Kukbuk
Kukbuk
kurczak, zielony kurczak, przepis na wielkanoc, soczysty kurczak

Pierś kurczaka ze szparagami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
pierś kurczaka zagrodowego
1 sztuka
olej roślinny
olej roślinny
estragon
kilka listków
sól
do smaku
szalotka
1 sztuka
sałata masłowa
½ główki
czosnek niedźwiedzi
6 liści
śmietanka 30%
200 ml
zielone szparagi
3 sztuki
masło
1 łyżka
groszek cukrowy
garść
cukier
szczypta
pędy groszku
do dekoracji

Zdjęcie: Dinershow.studio


Przepis i przygotowanie: Wit Szychowski


Stylizacja: Agata Jankowska


Ceramika: Hadaki 

krok 1

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy estragon, werbenę cytrynową i szczyptę soli. Marynatą nacieramy mięso, zawijamy je w folię spożywczą i chowamy do lodówki na kilka godzin.

krok 2

Pokrojoną w kostkę szalotkę smażymy na odrobinie oleju. Kiedy się zrumieni, dodajemy pokrojoną sałatę i czosnek niedźwiedzi. Smażymy chwilę i wlewamy śmietankę. Gdy się zagotuje, przelewamy do naczynia i blendujemy na gładki sos. Doprawiamy solą.

krok 3

Obrane szparagi blanszujemy w wodzie. Podsmażamy je na maśle z groszkiem cukrowym i ze szczyptą cukru.

krok 4

Pierś kurczaka smażymy na odrobinie oleju na złoto. Wkładamy do piekarnika (180 stopni) na 15-20 minut.

Na talerz nakładamy sos, szparagi z groszkiem i pierś kurczaka przeciętą na pół. Dekorujemy pędami groszku.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!