Kukbuk
Kukbuk

Torcik tiramisu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
Biszkopt:
mąka pszenna jasna
60 g
mąka ziemniaczana
15 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna
1 łyżeczka
jajka
2 sztuki
sól
szczypta
zmielony na puder erytrytol
30 g
Krem:
chudy twaróg
250 g
jogurt naturalny
50 g
zmielony na puder erytrytol
30 g
likier amaretto lub brandy
2 łyżeczki
Dodatkowo:
ostudzona kawa
150 ml
kakao
do oprószenia

Przepis i zdjęcie: Anna Reguła, Kinga Syposz / Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości

krok 1

Przygotować biszkopt. Przesiać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, wymieszać z kawą. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Wsypać stopniowo puder z erytrytolu, wciąż ubijając. Dodać po 1 żółtku, kontynuując ubijanie. Stopniowo wsypać mąkę z dodatkami, delikatnie mieszając szpatułką. Nie robić tego zbyt długo, aby biszkopt nie stracił puszystości. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto. 

krok 2

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C ok. 30 minut. Biszkopt odstawić do wystygnięcia. Przygotować krem. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na idealnie gładką masę. Włożyć do lodówki na czas stygnięcia biszkoptu. Biszkopt przekroić na 3 blaty i nasączyć je kawą. Przełożyć blaty kremem. Na wierzch torcika również nałożyć krem. Schładzać w lodówce kilka godzin. Przed podaniem oprószyć kakao.

Przepis pochodzi z książki "Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości"

Koszyk