Kukbuk
Kukbuk
wyjątkowy deser ze szparagami i truskawkami

Białe szparagi z truskawkami i panna cottą z brązowego masła

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
panna cotta z brązowego masła:
mleko
300 ml
cukier
45 g
żelatyna
9 g
palone masło
100 ml
świetana 34%
150 ml
szparagi:
biała czekolada
250 g
szparagi
25 sztuk
śmietana 34%
500 ml
sól
szczypta
mięta
6 listków (do dekoracji)
truskawki:
truskawki kaszubskie
500 g
cukier
3 łyżeczki
masło
25 g

Przepis: Restauracja Biały Królik


Zdjęcie: Joanna Ogórek

 

 

 

 

 

 

krok 1

Mleko gotujemy z cukrem. Dodajemy namoczoną żelatynę, palone masło i śmietanę. Masę rozlewamy do foremek i zamrażamy. Wyciągamy panna cottę z foremek i rozmrażamy w lodówce.

krok 2

Część pokruszonej czekolady (50 gramów) palimy w piekarniku w temperaturze 185 stopni – do momentu zbrązowienia. Studzimy.

krok 3

Szparagi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Wyciągamy szparagi. Redukujemy śmietanę, dodajemy pozostałą czekoladę i sól i razem ze szparagami miksujemy na gładką masę. Przecieramy ją przez sito o drobnych oczkach. Wkładamy masę szparagową do zamrażarki – mieszamy widelcem co 30 minut. Mrozimy do momentu, aż się zbryli.

krok 4

Truskawki myjemy. Odcinamy szypułki z kawałkami owoców – zasypujemy je 2 łyżeczkami cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie układamy szypułki na pieluszce tetrowej i wyciskamy sok. Całe truskawki kroimy na cztery części. Na patelnię wsypujemy 1 łyżeczkę cukru. Gdy się rozpuści, dodajemy masło i sok z truskawek. Następnie wrzucamy cząstki owoców, obtaczamy je w powstałym syropie.

Truskawki wykładamy na talerz, posypujemy spaloną czekoladą. Obok układamy panna cottę i granitę szparagową.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!