Kukbuk
Kukbuk
Tiramisu po polsku udekorowane porzeczkami

Tiramisu po polsku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
jajko "zerówka"
3 sztuki
cukier
100 g
laska wanilii
1 sztuka
mascarpone
500 g
śmietana 36%
250 g
cukier puder
15 g
sok jabłkowy
1 l
żubrówka
150 ml
cynamon
szczypta
biszkopty savoiardi
40 sztuk

Przepis i przygotowanie: Michał Toczyłowski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Żółtka ubijamy z cukrem i środkiem laski wanilii na puszystą, jednolitą masę. Dodajemy mascarpone, dokładnie mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Obie masy łączymy, delikatnie mieszając, aby nie przebić śmietany. 

krok 2

Sok jabłkowy mieszamy z żubrówką i cynamonem. W płynie maczamy pojedynczo biszkopty i układamy je jeden obok drugiego w naczyniu lub na blasze. Warstwę ciastek pokrywamy kremem, na nim kładziemy pozostałe namoczone biszkopty. Kończymy kremem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by stężało.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów na deser:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk