Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do jedzenia truskawek! Gdy tylko pojawią się na bazarach, warto kupić od razu kilka łubianek i wyczarować z tych słodkich i zdrowych owoców prawdziwe kulinarne cuda – a część zamrozić, na zapas (sprawdź, jak prawidłowo mrozić owoce). Zwłaszcza że sezon na truskawki jest naprawdę krótki. Wykorzystajcie ten czas w pełni i przyrządźcie rozkoszną ucztę na rozpoczęcie wakacji, którą zachwycą się i miłośnicy słodkości, i ci, którzy wolą wytrawne smaki. Zacznijcie od śniadania z truskawek i chałki, spróbujcie pierogów z kwaskowym rabarbarem i truskawkowym musem, a zakończcie ucztę truskawkowym tiramisu z prosecco. Nie pożałujecie!
Najlepsze przepisy na truskawki
Na śniadanie, do deseru albo po prostu ze śmietaną – truskawki sprawdzają się w każdej wersji. Oto pomysły na prawdziwe specjały z tych słodkich owoców. Co z nich zrobić i z czym będą smakowały najlepiej?
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
Zupa nic z borówkami, pistacjami i musem truskawkowym
Jeśli dotychczas podchodziliście do zup z owocami z lekkim dystansem, po spróbowaniu tego dania zmienicie zdanie. My je uwielbiamy – szczególnie w wersji z truskawkami, borówkami i pistacjami. Ta niebanalna zupa orzeźwi i poprawi humor, a uroku dodadzą jej chmurki z ubitych jajek. Podajcie ją posypaną borówkami i pistacjami i polaną musem truskawkowym. Koniecznie udekorujcie skórką z cytryny i listkami mięty!
Zobacz przepis na zupę nic z borówkami, pistacjami i musem truskawkowym >>
Śniadaniowy bajgiel z truskawkami, jajkiem na twardo i ze szparagami
Treściwe bajgle, w których można ukryć naprawdę wiele pożywnych składników, doskonale smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Tym razem proponujemy podać je ze szparagami, z jajkiem na twardo i truskawkami w marynacie z octu balsamicznego, miodu i soku z pomarańczy. Przed podaniem włóżcie bajgiel do tostera, aby wyskoczył z niego ciepły i przyjemnie chrupiący. Spodnią część posmarujcie masłem, ułóżcie na niej warzywa i owoce, a na koniec dodajcie pokrojone jajko. Jeśli zaczynać dzień, to tylko tak!
Sprawdź przepis na śniadaniowy bajgiel z truskawkami, jajkiem na twardo i ze szparagami >>
Tort waniliowo-truskawkowy
Coś dla tych, którzy uwielbiają sezonowe owoce i delikatny biszkopt – tort waniliowo-truskawkowy. Kilkuwarstwowe ciasto przełóżcie kremem na bazie śmietany z dodatkiem aksamitnego mascarpone i pasty waniliowej. Wierzch tortu udekorujcie świeżymi truskawkami i skórką z cytryny. To propozycja, która przywoła najlepsze wspomnienia z dzieciństwa i świetnie podkreśli odświętny nastrój.
Kanapka z bekonem, truskawkami i sosem majonezowym
Nie przepadacie za kanapkami? Gwarantujemy, że ta propozycja zmieni nastawienie nawet największych sceptyków! Kanapkę z bekonem, truskawkami i sosem majonezowym zrobicie w zaledwie 20 minut. Pieczywo posmarujcie pysznym sosem majonezowym, ułóżcie na nim kawałki camemberta, usmażony na złoto bekon i świeże truskawki. Kanapka najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, ale świetnie sprawdzi się także jako przekąska w pracy. Takie śniadanie zapewni dobre samopoczucie przez cały dzień.
Zobacz, jak zrobić kanapkę z bekonem, truskawkami i sosem majonezowym >>
Truskawkowe trifle z kremem waniliowym
Do tych ciastek możecie użyć wielu pysznych owoców sezonowych. My proponujemy truskawki. Nie żałujcie ich – doskonale będą się komponować z resztą składników. Aby dopełnić rozkoszy podniebienia, przygotujcie delikatny krem ze śmietany, z cukru pudru i wanilii. Ciastka najlepiej zjedzcie od razu po przygotowaniu. Nie pożałujecie!
Sprawdź przepis na truskawkowe trifle z kremem waniliowym >>
Placuszki akacjowe z ricottą i ze smażonymi truskawkami
Kto nie lubi pankejków albo innych puszystych placuszków na śniadanie? Jeśli szukacie czegoś bardziej wyrafinowanego na początek dnia, a do tego macie dużo truskawek, to zamiast pożywnego smoothie, słodkiego ciasta z kruszonką czy makaronu z truskawkami zróbcie z owoców sos i podajcie go do placków z akacji. Słodycz placuszków akacjowych i truskawek przełamcie słoną ricottą.
Sprawdźcie, jak zrobić placuszki akacjowe z ricottą i ze smażonymi truskawkami >>
Batony jabłkowe z truskawkami i kruszonką
Czy może być coś lepszego niż połączenie szarlotki, kruszonki i truskawek? Zamiast kupować słodkie przekąski w sklepie, zróbcie domowe batony jabłkowe z truskawkami i kruszonką! Ta słodka przekąska znakomicie nadaje się do przegryzania podczas zajęć, świetnie sprawdza się także jako wyjątkowy deser w czasie podróży. W tych owocowych batonach rozsmakują się i mali, i duzi miłośnicy słodkości.
Wypróbujcie przepis na batony jabłkowe z truskawkami i kruszonką >>
Truskawkowe tiramisu z prosecco
Prosecco i truskawki to doskonała para. A gdyby tak jedno i drugie dodać do włoskiego tiramisu? Z doświadczenia wiemy, że trudno się nie skusić na truskawkowe tiramisu z prosecco – i że ten deser ma tendencję do znikania w błyskawicznym tempie. Lubicie klasyczne tiramisu? Jeśli tak, koniecznie zaryzykujcie i zróbcie ten deser w wersji z bąbelkami. Zachwyci każdego smakosza.
Grzanki z chałki z truskawkami
Aby zrobić idealne grzanki, wcale nie potrzeba świeżego pieczywa. To letnie śniadanie wyjdzie jeszcze smaczniejsze, jeśli zrobicie je z czerstwej chałki. Wystarczy ułożyć kromki w naczyniu, zalać mieszanką jajek, śmietanki, mleka i wanilii, a następnie upiec na złoto. Chrupkie i złociste grzanki podajcie z truskawkami i koniecznie posypcie cukrem pudrem.
Sprawdźcie, jak zrobić idealnie chrupkie grzanki z chałki z truskawkami >>
Pierogi z rabarbarem i truskawkowym musem
Jeśli uwielbiacie pierogi z truskawkami i nie boicie się eksperymentować, to zdecydowanie przepis dla was. Kwaskowy rabarbar doskonale łączy się ze słodkimi, soczystymi truskawkami – dzięki temu połączeniu i dodatkowi miętowej śmietany pierogi sprawdzą się na obiad w cieplejsze, słoneczne dni. Jesteśmy pewni, że zasmakuje i dorosłym, i dzieciom!
Wypróbujcie przepis na pierogi z rabarbarem i truskawkowym musem >>
Dżem z rabarbaru i truskawek
Smaki wiosny i lata najlepiej zamknąć w słoiku, by móc się nimi rozkoszować w pochmurne jesienne dni. Pierwsze przetwory możecie zrobić już teraz, z rabarbaru, który idealnie sprawdzi się w połączeniu ze słodkimi truskawkami. Dżem rabarbarowo-truskawkowy z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią nieco mniej słodkie smarowidła na kanapki czy do cienkich naleśników.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Drożdżowe wypieki należą do najłatwiejszych, a do tego wybornie smakują. W sezonie wiosenno-letnim trudno sobie wyobrazić popołudniową herbatę albo niedzielny podwieczorek bez domowego ciasta z owocami. Dlatego przygotujcie mąkę pszenną, truskawki i rabarbar i upieczcie ciasto drożdżowe pachnące wanilią i cynamonem. Studźcie na kratce tylko chwilę, ponieważ to ciasto najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepłe.
Sprawdźcie przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami >>
Galette z truskawkami i rozmarynem
Ciasto możecie zrobić dzień wcześniej, dokładnie owinąć folią i przechować przez noc w lodówce. Dobrze schłodzone, podzielcie na dwie części i wyłóżcie na nie truskawki z miodem i rozmarynem. Potem zawińcie brzegi ciasta do środka i wstawcie do piekarnika. Gwarantujemy, że galette z truskawkami i rozmarynem zniknie ze stołu w błyskawicznym tempie.
Wypróbujcie przepis na galette z truskawkami i rozmarynem >>
Grillowane truskawki i rabarbar na croissancie
Kto powiedział, że na grillu nie można zrobić deseru? Grillowane owoce są równie pyszne jak przygotowane w ten sposób warzywa i mięsa. Truskawki z kwaskowym rabarbarem to doskonałe połączenie. W tej wersji wrzućcie je na ruszt i podajcie na croissancie. Oto alternatywa dla klasycznych potraw z grilla. Pst! Lekko przypalone owoce smakują jeszcze lepiej!
Sprawdźcie, jak zrobić grillowane truskawki i rabarbar na croissancie >>
Sałatka z pieczonym rabarbarem i dressingem truskawkowym
Rabarbar i truskawki sprawdzą się nie tylko w wersji na słodko. Możecie z nich także zrobić wyborną sałatkę, do której koniecznie dodajcie halloumi i orzechy. Sałatka z pieczonym rabarbarem i dressingiem truskawkowym to kwintesencja sezonu wiosenno-letniego. Ulubioną sałatę połączcie z owocami wymieszanymi z cynamonem. Na koniec dołóżcie grillowany grecki ser i posypcie orzechami, najlepiej włoskimi. Tę orzeźwiającą sałatkę przygotujcie na grilla ze znajomymi albo jako zdrowy weekendowy lunch.
Wypróbujcie przepis na sałatkę z pieczonym rabarbarem i dressingiem truskawkowym >>
Chłodnik arbuzowo-truskawkowy
Miska chłodnika arbuzowo-truskawkowego to nie tylko gwarancja orzeźwienia, ale także porządna bomba witaminowa. Bazę chłodnika zróbcie z arbuza i truskawek, a słodycz owoców przełamcie kwaśnym kiwi, bananem i borówkami. A żeby zadziwić gości, zupę udekorujcie chabrami. Kto się skusi?
Lemoniada z truskawkami, miodem i bazylią
Doskonała letnia lemoniada, w której królują sezonowe smaki. Truskawki zmiksujcie, z cytryn wyciśnijcie sok, a zamiast cukrem napój posłodźcie miodem. By podkręcić smak lemoniady z truskawkami i miodem, dorzućcie listki bazylii – i od razu podajcie. Orzeźwiający napój gotowy w zaledwie kwadrans.
Sprawdźcie, jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę z truskawkami, miodem i bazylią >>
Lekka sałatka ze szparagów, szpinaku i z truskawek
Gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, w sklepach i na bazarach królują już wyczekane nowalijki, pojawiają się też pierwsze owoce. To pora nie tylko na szparagi, ale również na szpinak czy wczesne truskawki. Ich połączenie gwarantuje rewelacyjne doznania kulinarne. Dlatego nie zwlekajcie dłużej i wymieszajcie te wiosenne składniki w lekkiej sałatce z dodatkiem wyrazistego sosu z musztardy i miodu. Sałatka ze szparagów, szpinaku i z truskawek to bomba witaminowa, która świetnie się sprawdzi jako zdrowa kolacja czy dodatek do potraw z grilla.
Wypróbuj przepis na lekką sałatkę ze szparagów, szpinaku i truskawek >>
Sernik na zimno z truskawkami
Coś dla tych, którzy nie lubią długo stać w kuchni i szukają skutecznego orzeźwienia w gorące dni. Sernik na zimno z truskawkami zrobicie w niespełna 30 minut. To zdecydowany faworyt wśród amatorów lekkich ciast letnich z owocami. Do przygotowania bazy możecie użyć serka lub półtłustego twarogu. Wierzch udekorujcie truskawkami i nie zapomnijcie o świeżych ziołach.
Białe szparagi z truskawkami i panna cottą z brązowego masła
Choć białe szparagi są wymagające w przygotowaniu, dla niektórych dań warto poświęcić więcej czasu w kuchni. Delikatne warzywa ugotujcie i zmiksujcie z czekoladą i solą, a potem dodajcie do słodkiej panna cotty z brązowego masła. Ten słodko-słony deser koniecznie podajcie z dużą ilością soczystych truskawek. Białe szparagi z truskawkami i panna cottą z brązowego masła z pewnością was nie zawiodą!
Zobaczcie, jak przygotować białe szparagi z truskawkami i panna cottą z brązowego masła >>
Czekoladowa gryczanka z czereśniami i truskawkami
W tej czekoladowej gryczance jest wszystko, co najlepsze. Czereśnie, daktyle i truskawki, a do tego mnóstwo gorzkiej czekolady. Zaopatrzcie się jeszcze w ulubione mleko roślinne i dodajcie szczyptę kakao – i macie mistrzowskie śniadanie! A dzięki czekoladzie i słodkim owocom nie wzgardzą nim nawet dzieci.
Wypróbujcie przepis na czekoladową gryczankę z czereśniami i truskawkami >>
Smażona papryka z miodem i truskawkami
Takiej papryki jeszcze nie jedliście! Smażona papryka z miodem i truskawkami to słodko-wytrawna propozycja, która sprawdzi się znakomicie jako nieoczywista przystawka. Papryka w towarzystwie miodu i truskawek będzie również świetną przekąską dla dzieci. To proste i szybkie danie, do którego nie potrzeba zbyt wielu składników.
Sprawdźcie przepis na smażoną paprykę z miodem i truskawkami >>
Chrupiące ptysie z kremem waniliowym i musem truskawkowym
Chrupiące ptysie, wypełnione gęstym kremem waniliowym na bazie mascarpone i z musem truskawkowym, to deser, który idealnie pasuje do kawy. Choć ich przygotowanie może być nieco czasochłonne, gwarantujemy, że są warte każdej minuty spędzonej w kuchni. Jeśli wiecie, że nie wykorzystacie wszystkich ptysiów, możecie je zamrozić – zróbcie to jeszcze przed nadziewaniem. Po rozmrożeniu wystarczy przez chwilę podgrzewać je w piekarniku – będą wówczas chrupiące i miękkie w środku.
Wypróbuj przepis na chrupiące ptysie z kremem waniliowym i musem truskawkowym >>
Letnie tiramisu z truskawkami i prosecco
Choć klasyczne tiramisu jest wyśmienite, czasem warto zaszaleć i poeksperymentować w kuchni. Tym razem proponujemy przygotować je w wersji z truskawkami i prosecco. Gwarantujemy, że zawróci w głowie każdemu! Ciasto udekorujcie połówkami świeżych truskawek – dzięki temu deser będzie wyglądał obłędnie! Pamiętajcie, że każde tiramisu najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce, warto więc być cierpliwym. Dzięki temu będzie się też łatwiej kroić i ładniej prezentować na talerzu.
Sprawdź, jak przygotować letnie tiramisu z truskawkami i prosecco >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?