Kukbuk
Kukbuk
tiramisu z truskawkami, ciasto z bezą, ciasto z owocami, ciasto biszkoptowe, truskawki, beziki, ciasto bez pieczenia

Truskawkowe tiramisu z prosecco

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
tiramisu:
śmietanka kremówka
200 ml
cukier
1 łyżka
mascarpone
200 g
prosecco
2 szklanki
biszkopty
30 minut
dodatkowo:
truskawki
2 szklanki
cukier
4 łyżki
beziki
1 szklanki

Przepis i zdjęcie: Monika Walecka 

krok 1

Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do garnuszka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 minut. Przekładamy owoce do rondelka i gotujemy do momentu, aż się rozpadną, a sos zgęstnieje. Pozostawiamy do wystygnięcia.

krok 2

W mikserze ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem. Kiedy nabierze pożądanej konsystencji, partiami dodajemy mascarpone, miksując na wolnych obrotach.

krok 3

Prosecco wlewamy do miski. Zdecydowanym ruchem zanurzamy w nim po jednym biszkopcie i szybko wyciągamy. Na talerzu układamy obok siebie 10 biszkoptów. Smarujemy je połową sosu truskawkowego. Na to wykładamy jedną trzecią przygotowanego kremu mascarpone. Układamy kolejną warstwę z biszkoptów, masy truskawkowej i kremu oraz jeszcze jedną warstwę biszkoptów nasączonych prosecco. Wierzch tiramisu smarujemy resztką kremu. Dekorujemy pokruszonymi bezikami i obkładamy połówkami świeżych truskawek.

Każde tiramisu najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce, warto więc powstrzymać łakomstwo. Dzięki temu będzie się też łatwiej kroić i lepiej prezentować na talerzu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!