Kukbuk
Kukbuk
Sprawdź przepis na risotto verde z restauracji Farma Bii (fot. Maciek Niemojewski)

Risotto verde

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Risotto:
olej rzepakowy
2 łyżki + do podania
ryż arborio
250 g
wytrawne wino białe
60 ml
bulion warzywny
420 ml
PURÉE ZIOŁOWE
natka pietruszki
10 g
koperek
10 g
kolendra
10 g
szczypiorek
10 g
woda
30 ml
Dodatkowo:
brokuł mini
3 sztuki
fasolka szparagowa
50 g
bób
50 g
groszek zielony
50 g
mascarpone
30 g
sól
do smaku
parmezan
30 g
sok z cytryny
z 1 sztuki
Do dekoracji:
szczawik zajęczy
listki nasturcji
koperek
natka pietruszki

Przepis i przygotowanie: Artur Kokoszka / Farma Bii


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Przygotowujemy bazę risotta. Do rondla wlewamy olej, wsypujemy ryż i podgrzewamy około 5 minut, cały czas mieszając. Do garnka z ryżem wlewamy wino, czekamy, aż alkohol odparuje. Następnie wlewamy bulion i gotujemy, cały czas mieszając, do momentu, kiedy ryż wchłonie cały płyn. 

krok 2

Robimy purée ziołowe. Zioła myjemy, osuszamy i przekładamy do blendera. Dodajemy wodę i miksujemy, aż powstanie jednolita masa. 

krok 3

Brokuł, fasolkę, bób i groszek myjemy i oczyszczamy, a następnie blanszujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie. Bób i groszek trzymamy w niej przez minutę, fasolkę i brokuł przez 2-2,5 minuty.

krok 4

Do przygotowanej bazy risotta dodajemy mascarpone. Doprawiamy solą, parmezanem i sokiem z cytryny, dokładamy 30 gramów przygotowanego wcześniej purée ziołowego – dokładnie mieszamy. Risotto powinno mieć luźną konsystencję. Na dno talerza nakładamy risotto, na wierzch wykładamy warzywa. Przed podaniem dekorujemy ziołami i skrapiamy olejem rzepakowym. 

Materiał powstał we współpracy z Butikowym pensjonatem i szkołą gotowania Farma Bii, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk