Kukbuk
Kukbuk
jak zrobić jajka z botwinką

Jajka zapiekane w bułce z ricottą i botwinką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
małe bułeczki
4 sztuki
jajko "zerówka"
4 sztuki
ricotta
150 g
botwinka
½ pęczka
sól i pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Jessica Nadziejko


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Ceramika: PoPo Ceramics

jak zrobić jajka zapieknae z botwinką

Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni.

Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy w paski.

Z bułeczek wykrawamy górę i wydrążamy środek. Wypełniamy je ricottą (po łyżce) i porcją botwinki – dokładnie ugniatamy, by zmieściło się jak najwięcej nadzienia. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, do każdej wbijamy jajko, posypujemy solą i pieprzem.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut lub do momentu, aż jajka się upieką. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!