Kukbuk
Kukbuk

Pizze-podpłomyki z grilla

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: ok 30 minut plus na 4 godziny odstawiamy ciasto
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
mąka pszenna
500 g
woda
330 g
suszone drożdże
4 g
sól
12 g
oliwa extra vergine
do natłuszczenia i polania
wersja z ziemniakami:
ugotowane młode ziemniaki
4 sztuki
pecorino romano
do posypania
rozmaryn
1 łyżeczka
czarny pieprz
do smaku
wersja z sardynkami:
fileciki anchois
5 sztuk
grillowane pomidory
2 sztuki
chili, oregano
do smaku
namoczone rodzynki
1 łyżka

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska


Talerz: Hadaki

krok 1

Mieszamy mąkę, wodę, drożdże i sól, dobrze wyrabiamy za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Gładkie, elastyczne ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 2-3 godziny w miejsce o temperaturze pokojowej lub na mniej więcej 12 godzin do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 równych części i zwijamy je w kulki. Smarujemy je oliwą, przykrywamy posmarowaną oliwą folią lub przekładamy do zamykanego pudełka, by nie wyschły. Ponownie odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej (około 2 godzin).

krok 2

Przygotowujemy wszystkie dodatki, by mieć je pod ręką. Rozciągamy ciasto i formujemy z niego placki. Kładziemy na mocno rozgrzany, posmarowany oliwą ruszt. Przykrywamy grill pokrywką i pieczemy około 2 minut, aż dół się zarumieni, a góra pokryje bąbelkami. Odwracamy placki, nakładamy wybrane dodatki i przykrywamy grill na 1-2 minuty, by dokończyć pieczenie drugiej strony. Przed podaniem polewamy świeżą oliwą.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!