Kukbuk
Kukbuk
Przepis na truskawkowe trifle, pomysłowy deser z truskawkami (fot. Maciek Niemojewski)

Truskawkowe trifle z kremem cytrynowym i kruszonką orzechową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Kruszonka:
mąka pszenna
100 g
masło
60 g
masło orzechowe
1 łyżka
brązowy cukier
40 g
cynamon
1 łyżeczka
Lemon curd:
cytryna
2 sztuki
masło
70 g
cukier
50 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
Pieczone truskawki:
truskawki
350 g
cukier
20 g
sól
1/2 łyżeczki
Krem cytrynowy:
śmietana 36%
200 ml
mascarpone
100 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Wszystkie składniki kruszonki wsypujemy do miski i rozcieramy między palcami aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Miskę wstawiamy do lodówki na 20 minut.

krok 2

Z cytryn wyciskamy sok i przelewamy go do małego garnka. Dodajemy masło i cukier – gotujemy na bardzo małym ogniu. Jajka roztrzepujemy. Gdy masło i cukier się rozpuszczą, do garnka wlewamy jajka, cały czas mieszając. Uważamy, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, bo białko się zetnie. Gdy krem zacznie gęstnieć, zdejmujemy go z ognia i studzimy.

krok 3

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozsypujemy schłodzoną kruszonkę i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut. W tym czasie kruszonkę mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliła. Gdy kruszonka będzie gotowa, wyjmujemy ją z piekarnika i studzimy.

krok 4

Truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy na kawałki. Owoce przekładamy do miski, zasypujemy cukrem i solą, mieszamy i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 15 minut. Podpieczone wyjmujemy i studzimy.

krok 5

Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy mascarpone i schłodzony lemon curd. Mieszamy do uzyskania jednolitego kremu.

krok 6

Do szklanek nakładamy porcję kremu cytrynowego, kruszonkę i pieczone truskawki. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania się składników. Deser możemy podać od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka