Kukbuk
Kukbuk
Przepis na tort waniliowo-truskawkowy, idealny deser na lato z truskawkami (fot. Maciej Niemojewski)

Tort waniliowo-truskawkowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Biszkopt:
jajko "zerówka"
5 sztuk
sól
szczypta
drobny biały cukier
70 g
mąka pszenna
120 g
mąka ziemniaczana
15 g
Konfitura truskawkowa:
świeże truskawki
400 g
cukier puder
3 łyżki
cytryna
1/2 sztuki
Krem:
śmietana 36%
800 ml
cukier z wanilią
50 g
mascarpone
250 ml
pasta waniliowa
2 łyżeczki
Dodatkowo:
ciepła woda
150 ml
likier Cointreau
50 ml
sok z cytryny
z 1 sztuki
cukier
1 łyżka
świeże truskawki
200 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do białek stopniowo dodajemy odmierzony cukier i ucieramy, aż całkowicie się rozpuści. Na koniec do masy przesiewamy oba rodzaje mąki i przy użyciu drewnianej łyżki mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 18 centymetrów i pieczemy przez 25 minut. Studzimy na kratce.

krok 2

Truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy na kawałki. Owoce przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, wlewamy sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Owoce powinny puścić sok, rozpaść się i utworzyć konfiturę. Dżem studzimy.

krok 3

Śmietankę miksujemy razem z cukrem. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i pastę waniliową. Krem miksujemy do połączenia się składników. Wstawiamy do lodówki.

krok 4

Ciepłą wodę łączymy z likierem, sokiem z cytryny i cukrem. Odstawiamy do wystudzenia.

krok 5

Składamy tort. Biszkopt rozkrawamy na trzy blaty. Krem dzielimy na pół. Pierwszy placek nasączamy ponczem i smarujemy cieniutką warstwą kremu. Wokół formujemy rant z masy, a do środka wlewamy połowę konfitury truskawkowej. Przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynność. Ostatni blat również nasączamy. Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem tort ozdabiamy świeżymi truskawkami.

TIP

Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej, dzięki temu łatwiej będzie go pokroić i lepiej się nasączy.

Więcej przepisów z truskawkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk