Kukbuk
Kukbuk
Prosty przepis na bruschettę z tapenadą i kolendrą – idealną przekąskę na piknik (fot. Maciej Niemojewski)

Bruschetta z tapenadą i kolendrą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ulubiona bagietka
100 g
masło
do smarowania
żółte i czerwone pomidorki koktajlowe
80 g
twarda mozzarella
30 g
czarne oliwki
30 g
tapenada z czarnych oliwek
50 g
redukcja balsammiczna
30 ml
świeża kolendra
garść
sól morska
do smaku

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułkę kroimy w plastry o grubości 1 centymetra i smarujemy je masłem.

krok 2

Pomidorki kroimy w plasterki, mozzarellę ścieramy na tarce, oliwki przepoławiamy.

krok 3

Na kromkach rozsmarowujemy po łyżeczce tapenady, na niej układamy plasterki pomidorków, a wierzch posypujemy serem. Układamy kromki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy ją do piekarnika na 5-7 minut.

krok 4

Na upieczonych bruschettach układamy oliwki. Polewamy redukcją balsamiczną, posypujemy listkami kolendry. Na koniec doprawiamy szczyptą soli morskiej.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk