Kukbuk
Kukbuk
Prosty przepis na dżem z rabarbaru i truskawek

Dżem z rabarbaru i truskawek

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 3 godziny
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
rabarbar
500 g
truskawki
500 g
sok z limonki
3 łyżki
brązowy cukier
200 g

Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na 1-centymetrowe kawałki. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na małe kawałki.

krok 2

Owoce umieszczamy w garnku, polewamy sokiem z limonki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie truskawki i rabarbar powinny puścić sok.

krok 3

Po 2 godzinach garnek z owocami stawiamy na ogniu i doprowadzamy zawartość do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 50 minut. Czas możemy wydłużyć, jeśli zależy nam na gęstszym dżemie.

krok 4

Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy na ręczniku do góry dnem. Wierzch przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do momentu, aż dżem całkowicie wystygnie. Po tym czasie słoiki odwracamy.

TIPY

TIP 1: Jeśli chcemy mieć gładki dżem, owoce przed włożeniem do słoików możemy zblendować na jednolitą masę.

TIP 2: Jeśli obawiamy się, że słoiki nie są szczelnie zamknięte, możemy je dodatkowo spasteryzować.

Zobacz również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk