Kukbuk
Kukbuk
tarta migdałowa, tarta galette z truskawkami, przepis Jagłowska, ciasto z truskawkami, rozmaryn, proste ciasto, kruche ciasto

Galette z truskawkami i rozmarynem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
ciasto:
mąka pszenna
100 g
mielone migdały
50 g
bułka tarta
30 g
zimne masło
90 g
mascarpone
100 g
brązowy cukier
1 łyżka
ekstrakt waniliowy
1 łyżka
sól
szczypta
truskawki z rozmarynem:
truskawki
400 g
miód
2 łyżki
masło klarowane
łyżka
rozmaryn
2 gałązki
bułka tarta
2-3 łyżki
dodatkowo:
kwaśna śmietana
gałązki rozmarynu

Przepis i zdjęcia: Aleksandra Jagłowska 

krok 1

Wszystkie składniki na tartę ugniatamy na jednolitą masę. Można użyć do tego robota kuchennego lub malaksera. Wyrobione ciasto chłodzimy w lodówce przynajmniej 2h. 

krok 2

Truskawki podgrzewamy na patelni z masłem, miodem i rozmarynem, przez ok. 10 minut.

migdałowa tarta galette z truskawkami, ciasto z truskawkami, przepis Jagłowska, kruche ciasto, ciasto z migdałami

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy dość cienko, posypując bułką tartą. Na każdą porcję ciasta wykładamy truskawki, zawijamy brzegi do środka. Całość chłodzimy jeszcze ok. 40 minut. 

Po tym czasie tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 minut  – do silnego zarumienienia.

Więcej przepisów Oli znajdziecie na blogu >> 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!