Kukbuk
Kukbuk
Przepis na ptysie z kremem waniliowym i musem truskawkowym (fot. Paulina Czyżewska)

Chrupiące ptysie z kremem waniliowym i musem truskawkowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Kruche ciasto:
mąka pszenna
60 g
kakao
20 g
sól
szczypta
zimne masło
80 g
drobny cukier trzcinowy
80 g
Ciasto parzone:
tłuste mleko
100 ml
woda
100 ml
masło
95 g
biały cukier
10 g
sól
⅓ łyżeczki
mąka pszenna
140 g
jajko „zerówka”
3 sztuki
żółtko jajka „zerówka”
opcjonalnie 1 sztuka
Mus:
truskawki świeże lub mrożone
300 g
cukier
30 g
żelatyna
5 g
Krem:
śmietanka 30%
400 ml
mascarpone
600 g
ekstrakt waniliowy
3 łyżeczki
cukier puder
70 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do małej miski przesiewamy mąkę pszenną, kakao i sól. Dodajemy zimne masło pokrojone w drobną kostkę i cukier trzcinowy. Szybko zagniatamy ciasto. Umieszczamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy na placek o grubości 4 milimetrów. Wkładamy do zamrażalnika, aby stwardniało.

krok 2

Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko i wodę, wrzucamy pokrojone masło, wsypujemy cukier i sól i zagotowujemy. Gdy płyn zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, przesiewamy mąkę i energicznie mieszamy. Podgrzewamy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż ciasto zrobi się szkliste i będzie bez problemu odchodziło od ścianek garnka. Zdejmujemy z palnika i studzimy.

krok 3

Do zimnego ciasta wbijamy pojedynczo jajka i krótko miksujemy (tylko do połączenia się składników). Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy żółtko i ponownie miksujemy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego.

krok 4

Na papierze do pieczenia rysujemy okręgi o średnicy 5 centymetrów (w sporych odstępach). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Z rękawa wyciskamy ptysie, mieszczące się w narysowanych okręgach. Ze schłodzonego kruchego ciasta wykrawamy okręgi o takiej samej średnicy jak ptysie i nakładamy na uformowane ptysie. Lekko dociskamy. Ciastka wstawiamy do piekarnika, pieczemy. Po 13 minutach zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy jeszcze 17 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy – zostawiamy ptysie w środku na 15 minut, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy ciastka.

krok 5

Przygotowujemy mus. Do garnka z grubym dnem wrzucamy truskawki, wsypujemy cukier i żelatynę w proszku. Podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Przelewamy do misy blendera i miksujemy na mus. Studzimy.

krok 6

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, aż zacznie gęstnieć. Wtedy dodajemy zimne mascarpone, ekstrakt waniliowy i cukier puder i miksujemy, aż powstanie puszysty, gęsty krem. Przekładamy go do rękawa cukierniczego.

krok 7

Wystudzone ptysie rozkrawamy na pół. Wypełniamy je kremem waniliowym – pośrodku zostawiamy dziurę, do której wlewamy mus truskawkowy. Przykrywamy drugą częścią ciastka. Ptysie podajemy od razu po przygotowaniu. Możemy je również przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-2 dni, ale musimy pamiętać, że stracą chrupkość.

TIP

Niewykorzystane ptysie najlepiej zamrozić przed nadziewaniem. Po odmrożeniu można je przez chwilę podgrzewać w piekarniku, dzięki czemu znowu będą chrupiące i miękkie w środku.

Materiał powstał we współpracy z marką Siemens. Więcej podobnych przepisów znajdziesz w materiale: Kawowy pairing na zimę >>

Przeczytaj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk