Kukbuk
Kukbuk
Włoskie przepisy. Proste przepisy na kwiaty cukini. Przepis na kwiaty cukini z mozzarellą i anchovies (fot. Maciek Niemojewski)

Smażone kwiaty cukinii nadziewane mozzarellą i anchois

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Nadzienie:
mozzarella
1 kulka
filety anchois
8 sztuk
Kwiaty:
kwiat cukinii
8 sztuk
mąka typu 00
200 g
zimna woda gazowana
200 ml
sól
do smaku
oliwa
do smażenia

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Filip Sadowski

krok 1

krok 1 Kwiaty cukinii delikatnie myjemy i osuszamy na papierze kuchennym. Ze środka kwiatów cukinii usuwamy słupki. Staramy się nie zniszczyć struktury kwiatu.

krok 2

Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, 2 szczypty soli i wlewamy wodę gazowaną i łyżkę oliwy. Cały czas dokładnie mieszamy. 

krok 3

Kroimy mozzarellę na mniejsze kawałki i dokładnie osuszamy ją ręcznikiem kuchennym. Każdy kwiat cukinii wypełniamy nadzieniem – kawałkiem mozzarelli i anchois. Kwiaty zamykamy, obracając ich wierzchołki, a następnie zanurzamy w przygotowanym cieście i smażymy na głębokim oleju, aż będą złociste. Osuszamy je na papierze kuchennym. Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk