Kukbuk
Kukbuk

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 2 godziny + 50 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
zaczyn:
ciepłe mleko:
250 ml
cukier
1 łyżka
świeże drożdże
25 g
ciasto:
mąka pszenna
500 g
cukier puder
100 g
sól
szczypta
żółtko jajka "zerówki"
4 sztuki
roztopione masło
75 g
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
oliwa
do natłuszczenia
rabarbar
300 g (2 łodygi)
truskawki
200 g
masło
do natłuszczenia formy
kruszonka:
mąka pszenna
100 g
cynamon
1/2 łyżeczki
cukier
70 g
zimne masło
70 g

Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

W małym naczyniu przygotowujemy zaczyn. Do mleka wsypujemy cukier, dodajemy rozkruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

krok 2

Do dużej misy przesiewamy mąkę, cukier puder i sól. W oddzielnej miseczce lekko rozbijamy żółtka. Do mąki dodajemy rozpuszczone masło, żółtka, ekstrakt waniliowy i zaczyn drożdżowy. Delikatnie mieszamy łyżką, aż składniki się połączą.

Następnie energicznie wyrabiamy ciasto, by uzyskać gładką, elastyczną masę. Formujemy z niej kulkę, którą przekładamy do miseczki wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę, by ciasto podwoiło objętość.

krok 3

Rabarbar myjemy, obieramy i usuwamy łykowate części. Kroimy na małe kawałki. Truskawki myjemy i po odszypułkowaniu kroimy na kawałki. Odstawiamy na bok.

krok 4

Przygotowujemy kruszonkę. Do miski przesiewamy mąkę i cynamon, dodajemy cukier i rozdrobnione zimne masło. Rozcieramy palcami tak, by powstały małe grudki. Kruszonkę wstawiamy do lodówki.

krok 5

Dno formy o średnicy 28 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, przekładamy do tortownicy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 

krok 6

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Na ciasto wykładamy rabarbar, truskawki i kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut – pieczemy, aż ciasto się zarumieni, a włożony do środka patyczek będzie suchy. Studzimy przez kilka minut na kratce. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepłe.

Zobacz również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk