Kukbuk
Kukbuk
Przepis – spaghettoni w sosie z karczochów, pomysł na obiad z karczochami, włoska szkoła gotowania. jak przygotować karczochy(fot. Maciej Niemojewski)

Włoskie dania na lato – 10 niezawodnych pomysłów

Latem kuchnia włoska smakuje jeszcze lepiej – jest lekka, świeża, pełna warzyw, ziół i prostych składników, które nie wymagają długiego gotowania. To kuchnia celebrująca sezonowość i radość wspólnego jedzenia – przy stole w ogrodzie, na tarasie czy po prostu przy otwartym oknie w miejskim mieszkaniu. Wybraliśmy 10 włoskich klasyków idealnych na wakacje!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Pomidory w najlepszej formie, chrupiące kromki chleba, burrata rozpływająca się w ustach i zielone risotto – każdy z tych smaków przywołuje wspomnienie włoskich wakacji. Ale wcale nie trzeba rezerwować biletu do Toskanii, by je poczuć. Wystarczy kilka prostych przepisów i dobre produkty.

Zebraliśmy 10 pomysłów na włoskie dania, które świetnie sprawdzą się latem. Od klasyków takich jak bruschetta czy caponata po pizzę z grilla i smażone kwiaty cukinii – to smaki, które rozgrzewają wyobraźnię i chłodzą w największe upały. Buon appetito!

Pomysł na szybkie grzanki z owocami i warzywami, brzoskwinią, pomidorami i serem feta (fot. Martyna Cybuch)

Bruschetta

Bruschetta to jedno z tych dań, które bezapelacyjnie kojarzą się z latem. Idealna opcja na upał – robi się ją szybko, jest lekka i orzeźwiająca. A przy tym możemy użyć do jej przygotowania niemal wszystkiego. Bazą jest pieczywo – pokrojona bagietka lub kromka chleba na zakwasie. Na to koniecznie oliwa i pokrojone pomidory.

Kromki możemy podpiec z samą oliwą, a dopiero później dodać pozostałe składniki. Ważne, by bruschetta była chrupiąca. My szczególnie lubimy wersję z brzoskwiniami, pomidorami i owczą fetą lub z tapenadą i kolendrą. Chcecie, aby bruschetta stała się wyrafinowaną przystawką? Podajcie kromki al pesto z pomidorkami, pesto z rukoli i szynką parmeńską.

caponata, włoska caponata, włoski bigos, leczo, danie jednogarnkowe, warzywa w pomidorach,

Caponata

Latem warzywa wyglądają, pachną i smakują tak, że aż się proszą o ugotowanie z nich czegoś pysznego. Na przykład sycylijskiego gulaszu! Caponata to bowiem nic innego jak właśnie taki miks gotowanych warzyw.

Bazą są pomidory i bakłażany, dodajemy też oliwki i kapary, by podkręcić smak. Gulasz świetnie smakuje sam, ale można też zaserwować go z dodatkiem pieczywa – przyda się również do wyczyszczenia talerza z resztek pysznego sosu!

Sprawdź przepis na caponatę >>

Pizza z pomidorami i bazylią (fot. Maciek Niemojewski)

Pizza

Czy pizza przyrządzona na grillu to dobry pomysł? Oczywiście! Proponujemy pizzę w formie podpłomyka z grilla – ciasto robi się błyskawicznie, ale pamiętajcie, by przygotować je dzień wcześniej, aby zdążyło urosnąć. Dodatki? Spróbujcie wersji z młodymi ziemniakami, pecorino i rozmarynem lub opcji z anchois, grillowanymi pomidorami i chili.

Wolicie klasyczną pizzę? Sprawdźcie przepis na tradycyjną pizzę z pomidorami i mozzarellą. Świetnie smakuje również pizza bianca z kurkami i borowikami. Kwintesencja lata? Pizza z kwiatami cukinii!

Kuchnia włoska na lato? To świetny wybór!

Włoskie przepisy. Proste przepisy na kwiaty cukini. Przepis na kwiaty cukini z szynką i mozzarellą (fot. Maciek Niemojewski)

Smażone kwiaty cukinii

Kwiaty cukinii można położyć na pizzy, ale można je też usmażyć z rozmaitymi dodatkami. Są delikatne i świetnie nadają się do faszerowania, a przy tym wyglądają bardzo efektownie na stole.

Jak je przyrządzić? Możecie spróbować kwiatów cukinii nadziewanych ricottą i suszonymi pomidorami albo faszerowanych mozzarellą i anchois. Pyszne są także smażone kwiaty cukinii nadziewane serem provolone i szpinakiem albo mortadelą i mozzarellą. Zrobicie je szybko, a efekt „wow” gwarantowany!

Przepis na zapiekankę z bakłażanem. Włoskie zapiekanki – PRZEPISY (fot. Maciek Niemojewski)

Parmigiana

Plastry bakłażana z ciągnącą się mozzarellą, zanurzone w sosie pomidorowym – parmigiana ma swoich wielbicieli, a my z pewnością należymy do tego grona.

Aromatyczna i smakująca jak wakacje, a do tego pożywna – ta zapiekanka wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru od pierwszego przygotowania. Zróbcie ją sobie, bo jest świetna!

Sprawdź przepis na parmigianę >>

Makaron

Makaron jako letni obiad sprawdza się idealnie – przygotujecie go zaledwie w kilka chwil, a do tego możecie użyć ulubionych składników lub produktów, które akurat macie w lodówce. Najprostszy makaron na lato to oczywiście spaghetti lub tagliatelle w sosie pomidorowym – wystarczy przesmażyć świeże pomidory z czosnkiem i oliwą, wymieszać z makaronem i obficie posypać parmezanem i świeżą bazylią.

A może sezonowe cacio e pepe? Zróbcie cacio e pepe ze spaghetti, fasolki szparagowej i pancetty. Świetnie smakuje także spaghettoni w sosie z karczochów z pecorino romano. Na upały z kolei idealne będzie spaghetti z cytrynowym pesto, lekkie i orzeźwiające.

Włoskie dania na lato - te przepisy zawsze się sprawdzają!

Sprawdź przepis na risotto verde z restauracji Farma Bii (fot. Maciek Niemojewski)

Risotto

To danie wymaga wprawdzie nieco więcej czasu niż pozostałe, ale czego się nie robi dla smaku? A ten jest, jak możecie się domyślić, wyjątkowy. Koniecznie sprawdźcie nasz poradnik „Jak zrobić risotto idealne?” i pędźcie do kuchni!

Na letnie obiady i kolacje pod chmurką przygotowujemy risotto verde, z ziołowym purée, groszkiem, fasolką szparagową i bobem lub risotto z kurkami – smaki lata na talerzu. Polecamy również risotto z koprem włoskim i ricottą, a także cytrynowe risotto z jarmużem, które są aromatyczne i pyszne.

Sałatka z różnych pomidorów z burratą i oliwą (fot. dinnershow.studio)

Burrata 

Coś lekkiego na gorące dni? Wszelkie dania z burratą w roli głównej! Dobrze pasuje zarówno do sałatek, jak i dań z makaronem. Jest delikatniejsza od mozzarelli i apetycznie rozpływa się na talerzu.

Najbardziej lubimy ją w wersji z pomidorami, ponieważ kremowy ser równoważy słodko-kwaśny smak warzyw. Na przystawkę lub lekki obiad warto zrobić burratę z tartymi pomidorami z dodatkiem kaparów i anchois lub sałatkę z różnych rodzajów pomidorów z burratą i oliwą

Jak zrobić sałatkę Panzanella z grillowanym kurczakiem, pomysł na sałatkę dla dziecka (fot. Maciej Niemojewski)

Panzanella

Sałatka kojarząca się z latem we Włoszech – panzanella! Do jej zrobienia możecie użyć czerstwego chleba lub bułki, to dobry sposób na danie im drugiego życia.

Chleb nasiąknie sokiem z pomidorów i papryki, a całość będzie tak dobra, że na talerzach nie zostanie ani kropelka sosu. Aby sałatka była bardziej pożywna, dodajemy do niej grillowanego kurczaka. Dzięki temu może być pełnoprawnym obiadowym daniem.

Sprawdź przepis na panzanellę >>

Tiramisu

Lista włoskich dań nie byłaby pełna bez deseru. A na upalne dni najlepszym deserem jest tiramisu. Szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze – nie wymaga włączania piekarnika.

Świetnie sprawdzi się klasyczne tiramisu, z biszkoptami nasączonymi kawą, posypane kakao, ale można je przyrządzić także w formie torciku – na letnie celebracje jak znalazł! Truskawkowe tiramisu z prosecco lub tiramisu po polsku z dodatkiem soku jabłkowego i porzeczek to równie smakowite alternatywy.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk