Kukbuk
Kukbuk

Pizza bianca

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina + min. 12 godzin wyrastania
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
10 porcji:
mąka chlebowa typu 750
500 g
woda
350 ml
cukier
1 łyżka
drożdże świeże
10 g
sól
7 g
oliwa
40 ml
burrata
200 g
prosciutto
kilka plasterków
prawdziwki
kilka sztuk
kurki
kilka sztuk
włoskie lardo
kilka plasterków
rukola
świeżo mielony pieprz

Przepis: Piotr Bruś-Klepacki


Zdjęcie: dinnershow studio

Krok 1

Z 50 ml wody, cukru i drożdży robimy zaczyn, odstawiamy go w ciepłe miejsce, a po 20 minutach łączymy z wymieszanymi w misce mąką i solą. Dolewamy pozostałą wodę, chwilę zagniatamy i dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Przekładamy je do miski, smarujemy oliwą, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki.

Krok 2

Na dwie godziny przed zrobieniem pizzy wyjmujemy ciasto, żeby się ogrzało. Zagniatamy je jeszcze raz. Formujemy dwa blaty do pizzy. Nakładamy ser, szynkę, oczyszczone kurki i pokrojone w plasterki prawdziwki. Pizzę pieczemy w jak najmocniej rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut. Przed podaniem dodajemy lardo, rukolę i pieprz.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk