Rabarbar - przepisy na 21 smakołyków
Maczanie kwaśnych łodyg w cukrze to wersja minimum, a maximum? Sprawdźcie nasze propozycje na rabarbarową rozpustę. Rabarbar - przepisy z wykorzystaniem tych smakowitych łodyg nie raz was zaskoczą!
Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Marcin Lewandowski
krok 1
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na 1-centymetrowe kawałki. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na małe kawałki.
krok 2
Owoce umieszczamy w garnku, polewamy sokiem z limonki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie truskawki i rabarbar powinny puścić sok.
krok 3
Po 2 godzinach garnek z owocami stawiamy na ogniu i doprowadzamy zawartość do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 50 minut. Czas możemy wydłużyć, jeśli zależy nam na gęstszym dżemie.
krok 4
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy na ręczniku do góry dnem. Wierzch przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do momentu, aż dżem całkowicie wystygnie. Po tym czasie słoiki odwracamy.
TIPY
TIP 1: Jeśli chcemy mieć gładki dżem, owoce przed włożeniem do słoików możemy zblendować na jednolitą masę.
TIP 2: Jeśli obawiamy się, że słoiki nie są szczelnie zamknięte, możemy je dodatkowo spasteryzować.
Maczanie kwaśnych łodyg w cukrze to wersja minimum, a maximum? Sprawdźcie nasze propozycje na rabarbarową rozpustę. Rabarbar - przepisy z wykorzystaniem tych smakowitych łodyg nie raz was zaskoczą!
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
Dla sceptyków, nieprzekonanych i tych, którym niestraszne kulinarne wyzwania – sprawdźcie najlepsze sposoby na przyrządzenie szpinaku.
Maczanie kwaśnych łodyg w cukrze to wersja minimum, a maximum? Sprawdźcie nasze propozycje na rabarbarową rozpustę. Rabarbar - przepisy z wykorzystaniem tych smakowitych łodyg nie raz was zaskoczą!
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
Dla sceptyków, nieprzekonanych i tych, którym niestraszne kulinarne wyzwania – sprawdźcie najlepsze sposoby na przyrządzenie szpinaku.