W małym naczyniu przygotowujemy zaczyn. Do mleka wsypujemy cukier, dodajemy rozkruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
krok 2
Do dużej misy przesiewamy mąkę, cukier puder i sól. W oddzielnej miseczce lekko rozbijamy żółtka. Do mąki dodajemy rozpuszczone masło, żółtka, ekstrakt waniliowy i zaczyn drożdżowy. Delikatnie mieszamy łyżką, aż składniki się połączą.
Następnie energicznie wyrabiamy ciasto, by uzyskać gładką, elastyczną masę. Formujemy z niej kulkę, którą przekładamy do miseczki wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę, by ciasto podwoiło objętość.
krok 3
Rabarbar myjemy, obieramy i usuwamy łykowate części. Kroimy na małe kawałki. Truskawki myjemy i po odszypułkowaniu kroimy na kawałki. Odstawiamy na bok.
krok 4
Przygotowujemy kruszonkę. Do miski przesiewamy mąkę i cynamon, dodajemy cukier i rozdrobnione zimne masło. Rozcieramy palcami tak, by powstały małe grudki. Kruszonkę wstawiamy do lodówki.
krok 5
Dno formy o średnicy 28 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, przekładamy do tortownicy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
krok 6
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Na ciasto wykładamy rabarbar, truskawki i kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut – pieczemy, aż ciasto się zarumieni, a włożony do środka patyczek będzie suchy. Studzimy przez kilka minut na kratce. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepłe.