Kukbuk
Kukbuk
Przepis – spaghettoni w sosie z karczochów, pomysł na obiad z karczochami, włoska szkoła gotowania (fot. Maciej Niemojewski)

Spaghettoni w sosie z karczochów z pecorino romano

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
karczoch
4 sztuki
cytryna
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
oliwa
do smażenia
filety anchois
4 sztuki
suszone pomidory w oleju
8 sztuk
obrane migdały
40 g
sól
do smaku
świeżo mielony pieprz
do smaku
natka pietruszki
do posypania
płatki pecorino romano
garść
Spaghettoni
mąka 00
200 g
semolina
200 g + do oprószenia stolnicy
sól
szczypta
woda
do wyrobienia ciasta

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

Spaghettoni

krok 1

Do miski przesiewamy obydwie mąki. Dodajemy szczyptę soli i tyle wody, aby po wyrobieniu ciasta otrzymać jednolitą i elastyczną konsystencję. Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 minut. 

krok 2

Ciasto wyjmujemy z folii i przekładamy na blat oprószony semoliną. Rozwałkowujemy na grubość około 1 centymetra lub mniej. Wycinamy cienkie prostokąty i dłońmi rolujemy je w wałeczki.

krok 3

Gotowy makaron obtaczamy w semolinie i zostawiamy do wyschnięcia. Nitki makaronu nie powinny się ze sobą stykać. Przed gotowaniem pozbywamy się nadmiaru mąki z makaronu. 

Spaghettoni w sosie z karczochów z pecorino romano

Spaghettoni w sosie z karczochów z pecorino romano, przepisy z karczochem

krok 1

Czyścimy karczochy w rękawiczkach – usuwamy najtwardsze liście, twardy rdzeń i ukryte w środku włoski. Karczochy tniemy w cienkie kawałki i namaczamy przez 10 minut w misce z wodą zakwaszoną plastrami cytryny.

Sprawdź jak czyścić karczochy >>

krok 2

Czosnek siekamy i smażymy na oliwie. Dodajemy posiekane karczochy i smażymy przez 10 minut. Dorzucamy filety anchois – podgrzewamy dalej, często mieszając. Zawartość patelni (odkładamy kilka kawałków karczocha, których użyjemy do dekoracji dania) blendujemy z suszonymi pomidorami i migdałami na gładką masę.

krok 3

Spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu makaronu odlewamy trochę wody do osobnego naczynia.

krok 4

Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, na której smażyły się karczochy. Dodajemy odrobinę oliwy, kilka łyżek wody z gotowania makaronu i podgrzewamy przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy krem z karczochów i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dolewamy wody z gotowania makaronu, by osiągnąć pożądaną konsystencję sosu.

krok 5

Spaghetti wymieszane z sosem z karczochów wykładamy na talerz. Dekorujemy kawałkami karczocha, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, posiekaną natką pietruszki i dużą garścią płatków pecorino romano.

Przepis pochodzi z cyklu Włoska szkoła gotowania. Znajdziesz w nim wiele inspirujących, włoskich przepisów.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk