Kukbuk
Kukbuk

Spaghetti z pesto cytrynowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
spaghetti
garść
skórka z cytryny
z ½ sztuki
migdały
duża garść
sól
szczypta
parmezan
100 g + do podania
oliwa
100 g
cytryna
kilka plasterków

Zdjęcie: Magda Klimczak / Dare to Cook

krok 1

Spaghetti gotujemy 2 minuty krócej, niż podano na opakowaniu – powinno być mocno al dente. Odcedzamy, zostawiamy 150 mililitrów wody z gotowania makaronu.

krok 2

W blenderze miksujemy skórkę z cytryny z migdałami, solą, parmezanem i oliwą. Do pesto wlewamy gorącą wodę z gotowania makaronu. Spaghetti przekładamy na patelnię, dodajemy plasterki cytryny, pesto i mieszamy, aż pasta pokryje się sosem. Podajemy z parmezanem.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk