Kukbuk
Kukbuk
Bruschetta al pesto z pomidorkami concasse, pesto z rukoli i szynką parmeńską. Westwing (fot. dinnershow.studio)

Bruschetta al pesto z pomidorkami concasse, pesto z rukoli i szynką parmeńską

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
Pesto z rukoli:
rukola
100 g
prażone orzeszki pinii
30 g
czosnek
1 ząbek
tarty grana padano
50 g
skórka otarta z cytryny
1 łyżeczka
oliwa
5-6 łyżek
sól
do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
do smaku
Pomidory concasse:
pomidor malinowy
2 sztuki
oliwa
1 łyżka
Dodatkowo:
ciabatta, bagietka lub inne ulubione pieczywo
oliwa
2 łyżki
czosnek
1 ząbek
szynka parmeńska
50 g
sól
do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Farma Bii


Stylizacja: Helena Radziejewska


Zdjęcia: dinnershow.studio

krok 1

Wszystkie składniki pesto dokładnie blendujemy w malakserze. Doprawiamy solą i pieprzem.

krok 2

Nacinamy skórkę na pomidorach. Wkładamy je do głębokiego naczynia i zalewamy wrzątkiem. Po 2 minutach wyjmujemy pomidory i wrzucamy je do zimnej wody – znów na 2 minuty. Obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z oliwą.

krok 3

iekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczywo kroimy na kawałki o grubości około 1½ centymetra, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 5 minut. Zrumienione grzanki nacieramy czosnkiem, doprawiamy pesto z rukoli. Na wierzchu układamy kawałek szynki parmeńskiej i pomidorki concasse. Posypujemy odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Materiał powstał we współpracy z Westwing.

Więcej informacji o trendach KUKBUK-a znajdziecie na stronie inspiracji na westwing.pl,a wykorzystane do sesji produkty w kolekcji o trendach stołowych.

Więcej przepisów z pomidorami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk