Kukbuk
Kukbuk
tiramisu z truskawkami i prosecco (fot. dinnershow.studio)

Letnie tiramisu z truskawkami i prosecco

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
jajko "zerówka"
2 sztuki
cukier puder
4 łyżki
mascarpone
250 g
waniliowy serek homogenizowany
200 g
sól
szczypta
biszkopty
130 g
prosecco
120 ml
truskawki
500 g

Przepis i przygotowanie: Katarzyna Jendrysik


Zdjęcie: dinnershow. studio


Stylizacja: Paulina Ada Kalińska

Przygotowanie

Jajka sparzamy we wrzątku (około 30 sekund). Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy mascarpone i serek homogenizowany – miksujemy krótko, do połączenia się składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przy użyciu szpatułki łączymy ją delikatnie z masą serową. Biszkopty pojedynczo moczymy w prosecco i układamy na dnie naczynia. Na ciastka wykładamy połowę masy i pokrojonych truskawek. Wyrównujemy wierzch. Wykładamy kolejną warstwę biszkoptów, przykrywamy ją pozostałą masą i dekorujemy truskawkami. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Przepis pochodzi z materiału Podwieczorek, który znajdziecie w letnim wydaniu Kwartalnika KUKBUK. Możecie je kupić tutaj >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka