Kukbuk
Kukbuk

Chłodnik arbuzowo-truskawkowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
arbuz
1 kg
truskawki
1 kg
starty imbir
1 łyżeczka
woda różana
3 łyżki
mięta
5 listków
makaron ryżowy 5 mm
150 g
do dekoracji:
kiwi
1 sztuka
banan
1 sztuka
borówki
20 sztuk
czipsy kokosowe
6 łyżek
mango
1/2 sztuki
suszone kwiaty chabrów
1 łyżka

Zdjęcia: dinnershow.studio


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Przepisy: Olga Czubak, Piotr Skalski, Piotr Ważyński / Wegeguru

krok 1

Arbuza pestkujemy i kroimy, a truskawki odszypułkowujemy. 

krok 2

Owoce, imbir, wodę różaną i miętę miksujemy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. 

krok 3

W tym czasie makaron zalewamy wrzątkiem na 5 minut. Następnie schładzamy.  

krok 4

Po wyjęciu zupy z lodówki przekładamy ją do misek z makaronem. Dekorujemy plasterkami banana, kiwi, borówkami, czipsami kokosowymi oraz pokrojonym w kostkę mango. Całość posypujemy chabrami.

Więcej przepisów z truskawkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk