Kukbuk
Kukbuk
Sałatka z różnych pomidorów z burratą i oliwą (fot. dinnershow.studio)

Sałatka z różnych pomidorów z burratą i oliwą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
dressing:
imbir
1 centymetr
czosnek
1 ząbek
sok z pomarańczy
z 1/2 sztuki
musztarda diżońska
1 łyżeczka
oliwa
40 ml
sól i pieprz
do smaku
Sałatka:
różnokolorowe pomidory
3-4 sztuki
czerwona cebula
1/2 sztuki
kolorowe liście (rukola, aramantus, roszponka, rukiew wodna, bazylia)
garść
buratta
1 sztuka
do podania:
pieczywo

Przepis i przygotowanie: Maria Przybyszewska


Zdjęcie: dinnershow.studio


Stylizacja: Aleksandra Gelrach

Przygotowanie

Imbir i czosnek ścieramy na tarce, łączymy z sokiem z pomarańczy, musztardą i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory kroimy na kawałki, cebulę tniemy w piórka – mieszamy je z liśćmi. Polewamy dressingiem. Sałatkę nakładamy na duży talerz. Na środku kładziemy kulkę burraty. Podajemy z ulubionym pieczywem.

Przepis pochodzi z materiału Prosta zmiana, który znajdziecie w letnim wydaniu Kwartalnika KUKBUK. Możecie je kupić tutaj >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk