W cyklu „Włoska szkoła gotowania” prezentowaliśmy już przepisy na domowy makaron (sprawdź, jak zrobić domowy makaron >>), rozmaite pasty ze szparagami (zobacz przepisy na pasty ze szparagami >>), dania z karczochów (sprawdź, co zrobić z karczochów >>), a także przysmaki kuchni Bergamo i Lombardii, zaskakującej bogactwem wyjątkowych produktów i dań (sprawdź regionalne przepisy z Bergamo i Lombardii >>). Tym razem dzielimy się sposobami na pyszne i aromatyczne potrawy z kwiatami cukinii. Niezmiennie naszą przewodniczką podczas tej kulinarnej podróży jest Cristina Catese – włoska szefowa kuchni, która pasję do gotowania, sezonowość i kulturę kulinarną wyniosła z rodzinnego domu.
![Przepisy na kwiaty cukinii (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/bsgWn7z63rHW5zcuXpt3YyfP5-gjAidw6DFHg7S48BQ/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMDEv/Q3Jpc3RpbmFfa3dp/YXR5X2N1a2luaTE3/ODMuanBn.jpg)
Włoska szkoła gotowania: Kwiaty cukinii
Ich żółte płatki wyglądają tak, jakby zebrały w sobie całe słońce lata. Kwiaty cukinii są jednym z najpiękniejszych i najsmaczniejszych składników, jakie mogą zawitać w waszej kuchni. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, co nich zrobić!
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Filip Sadowski
![Przepisy z kwiatami cukinii (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/F9iDqs78aefCxAhbCfiVisgM6rB-w0z_203a4gtzjjU/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMDEv/Q3Jpc3RpbmFfa3dp/YXR5X2N1a2luaTE3/ODcuanBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/qG3A5OUy0utYldJQV3Vjya4JzNSaoaAZCzxAjOD5_3I/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMDEv/Q3Jpc3RpbmFfa3dp/YXR5X2N1a2luaTE3/ODcuanBn.jpg 2480w)
Zaproście włoskie smaki do swojego domu, przygotujcie proste dania z kwiatami cukinii, a efektami koniecznie podzielcie się z bliskimi!
Kwiaty cukinii są lekkie, pyszne i chrupiące, pachną letnim ogrodem i mają słodki, nieco miodowy smak. Szczególnie cenią je Włosi – używają ich w kuchni na niezliczenie wiele sposobów. W słonecznej Italii kwiaty cukinii dodaje się do sałatek, makaronu czy risotta, a także smaży z różnymi farszami. Na nieco większy głód polecamy letni makaron z kwiatami cukinii, szynką i ricottą lub pizzę z kwiatami cukinii, którą Cristina nauczyła się robić od swojej babci Marii. Zaproście włoskie smaki do swojego domu, przygotujcie proste dania z kwiatami cukinii, a efektami koniecznie podzielcie się z bliskimi! Cristinie kojarzą się one właśnie z częstowaniem innych: – Pierwszy raz kwiaty cukinii przygotowałam w Polsce 16 lat temu w domu mojej koleżanki. Miała ich w swoim ogrodzie setki! Zorganizowała w niedzielę obiad, na który jedliśmy wyłącznie przyrządzone z nimi potrawy. Oprócz smażonych kwiatów cukinii przygotowałam dla was też przepis na pizzę babci Marii oraz smaczne, letnie tagliatelle paglia e fieno. Zamknijcie oczy, delektujcie się potrawami i poczujcie się jak w moim włoskim domu. Smacznego!
![Przepis na prosty makaron z kwiatami cukinii. Jak zrobić kwiaty cukinii (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/ijzp7CQRe0EtQMzsr4GR9pk12WlEZsZn7BTBsNWZZy4/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMDEv/Q3Jpc3RpbmFfa3dp/YXR5X2N1a2luaTE4/MDEuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/UJs9mQ66B-c10iR0Ozu2fN7TBo3r5IqytX_X2HiWTc4/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMDEv/Q3Jpc3RpbmFfa3dp/YXR5X2N1a2luaTE4/MDEuanBn.jpg 1010w)
Tagliatelle paglia e fieno z kwiatami cukinii, szynką i kremem z ricotty
Paglia e fieno to nic innego, jak siano i słoma. Nazwa potrawy pochodzi od tego, że używa się w niej makaronu w dwóch kolorach – żółtym i zielonym. Choć pasta paglia e fieno ma szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej, a kombinacji sosów do makaronu jest wiele, tym razem proponujemy podać go z kwiatami cukinii, szynką i kremem z ricotty – gwarantujemy, że to idealne połączenie. Nie zapomnijcie, żeby przed podaniem udekorować danie dodatkowymi kwiatami cukinii! Nadadzą mu smak i wyjątkowy charakter.
Wypróbuj przepis na tagliatelle paglia e fieno z kwiatami cukinii, szynką i kremem z ricotty >>
![Przepis na pizzę z kwiatami cukinii. Przepisy na kwiaty cukinii, jak przygotować kwiaty cukinii (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/v5HpPi6yy3XjYRdUY9I3ZUSAlrwaxHXJukjZ8a9eHOI/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMDEv/Q3Jpc3RpbmFfa3dp/YXR5X2N1a2luaTE4/MzguanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/DE_E8LXLd_R7rhCXlQfWD6CtKL7k717WRdenoWdpllU/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMDEv/Q3Jpc3RpbmFfa3dp/YXR5X2N1a2luaTE4/MzguanBn.jpg 1010w)
Pizza z kwiatami cukinii od babci Marii
Pizza jest świetna na każdą okazję – może być apetycznym obiadem dla dzieci, przekąską na wieczór ze znajomymi albo głównym składnikiem kolacji. Tym razem podajcie ją z kwiatami cukinii. To doskonały przepis dla tych, którzy jeszcze nie mieli okazji nic z nimi ugotować. Efekt murowany – zarówno wizualny, jak i smakowy.
Sprawdź przepis na pizzę z kwiatami cukinii od babci Marii >>
![Włoskie przepisy z kwiatami cuknii. Jak przygotować kwiaty cukinii. Kwiaty cukinii w kuchni (fot. Marcin Lewandowski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/fUvjN4Gke2rEnpULsIQw3qqOdhQSIoR0filA5ozXhXE/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMDEv/Q3Jpc3RpbmFfa3dp/YXR5X2N1a2luaTE4/MjguanBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/irQg80dTl3JqI7GKB5xQ65wIG5HDUC5GtyYgc2EA9yw/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMDEv/Q3Jpc3RpbmFfa3dp/YXR5X2N1a2luaTE4/MjguanBn.jpg 2480w)
![Włoskie przepisy. Proste przepisy na kwiaty cukini. Przepis na kwiaty cukini z mozzarellą i anchovies (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/cNd0Bm1ZuK--3b8IPopjRznoEnp5FwPgXnhM7wTN4KU/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMDEv/Q3Jpc3RpbmFfa3dp/YXR5X2N1a2luaTE4/MTYuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/LRS4UaQ6CmfSpMuT2RuVEjxMAYdQDwnijTU99txGamU/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMDEv/Q3Jpc3RpbmFfa3dp/YXR5X2N1a2luaTE4/MTYuanBn.jpg 1010w)
Smażone kwiaty cukinii nadziewane mozzarellą i anchois
We Włoszech kwiaty cukinii nadziewa się mozzarellą i anchois, zanurza w cieście naleśnikowym i smaży w głębokim tłuszczu. Podane na gorąco, są delikatnie chrupiące na zewnątrz, a farsz wprost rozpływa się w ustach. Smażone kwiaty cukinii świetnie sprawdzą się jako pyszna i prosta przekąska, która obudzi w was wspomnienie leniwych wakacyjnychdni.
Zobacz przepis na smażone kwiaty cukinii nadziewane mozzarellą i anchois >>
![Włoskie przepisy. Proste przepisy na kwiaty cukini. Przepis na kwiaty cukini z mozzarellą i suszonymi pomidorami (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/WMZxBCLN4FOidurZWBarD1TwPpOZyseTXMglgUyNEnA/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMDEv/Q3Jpc3RpbmFfa3dp/YXR5X2N1a2luaTE4/MjEuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/AH-wDh9-Embi_gtDQiKSsiEG3q5Gj3b_EqLi8U6nvpA/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMDEv/Q3Jpc3RpbmFfa3dp/YXR5X2N1a2luaTE4/MjEuanBn.jpg 1010w)
Smażone kwiaty cukinii nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami
Mało jest tak smacznych połączeń jak ricotta z kwiatami cukinii – słonawy ser doskonale podkreśla ich słodycz. Jeśli dodatkowo przyprawi się je aromatycznymi przyprawami i usmaży w lekkim cieście naleśnikowym, można zapomnieć o wszystkich troskach i oddać się la dolce vita. Smażone kwiaty cukinii to w końcu prawdziwy włoski comfort food!
Wypróbuj przepis na smażone kwiaty cukinii nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami >>
![Włoskie przepisy. Proste przepisy na kwiaty cukini. Przepis na kwiaty cukini ze szpinakiem i serem (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/ddUjpX69d8zk2VDQZoprukjs5uMyKMdy5oY8s8eX5vM/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMDEv/Q3Jpc3RpbmFfa3dp/YXR5X2N1a2luaTE4/MjUuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/uYFhCywTXT3uCnMkB1RP00Zhyx-mSVkuPKLq04qgbOE/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMDEv/Q3Jpc3RpbmFfa3dp/YXR5X2N1a2luaTE4/MjUuanBn.jpg 1010w)
Smażone kwiaty cukinii nadziewane serem provolone i szpinakiem
Smak pochodzącego z Kampanii sera provolone, który powstaje z krowiego mleka, zmienia się wraz z dojrzałością – od słodkiego, gdy ser dojrzewa do trzech miesięcy, po pikantny, jeśli nabiera powagi przez pół roku. Provolone znakomicie łączy się z wieloma składnikami, a jednym z nich jest szpinak. Dodajcie do równania kwiaty cukinii, a wynik będzie zaskakująco pyszny. Jesteśmy pewni, że ta prosta przekąska na stałe wpisze się do waszego menu.
Sprawdź przepis na smażone kwiaty cukinii nadziewane serem provolone i szpinakiem >>
![Włoskie przepisy. Proste przepisy na kwiaty cukini. Przepis na kwiaty cukini z szynką i mozzarellą (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/TJ_2Ffd2E3FUxgcuZX_HjxUC3vFvr0DIdv-qK9JS2CA/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMDEv/Q3Jpc3RpbmFfa3dp/YXR5X2N1a2luaTE4/MjcuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/5uOC2LLuDxZ9SRPFMUpnxI5zVbhlTK9rO1DMrIiasV8/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMDEv/Q3Jpc3RpbmFfa3dp/YXR5X2N1a2luaTE4/MjcuanBn.jpg 1010w)
Smażone kwiaty cukinii nadziewane włoską mortadelą i mozzarellą
We Włoszech mortadela jest uważana za absolutny rarytas. Szczególnie dotyczy to wędlin produkowanych tradycyjnymi metodami w Lombardii i Emilii-Romanii, a zwłaszcza jej stolicy – Bolonii. Mortadeli można używać w kuchni na wiele sposobów: w paście czy farszu lub jako składnik innych dań. Tym razem proponujemy dodać ją do farszu do kwiatów cukinii – w połączeniu z mozzarellą sprawdzi się doskonale! Kwiaty nadziejcie i zamknijcie, obracając ich wierzchołki, a następnie zanurzcie w cieście i usmażcie na złoty kolor. Smacznego!
Zobacz przepis na smażone kwiaty cukinii nadziewane włoską mortadelą i mozzarellą >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?