Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić słodką zupę mleczną, pomysł na prosty obiad na słodko (fot. Maciek Niemojewski)

Zupa nic z borówkami, pistacjami i musem truskawkowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
truskawki
300 g
cukier puder
5 łyżek
jajko "zerówka"
3 sztuki
tłuste mleko
500 ml
wanilia
1 laska
borówki
do podania
pistacje
do podania
skórka z cytryny
do podania
listki mięty
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy na kawałki. Owoce wrzucamy do garnka i zasypujemy 1 łyżką cukru pudru. Gotujemy na małym ogniu, aż truskawki puszczą sok i lekko odparują. Studzimy i blendujemy na gładki sos.

krok 2

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem.

krok 3

Do garnka wlewamy całe mleko i wrzucamy przeciętą laskę wanilii. Gotujemy na małym ogniu. Gdy mleko zacznie parować, przy użyciu łyżeczki wrzucamy na nie ubite białka, by utworzyć małe chmurki. Po upływie około 3 minut zdejmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerze. Czynność powtarzamy, aż przygotujemy wystarczającą porcję chmurek. Pilnujemy, żeby mleko się nie zagotowało.

krok 4

Mleko zdejmujemy z ognia, wyjmujemy wanilię. Małym strumieniem wlewamy do niego ubite żółtka, cały czas mieszając. Garnek ponownie stawiamy na małym ogniu – gotujemy około 2 minut.

krok 5

Zupę przelewamy do talerzy z bezowymi chmurkami. Wierzch posypujemy borówkami i pistacjami i polewamy musem truskawkowym. Dekorujemy skórką z cytryny i listkami mięty. Zupę podajemy lekko przestudzoną.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk