Kukbuk
Kukbuk
Pomysł na szybkie śniadanie z truskawkami (fot. Maciej Niemojewski)

Kanapka z bekonem, truskawkami i sosem majonezowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
truskawki
100 g
sól
według uznania
pieprz
2 według uznania
boczek wędzony
4 plastry
czerwona cebula
1/2 sztuki
camembert
40 g
chleb
2 kromki
majonez
2 łyżki
pesto pietruszkowe
1 łyżka
sok z cytryny
3 łyżki
sałata lodowa
kilka liści

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy w plastry. Owoce przekładamy do miski, posypujemy solą i pieprzem i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.

krok 2

Boczek smażymy na złoty kolor. Cebulę i camembert kroimy w plastry. Chleb opiekamy w tosterze. Majonez mieszamy z pesto pietruszkowym i sokiem z cytryny.

krok 3

Pieczywo smarujemy sosem majonezowym. Układamy na nim liście sałaty, krążki cebuli, plastry sera, bekon i truskawki. Drugą kromkę również obficie smarujemy sosem i składamy kanapkę. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, ale świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie lub mały lunch.

Więcej przepisów z truskawkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk