Rabarbar obieramy z włóknistej skórki i kroimy w grube plastry.
Wrzucamy rabarbar wraz z kawałkiem masła do rozgrzanego rondelka. Zasypujemy cukrem trzcinowym i przesmażamy aż do miękkości. Odstawiamy do ostudzenia.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę z oliwek, szczyptę soli, wlewamy ciepłą wody i energicznie zagniatamy ciasto na pierogi.
krok 2
Truskawki wrzucamy do wysokiego kubka i miksujemy na gładki mus.
Siekamy drobno listki mięty i mieszamy z kwaśną śmietaną.
Na blat wysypujemy odrobinę mąki i wałkujemy cienki placek. Wycinamy krążki ulubionej wielkości, napełniamy farszem z rabarbaru i lepimy klasyczne pierogi. Następnie gotujemy w osolonej wodzie.
Pierogi układamy na truskawkowym musie i polewamy miętową śmietaną.