Wiosna to czas, w którym nasza dieta wzbogaca się o wiele pysznych, kolorowych warzyw i owoców. Na kanapkach lądują rzodkiewki i ogórki, obiad komponujemy dookoła szparagów, w ciepłe dni szykujemy chłodnik z botwinki, a na deser pieczemy ciasto z rabarbarem. Zobaczcie, które z naszych sezonowych przepisów cieszą się wśród was największym powodzeniem! Wybraliśmy po dwie propozycje przyrządzenia każdego z popularnych wiosennych składników. Więcej pysznych sposobów na wykorzystanie ich w kuchni znajdziecie w naszej zakładce z przepisami.
20 wiosennych przepisów
Trudno wyobrazić sobie wiosenne gotowanie bez botwinki, szparagów czy rzodkiewek. Podpowiadamy najlepsze sposoby na wykorzystanie sezonowych składników w kuchni!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: dinnershow.studio
Obowiązkowy składnik wiosennej zupy. Rozbudza apetyt na kolejne kulinarne wyzwania, a do tego koi nerwy delikatnym smakiem. Botwinę najlepiej jeść, kiedy jej liście są miękkie, a korzeń mały – wtedy ma najwięcej do zaoferowania.Botwina
Jajka zapiekane w bułce z ricottą i botwinką >>
Delikatne jajka, chrupiąca bułka i botwinka to doskonałe wiosenne połączenie!
Szakszuka z botwinką >>
Szakszuka z botwiną czy z boćwiną? Nieważne, jakiej formy używacie, dopóki wszystko wam smakuje!
Z nadejściem wiosny to właśnie ich wyczekujemy najbardziej. Uznawane za afrodyzjaki szparagi wybieramy nie tylko na romantyczną kolację. Zielone pędy panierujemy w chrupiącej tempurze albo dodajemy do wytrawnych śniadań. Z kolei białe wykorzystujemy do przygotowania aksamitnych kremów.Szparagi
Spaghetti ze szparagami i pistacjami >>
Włoski akcent na początek wiosny! Podpowiadamy, jakie szparagi wybrać i jak przygotować je do gotowania.
Pierś kurczaka ze szparagami >>
To zielone, wiosenne danie zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zobacz, jakie jeszcze przepisy na szparagi przygotowaliśmy z myślą o tobie!
Popeye nie kłamał – szpinak naprawdę buduje krzepę, a to nie jedyna jego zaleta. Pora zniszczyć traumatyczne wspomnienia z dzieciństwa z pomocą aromatycznego oręża – czosnku, gałki muszkatołowej czy charakternego sera.Szpinak
Carpaccio z buraka >>
Ta sałatka to wiosenna rewelacja – jest zarazem rześka i sycąca!
Frittata z kalafiorem i szafranem >>
Szpinak możemy wykorzystać we frittacie. To idealna propozycja na chłodne wiosenne wieczory.
Szukasz innych inspirujących przepisów ze szpinakiem? Sprawdź, jakie dania uwzględniliśmy w naszym zestawieniu!
Choć mała i niepozorna, jest niekwestionowaną królową nowalijek. W jej wnętrzu kryje się bogactwo minerałów i witamin. Sprawdza się nie tylko na wiosennych kanapkach, ale także w kuracji włosów i paznokci.Rzodkiewka
Raita >>
To biały, pikantny chłodnik inspirowany kuchnią indyjską. Doskonale smakuje z dodatkiem rzodkiewki!
Podpłomyki z kozim twarożkiem i pesto >>
W tym przepisie postanowiliśmy urozmaicić nieco klasyczne wiosenne śniadanie.
Kupilście rzodkiewki na całą wiosnę? Zobaczcie też inne przepisy, w których możecie je wykorzystać!
To warzywo szczególnie upodobał sobie Neron. Dzięki charakterystycznemu ostremu smakowi nada wyjątkowość zarówno kruchemu quiche’owi, jak i kremowej zupie z grzankami. Choć głównie wykorzystywany w kuchni, zastosowanie znajduje także w medycynie naturalnej.Por
Smażone pory z tartym jajkiem >>
Nie tylko świetnie smakują, ale także wspaniale prezentują się na talerzu.
Pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem >>
Te kruche pierożki kojarzyć mogą się z hiszpańskimi empanadas. Koniecznie ich spróbujcie, szczególnie jeśli lubicie kminek!
Cierpkie, pąsowe łodygi zanurzane w cukrze to wspomnienie lata, które w dzieciństwie wydawało się trwać w nieskończoność. Czy wpadnie w kompot, czy do ciasta, rabarbar to zwiastun długich, słodkich dni.Rabarbar
Odwrócone ciasto z rabarbarem >>
Ciasto z rabarbarem to jeden z najbardziej wyczekiwanych wiosennych deserów.
Batony z kremem rabarbarowym >>
Kruche, rabarbarowe batoniki to wspaniały deser, w którym zakocha się każde dziecko! Z pewnością najmłodszym domownikom zamakują też pierogi z rabarbarem i amerykańskie omlety dutch baby. Zobacz, co jeszcze możesz przygotować z rabarbaru!
Młodziutka i łagodna siostra cebuli. Polska nazwa tego warzywa pochodzi od dawnego zwyczaju zadymiania cebulek, co miało zniechęcić rośliny do kwitnięcia. Włożona do szklanki z wodą, będzie odrastać niemal bez końca – warto więc sprawdzić, do czego można ją wykorzystać.Dymka
Wytrawne ciasteczka z dymką, porem i pastą tahini >>
To doskonała domowa przekąska do podjadania przez cały dzień!
Kolorowe sushi warzywne >>
Wegańskie rolki z barwnymi dodatkami to idealny pomysł na powitanie wiosny w japońskim stylu.
Zasługuje na więcej, niż tylko dressing. Zarówno drobne, pierzaste listki, jak i te chrupiące, mięsiste – potraktowana z odpowiednią czułością, każda sałata może zawrócić w głowie.Sałata
Burgery z kalafiora z majonezem miso >>
Kotlet z kalafiora w chrupiącej panierce i wegański majonez miso to doskonałe połączenie.
Bun bo nam bo >>
W tej niepozornej miseczce łączą się smaku orientu. Makaron ryżowy, kiełki, wołowina, sałata, chili i zioła to kompozycja, którą zapamiętacie na długo!
To warzywo wśród najbliższych krewnych ma dynię i melona, a w rodowodzie tysiące lat przysługiwania się człowiekowi, od Indii po Południową Afrykę. Wszyscy je jedzą, a nie wszyscy wiedzą, że odświeżający ogórek dobrze robi nie tylko potrawom, lecz także cerze.Ogórek
Serek śniadaniowy z rzodkiewką i ogórkiem >>
Oto klasyka gatunku! Zobaczcie, jak przygotować perfekcyjne wiosenne śniadanie.
Kanapki z tatarem ze śledzia >>
Najwyższy czas kisić ogórki! Wykorzystacie je między innymi do tego pysznego rybnego tataru.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?