Kukbuk
Kukbuk
przepisy ze szparagami, makaron z zielonymi szparagami i pistacjami

18 pomysłów na szparagi

Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Zuza Rożek

Opublikowano: 9 Marca 2022
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 20 minut!

Co roku na wiosnę przyćmiewają swoim blaskiem inne warzywa. Sezon na szparagi trwa tak krótko, że nie ma się co zastanawiać – lepiej najeść się na zapas. Tym bardziej że zielone, białe i fioletowe szparagi zawierają dużo błonnika, kwasu foliowego i co najważniejsze, mają niewiele kalorii. Można więc bezkarnie usmażyć je na dużej ilości masła lub posypać solidną porcją parmezanu. A jeśli wolicie bardziej obfite w smaki i zapachy dania ze szparagami, to polecamy podać je na wytrawnych gofrach lub przygotować krem szparagowy z prażonymi ziarnami. Zielone szparagi doskonale pasują też do azjatyckiego stir fry, a białe polecamy przyrządzić z panna cottą i truskawkami. Zacznijcie z nami szparagową rozpustę!

Krem z zielonych szparagów bez śmietany, podany z prażonymi pestkami dyni i słonecznika oraz z czipsem z boczku

Krem szparagowy z prażonymi ziarnami 

Oto przepis na pyszną zupę krem z zielonych szparagów z prażonymi ziarnami, którą przygotujecie w zaledwie pół godziny. Co więcej, gwarantujemy, że posmakuje także dzieciom. By podkreślić smak jędrnych i zgrabnych szparagów, podajcie zupę z cudownie chrupiącym czipsem z wędzonego boczku. Żeby go zrobić, wystarczy na suchej patelni usmażyć na złoty kolor kilka plastrów boczku – i gotowe.

Zobacz przepis na krem szparagowy z prażonymi ziarnami >>

Smażona salsefia z sosem z kiszonych białych szparagów 

Smażona salsefia z sosem z kiszonych białych szparagów to idealne danie nie tylko dla wegetarian. Choć przyrządzanie białych szparagów wymaga nieco więcej czasu niż zielonych, dla tego sosu warto go poświęcić. Sok z ukiszonych szparagów wymieszajcie z delikatną śmietanką i masłem. Następnie polejcie nim usmażoną salsefię i dodatkowo udekorujcie ją ulubionymi piklami i rumianą bułką tartą. Białe szparagi ze smażoną salsefią to naprawdę rozpustne danie!

Wypróbuj przepis na smażoną salsefię z sosem z kiszonych białych szparagów >>

Szparagi z wędzonym boczkiem i dressingiem Gribiche (fot. Maciek Niemojewski)

Szparagi z wędzonym boczkiem i dressingiem gribiche 

Zielone szparagi z wędzonym boczkiem i dressingiem gribiche to jeden z najprostszych i najbardziej satysfakcjonujących przepisów – doskonale wydobywa smak tych wiosennych warzyw. Kuszący aromat nadaje daniu wędzony boczek. Do tego korniszony, kapary i ocet winny – i macie zdrowy lunch lub kolację. A jeśli nie chcecie przygotowywać dressingu, możecie po prostu ugotować klasyczne jajko w koszulce, które również będzie się doskonale komponowało z delikatnymi zielonymi szparagami podsmażonymi na maśle. Wypróbujcie koniecznie przepis na szparagi z wędzonym boczkiem i dressingiem gribiche.

Sprawdź przepis na szparagi z wędzonym boczkiem i dressingiem gribiche >>

Gofry-ze-szparagami, parmezanem i migdałami

Gofry ze szparagami i z parmezanem 

Gofry smakują rewelacyjnie nie tylko na słodko! Przygotujcie wytrawne gofry, ułóżcie na nich chrupkie i delikatne szparagi i posypcie je obficie parmezanem. To doskonały pomysł na śniadanie. A jeśli rano chcecie dłużej pospać, ciasto na gofry zróbcie wieczorem i włóżcie na noc do lodówki. Dzięki temu goframi ze szparagami i z parmezanem będziecie się mogli cieszyć zaraz po przebudzeniu. 

Zobacz, jak zrobić gofry ze szparagami i z parmezanem >>

Reklama
Makaron spaghetti ze szparagami, pistacjami i parmezanem, pomysły na makaron spaghetii

Spaghetti ze szparagami i z pistacjami 

Spaghetti z zielonymi szparagami i pistacjami to prawdziwie wiosenne danie z królem sezonu. I niezwykle rozpustne. Dla zintensyfikowania wrażeń polecamy je połączyć z kieliszkiem białego wina. Na początek ugotujcie spaghetti al dente, zetrzyjcie parmezan, a szparagi podsmażcie na maśle. Przed podaniem posypcie słonymi pistacjami i doprawcie odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Proste i łatwe danie gotowe w 20 minut. 

Wypróbuj przepis na spaghetti ze szparagami i z pistacjami >>

Stir fry ze szparagami

Stir fry ze szparagów 

Szybki i prosty sposób na obiad w stylu azjatyckim. Do stir fry można dodać dowolne warzywa zalegające w lodówce. My jednak polecamy przygotować wersję wiosenną i zrobić stir fry ze szparagów. Użyjcie zielonych szparagów, dzięki czemu nie będziecie musieli ich obierać. Usmażone z chili i kolendrą, nadadzą się na kolację albo – z dodatkiem makaronu ryżowego – na sycący obiad.

Sprawdź, jak przygotować stir fry ze szparagów >>

Pierś kurczaka ze szparagami. Przepisy ze szparagami.

Pierś kurczaka ze szparagami 

Szparagi doskonale sprawdzą się jako dodatek do mięsa. Tym, którzy lubią sycące i aromatyczne dania, polecamy pierś kurczaka najpierw zamarynować w ziołach. Delikatne mięso po upieczeniu ułóżcie na talerzach i podajcie od razu z dodatkiem pędów groszku cukrowego i zielonych szparagów usmażonych na maśle ze szczyptą cukru. Jesteśmy pewni, że pierś z kurczaka ze szparagami zagości w waszym menu na stałe.

Zobacz przepis na pierś kurczaka ze szparagami >>

Lekka sałatka wiosennna z zieolnych szparagów ze szpinakiem baby i świeżymi truskawkami posypana orzechami włoskimi, podana z sosem vinegrette miodowo-musztardowym

Lekka sałatka ze szparagów, szpinaku i z truskawek 

Gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, w sklepach i na bazarach królują już wyczekane nowalijki, pojawiają się też pierwsze owoce. To pora nie tylko na szparagi, ale również na szpinak czy wczesne truskawki. Ich połączenie gwarantuje rewelacyjne doznania kulinarne. Dlatego nie zwlekajcie dłużej i wymieszajcie te wiosenne składniki w lekkiej sałatce z dodatkiem wyrazistego sosu z musztardy i miodu. Sałatka ze szparagów, szpinaku i z truskawek to bomba witaminowa, która świetnie się sprawdzi jako zdrowa kolacja czy dodatek do potraw z grilla.

Wypróbuj przepis na lekką sałatkę ze szparagów, szpinaku i z truskawek >>

Grillowany stek z halibuta ze szparagami 

Jeśli nie przepadacie za tradycyjnym stekiem, zróbcie jego rybną wersję. Dzięki temu przepisowi w błyskawiczny sposób podacie rybę w prawdziwie wiosennym stylu. Grillowany na słodkim karmelu stek z halibuta ze szparagami świetnie się sprawdzi podczas majówki czy na większy, weekendowy obiad. By przełamać słodycz sosu na bazie śmietanki, dodajcie nieco pieprzu, soli i cytryny. 

Sprawdź, jak przygotować grillowany stek z halibuta ze szparagami >>

Tarta ze szparagami i z serem ricotta na kruchym cieście podana z pomidorkami koktajlowymi

Tarta ze szparagami i z ricottą

Trudno o lepszą i bardziej apetyczną tartę wiosenną niż ta zrobiona z kruchego ciasta z dodatkiem zielonych szparagów, świeżych ziół i pomidorków koktajlowych. Swój wyrazisty i lekko słony smak tarta zawdzięcza ricotcie utartej z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. To połączenie przekona nawet najbardziej wymagających smakoszy – koniecznie spróbujcie tarty ze szparagami i z ricottą!

Zobacz przepis na tartę ze szparagami i z ricottą >>

Reklama

Risotto ze szparagami i z zielonym groszkiem

Idealny pomysł na obiad. Zamiast dodawać szparagi do makaronu, zróbcie z nimi inny włoski przysmak. Risotto ze szparagami i z zielonym groszkiem obłędnie pachnie, a w smaku nie ma sobie równych. Pamiętajcie, by koniecznie posypać je serem grana padano i doprawić ulubionymi ziołami. Gwarantujemy, że to danie, podane z kieliszkiem białego wina, przeniesie was wprost do słonecznej Italii. I pamiętajcie: idealne risotto powinno miękko rozlewać się po talerzu, w żadnym razie nie może być suche.

Wypróbuj przepis na risotto ze szparagami i z zielonym groszkiem >>

chałka ze szparagami i sosem holenderskim, chałka na słono, chałka z łososiem, wytrawne śniadanie, szparagi, sos holenderski, jak zrobić sos holenderski, jak ugotować szparagi

Chałka ze szparagami, z łososiem i sosem holenderskim

Dzień najlepiej zacząć od sycącego, pełnowartościowego śniadania. Jedną z naszych ulubionych wiosennych propozycji śniadaniowych jest słodka chałka z dużą ilością kruszonki podana z chrupkimi szparagami i wędzonym łososiem. By nadać śniadaniu wyrazistość, koniecznie podajcie je z domowym sosem holenderskim przyprawionym sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Chałkę ze szparagami, z łososiem i sosem holenderskim polecamy jeszcze posypać świeżym koperkiem.

Sprawdź przepis na chałkę ze szparagami, z łososiem i sosem holenderskim >>

wyjątkowy deser ze szparagami i truskawkami

Białe szparagi z truskawkami i panna cottą z brązowego masła

Choć białe szparagi są bardziej wymagające w przygotowaniu, dla niektórych dań warto poświęcić więcej czasu w kuchni. Delikatne białe szparagi ugotujcie z czekoladą i solą i zmiksujcie, a potem dodajcie do słodkiej panna cotty z brązowego masła. Ten słodko-słony deser koniecznie podajcie z dużą ilością soczystych truskawek. Białe szparagi z truskawkami i panna cotta z brązowego masła z pewnością was nie zawiodą!

Zobacz, jak zrobić białe szparagi z truskawkami i panna cottą z brązowego masła >>

Bajgiel z truskawkami, śniadanie na słono, pomysł na śniadanie z truskawkami (fot. Maciek Niemojewski)

Śniadaniowy bajgiel z truskawkami, jajkiem na twardo i ze szparagami  

Pożywny bajgiel, w którym można ukryć dużo pysznych i zdrowych składników, doskonale smakuje zarówno na słodko, jak i na słono. Tym razem proponujemy podać go ze szparagami, z jajkiem na twardo i truskawkami w marynacie z octu balsamicznego, miodu i soku z pomarańczy. Taki początek dnia nie może być nieudany! 

Wypróbuj przepis na śniadaniowego bajgla z truskawkami, jajkiem na twardo i ze szparagami >>

Bibenda. szparagi z młodymi porami, sosem romesco (fot. Maciek Niemojewski)

Dymne szparagi z młodymi porami, sosem romesco, migdałową dukkah i grillowaną cytryną 

Choć w Polsce szparagi zazwyczaj kojarzą się z gotowaniem, tym razem wrzucimy je na grilla. Przyrządzone w ten sposób, mają przyjemnie dymny aromat. Świetnie sprawdzą się z migdałową dukkah, młodymi porami i romesco, czyli sosem pochodzącym z katalońskiego miasta Tarragona. Dymne szparagi są idealną propozycją na weekendową ucztę, ale także na lekki obiad w tygodniu. Nie zapomnijcie przed podaniem skropić ich sokiem z cytryny. Delikatnie kwaskowy akcent idealnie podkreśli walory grillowanej potrawy. 

Sprawdź, jak przygotować dymne szparagi z młodymi porami, sosem romesco, migdałową dukkah i grillowaną cytryną >> 

Białe szparagi z gorgonzolą. Przepis na zapiekane szparagi (fot. Maciek Niemojewski)

Białe szparagi zapiekane w kremie śmietankowym z gorgonzolą 

Szparagi smakują wyśmienicie nawet wtedy, gdy są jedynie delikatnie zblanszowane, podane z masłem i solą. Tym razem jednak zdecydowaliśmy, że przetestujemy je w nieco bardziej złożonej odsłonie. Białe pędy rewelacyjnie komponują się z intensywną włoską gorgonzolą, zapieczone w piekarniku. Pst! Nie wylewajcie wywaru po gotowaniu szparagów! Ma delikatny smak i śmiało można go potraktować jako zdrową herbatę, która dobrze działa na nerki. Jeśli nie przekonuje was ten pomysł, wywar równie dobrze sprawdzi się jako baza zupy szparagowej. 

Zobacz przepis na białe szparagi zapiekane w kremie śmietankowym z gorgonzolą >>

Przepis na szparagi z azjatyckim dresingiem. Jak grillować szparagi (fot. Maciek Niemojewski)

Zielone szparagi z azjatyckim dressingiem i sezamem 

Zielone szparagi doskonale komponują się z innymi polskimi nowalijkami, ale równie dobrze sprawdzą się w daniach inspirowanych kuchnią azjatycką. Podajcie je z dressingiem na bazie sosu sojowego i imbiru, a także z sezamem – będzie zdrowo i pysznie. To wyśmienite danie zasmakuje amatorom kuchni orientalnej, ale spodoba się też tym, którzy lubią odkrywać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Młode zielone szparagi możecie grillować nieobierane – szczególnie gdy są drobne. Jeśli jednak chcecie jeść mięsiste, grube łodygi, lepiej je obrać. 

Wypróbuj przepis na zielone szparagi z azjatyckim dressingiem i sezamem >> 

Ravioli z farszem ze szparagów i z koziego sera z parmezanem i czerwonym szczawiem 

To jeden z najwykwintniejszych sposobów na przyrządzenie szparagów. Delikatny słony kozi ser, zielone szparagi i parmezan tworzą idealne połączenie. W ravioli doskonale sprawdzi się kozi ser caprino, ale jeśli nie macie do niego dostępu, polskie sery z koziego mleka również powinny zdać egzamin. Ugotowany makaron podajcie w maślanej emulsji z dodatkiem parmezanu i świeżo zmielonego pieprzu, a wierzch dania udekorujcie listkami czerwonego szczawiu – będzie pięknie wyglądał i podkreśli świeżość dania. Jeśli lubicie włoską kuchnię, ale nie macie możliwości wyjechać na urlop, ten przepis sprawdzi się znakomicie. A jeżeli będzie wam mało, wypróbujcie inne przepisy na szparagi we włoskim stylu (Sprawdź przepisy na włoskie dania ze szparagami >>). 

Sprawdź, jak zrobić ravioli z farszem ze szparagów i z koziego sera z parmezanem i czerwonym szczawiem >>

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk