Sałatka z pieczonym rabarbarem i dressingiem truskawkowym
czas przygotowania: 35 minnut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
sałatka:
rabarbar
2 łodygi
miód
2 łyżki
cynamon
1/2 łyżeczki
truskawki
100 g
ulubiona sałata
100 g
sos:
truskawki
150 g
miód
1 łyżeczka
oliwa
3 łyżki
sok z cytryny
1 łyżka
sól
szczypta
pieprz
szczypta
do podania:
orzechy włoskie
garść
halloumi
50 g
oliwa
do smażenia
listki mięty
kilka sztuk
Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Marcin Lewandowski
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, obieramy łodygi i pozbawiamy je łykowatych części. Kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki. Polewamy miodem, oprószamy cynamonem i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany rabarbar przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy rabarbar z piekarnika i studzimy.
krok 2
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na pół. Sałatę myjemy i wkładamy do miseczki, w której będzie podana sałatka.
krok 3
Przygotowujemy sos. W blenderze umieszczamy truskawki, miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Miksujemy, aż uzyskamy jednolity, gładki dressing.
krok 4
Orzechy włoskie prażymy przez chwilę na suchej patelni. Halloumi kroimy w plastry o grubości około 1 centymetra i grillujemy na patelni z odrobiną rozgrzanej oliwy. Smażymy po 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni.
krok 5
Na sałatę wykładamy wystudzony rabarbar, pokrojone truskawki, uprażone orzechy i grillowany ser. Polewamy obficie dressingiem truskawkowym i dekorujemy listkami świeżej mięty.