Kukbuk
Kukbuk
przepisy ze szparagami, makaron z zielonymi szparagami i pistacjami

Szparagowa rozpusta. 12 pomysłów na szparagi

Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce z bok choy czy sauté – zawsze zachowują klasę. Szparagi wkraczają na salony!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Zuza Rożek

Opublikowano: 19 Maja 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Co roku na wiosnę przyćmiewają swoim blaskiem inne warzywa. I dobrze! Sezon na szparagi trwa tak krótko, że nie ma co się zastanawiać – lepiej najeść się na zapas. Tym bardziej że zawierają dużo błonnika i kwasu foliowego, za to mają niewiele kalorii. Można więc bezkarnie usmażyć je na dużej ilości masła lub posypać solidną porcją parmezanu.

Krem z zielonych szparagów bez śmietany, podany z prażonymi pestkami dyni i słonecznika oraz z czipsem z boczku

Krem szparagowy z prażonymi ziarnami >>

Pyszna zupa z zielonych szparagów, którą przygotujecie w zaledwie pół godziny. By podkreślić smak szparagów, dodajcie na wierzch czips z wędzonego boczku. Żeby go przygotować, wystarczy na suchej patelni usmażyć na złoty kolor kilka jego plastrów.

Smażona salsefia z sosem z kiszonych białych szparagów >>

Idealne danie dla wegetarian. Choć przygotowanie białych szparagów wymaga nieco więcej czasu, dla tego sosu warto go poświęcić. Sok z ukiszonych szparagów mieszamy z delikatną śmietanką oraz masłem. Następnie polewamy nim usmażoną salsefię i dodatkowo układamy na całości ulubione pikle oraz dodajemy rumianą bułkę tartą. Co za uczta!

Szparagi z wędzonym boczkiem i dressingiem Gribiche (fot. Maciek Niemojewski)

Szparagi z wędzonym boczkiem i dressingiem Gribiche >>

Jeśli nie chcecie przygotowywać dressingu, możecie po prostu ugotować klasyczne jajko w koszulce, które również będzie się doskonale komponowało z delikatnymi, zielonymi szparagami podsmażonymi na maśle oraz smakiem wędzonego boczku.

Gofry-ze-szparagami, parmezanem i migdałami

Gofry ze szparagami i parmezanem >>

Gofry smakują rewelacyjnie nie tylko na słodko! Przygotujcie wytrawne gofry, układając na nich chrupkie i delikatne szparagi. To doskonały pomysł na śniadanie. A jeśli rano chcecie dłużej pospać, ciasto na gofry przygotujcie wieczorem i włóżcie na noc do lodówki. Dzięki temu goframi będziecie się mogli cieszyć zaraz po przebudzeniu. 

Reklama
przepis na szparagi w azjatyckiej wersji

Bok choy z grzybami i imbirem >>

Do takiego stir-fry można wrzucić dowolną zieleninę, która zalega nam w lodówce: szpinak, nawet ten mrożony, mangold, fasolkę szparagową, groszek, szparagi, brukselkę czy brokuły.

Makaron spaghetti ze szparagami, pistacjami i parmezanem, pomysły na makaron spaghetii

Spaghetti ze szparagami i pistacjami >>

To absolutny przebój wiosennych przepisów. Zielone szparagi podajemy z makaronem al dente, startym parmezanem i słonymi pistacjami. Na koniec jeszcze odrobina świeżo mielonego pieprzu. Proste i łatwe danie gotowe w 20 minut. 

Stir fry ze szparagami

Stir fry ze szparagów >>

Szybki i prosty sposób na szparagi w stylu azjatyckim. Do przepisu wykorzystajcie zielone szparagi, dzięki czemu nie będziecie musieli ich obierać. Tak przesmażone z chili i kolendrą warzywa nadadzą się na kolację albo z dodatkiem makaronu ryżowego na sycący obiad.

Pierś kurczaka ze szparagami >>

Szparagi doskonale się sprawdzą jako dodatek do mięsa. Dla tych, którzy lubią sycące dania, polecamy pierś kurczaka marynowaną w ziołach. Delikatne mięso układamy po upieczeniu na talerze i podajemy od razu z dodatkiem pędów groszku cukrowego i zielonych szparagów.

Lekka sałatka wiosennna z zieolnych szparagów ze szpinakiem baby i świeżymi truskawkami posypana orzechami włoskimi, podana z sosem vinegrette miodowo-musztardowym

Lekka sałatka ze szparagów, szpinaku i z truskawek >>

Wraz z sezonem na szparagi zaczynają się także pojawiać wyczekiwane przez rok owoce i nowalijki. Dlatego najlepiej połączyć wszystko w lekkiej sałatce z dodatkiem boczku i wyrazistego sosu winegret. Taka bomba witaminowa świetnie sprawdzi się jako zdrowa kolacja czy dodatek do potraw z grilla.

Grillowany stek z halibuta ze szparagami >>

Jeśli nie przepadacie za tradycyjnym stekiem, to przygotujcie jego rybną wersję. Dzięki temu przepisowi w błyskawiczny sposób podacie rybę w prawdziwie wiosennym stylu. Stek z halibuta grillujemy na słodkim karmelu z dodatkiem śmietanki. A na koniec, by przełamać słodycz sosu, dodajemy nieco pieprzu oraz soli i podajemy z lekko podsmażonymi szparagami.

Tarta ze szparagami i z serem ricotta na kruchym cieście podana z pomidorkami koktajlowymi

Tarta ze szparagami i ricottą >>

Trudno o lepszą i bardziej apetyczną tartę wiosenną niż ta z przygotowana z kruchego ciasta z dodatkiem zielonych szparagów, świeżych ziół i pomidorków koktajlowych. Swój wyrazisty i lekko słony smak tarta zawdzięcza ricottcie utartej z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Pycha!

Risotto ze szparagami i zielonym groszkiem >>

Idealna propozycja na obiad. Zamiast ponownie szparagi dodawać do makaronu, przygotujcie z nimi inny włoski przysmak. Takie risotto obłędnie pachnie, a do tego w smaku nie ma sobie równych. Pamiętajcie, by koniecznie posypać je serem grana padano i posypać ulubionymi ziołami. Gwarantujemy, że z kieliszkiem białego wina, dzięki takiemu daniu na chwilę przeniesiecie się do słonecznej Italii.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka