Kukbuk
Kukbuk

Parmigiana z bakłażanem i sosem pomidorowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
cebula
1 sztuka
oliwa z pierwszego tłoczenia
do smażenia
przecier pomidorowy
1 kg
sól
do smaku
pieprz
do smaku
bazylia
1 pęczek
mozzarella
500 g
czarny owalny bakłażan
1½-2 kg
parmigiano reggiano
150 g

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Zdjecie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Filip Sadowski

krok 1

Przygotowujemy sos. Oczyszczamy i siekamy cebulę, wrzucamy ją do rondla z rozgrzaną oliwą i smażymy przez kilka minut. Gdy będzie zarumieniona, wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy część liści bazylii i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut.

krok 2

W tym czasie kroimy mozzarellę w kostkę, wkładamy ją do durszlaka umieszczonego na misce, przykrywamy folią i odstawiamy na bok. W ten sposób odsączymy ser z nadmiaru serwatki.

krok 3

Bakłażany myjemy i po usunięciu szypułek przekrawamy wzdłuż tak, aby uzyskać plastry o grubości 4-5 milimetrów. Bakłażany smażymy na rozgrzanej do 170 stopni oliwie po kilka plasterków jednocześnie. Gdy tylko lekko się zrumienią, zdejmujemy je z patelni i odsączamy na papierze kuchennym.

krok 4

Na dno naczynia żaroodpornego o wymiarach 20 × 30 × 8 centymetrów wylewamy trochę sosu (4-5 łyżek) i wykładamy na niego plastry bakłażana. Znów polewamy sosem pomidorowym, rozsmarowujemy go, a na wierzch wykładamy kilka kostek mozzarelli. Posypujemy startym parmezanem i listkami bazylii. Powtarzamy tę czynność raz jeszcze, ale tak, aby bakłażany były ułożone w przeciwnym kierunku. Kładziemy kolejne warstwy, aż skończą nam się bakłażany, a na wierzchu będzie sos pomidorowy i mozzarella. Danie posypujemy startym parmezanem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 30 minut. Po zakończeniu pieczenia odstawiamy na 15-20 minut. Dopiero po tym czasie parmigiana jest gotowa do podania.

Przepis pochodzi z materiału Włoska szkoła gotowania: bakłażany >>, więcej materiałów o włoskiej kuchni znajdziecie w cyklu: Włoska szkoła gotowania >>

Koszyk