeba było czasem powalczyć. Minął rok, Nolio wciąż działa na pełnych obrotach, tamtejsze małże oraz tortelli z dzikiem są doskonałe, a sernik z ricotty potrafi śnić się po nocach. I tylko pizza nieco zbladła. Nadal jest bardzo smaczna, ale z wyglądu jakby zbyt idealna. Czepiamy się, bo wiemy, że było lepiej. W naszym rankingu na miejscu czwartym.

5. BISTRO ITALIANO DA SILVANO ul. Joselewicza 18

Ciasto chrupie, jakby kucharz był z Rzymu i tam uczył się przyrządzać słynne włoskie placki

Bistro Italiano Da Silvano to lokal poza czasem, w którym ktoś ubrał krzesła w żakardy, a długaśne gałęzie scindapsusów przypiął do żyłki i puścił po ścianach. Tutejsza pizza nie ma nic wspólnego z Neapolem. Ciasto chrupie, jakby kucharz był z Rzymu i tam uczył się przyrządzać słynne włoskie placki. Rzuciliśmy okiem na talerz i zastanawialiśmy się, czy uciec, ale z kronikarskiego poczucia obowiązku wbiliśmy zęby w pizzę z prawdziwkami i… okazało się, że wszystko jest na miejscu. Fajne ciasto, dobre grzyby, a rukolę ktoś bardzo delikatnie skropił balsamico. I nagle drący się Albano przestał nam całkiem przeszkadzać!

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk