Kukbuk
Kukbuk
proste ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem, rabarbar, ciasto jogurtowe

Rabarbar - przepisy na 21 smakołyków

Maczanie kwaśnych łodyg w cukrze to wersja minimum, a maximum? Sprawdźcie nasze propozycje na rabarbarową rozpustę. Rabarbar - przepisy z wykorzystaniem tych smakowitych łodyg nie raz was zaskoczą!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Jessica Nadziejko

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Co warto wiedzieć o rabarbarze?

Zaczęło się w Chinach, w 2700 roku przed Chrystusem. Już wtedy było wiadomo, że jest zdrowy i smaczny. Po 20 minutach w piecu wytwarzają się w nim cenne polifenole, czyli broń przeciwko nowotworom. Należy więc brać go na poważnie. Rabarbar to także bogate źródło błonnika i witaminy C. Dobrze wpływa na perystaltykę jelit. Zawiera dużo witaminy A i E, a także potas i magnez. Preparaty z rabarbaru mają właściwości ściągające i antyseptyczne. Jadalna część rabarbaru to tzw. ogonki liściowe, czyli w zasadzie łodyżki liści. Rabarbar - przepisy z nim to czysta poezja!

A jeśli szukacie więcej kulinarnych inspiracji, to polecamy przepisy na słodkie i wytrawne dania z sezonowymi produktami >>

Rabarbar - przepisy na słodko

Lemoniada rabarbarowa (fot. Maciek Niemojewski)

Lemoniada rabarbarowa z rozmarynem >>

W ciepłe, pogodne dni najlepiej orzeźwia lemoniada podana z kostkami lodu. A jeśli dodacie do niej kwaskowy rabarbar z aromatycznym rozmarynem, możecie być pewni, że efekt będzie rewelacyjny. Pamiętajcie, że rabarbar, który zostanie po przygotowywaniu naparu, możecie wykorzystać do ciasta, naleśników lub domowych bułeczek.

oryginalne pierogi z truskawkami

Pierogi z rabarbarem i truskawkowym musem >>

Jeśli uwielbiacie pierogi z truskawkami, a przepis znacie już na pamięć to warto wprowadzić do kuchni trochę zamieszania. Pierogi z truskawkami i rabarbarem podawane ze śmietaną i miętą to pyszna alternatywa na upalne dni. 

przepis na cisto z rabarbarem

Batony kruche maślane z kremem rabarbarowym >>

Te wytworne kostki wspaniale nadadzą się na przyjęcie urodzinowe małej księżniczki. Spowija je różowy rabarbarowy krem, a na szczycie spoczywają maliny i płatki migdałów. Do kruchego maślanego ciasta też chyba nie trzeba nikogo przekonywać?

Ciasto kokosowe z budyniem i rabarbarem >>

Przepadacie za smakiem kokosa? W takim razie koniecznie przygotujcie kruche ciasto suto posypane kokosowo-maślaną kruszonką. Pod nią ukryjcie rabarbar z odrobiną cukru pudru i budyniową piankę, która nie ma sobie równych. 

Śniadanie z owocami - Dutch baby z kremem cytrynowym czyli omlet z piekarnika

Dutch baby czyli omlet z piekarnika z kremem cytrynowym i rabarbarem >>

Rabarbar na śniadanie! Czy na samą myśl, wam też leci ślinka? Słodkie, kwaśne i bardzo apetyczne połączenie.

ciasto z rabarbarem, rabarbar, ciasto jogurtowe, proste cisto z rababarem

Odwrócone ciasto z rabarbarem >>

Pamiętajcie tylko by, najpierw dobrze ciasto wystudzić, zanim odwrócicie je spodem do góry.  Kwaskowy rabarbar świetnie nada się do przełamania słodyczy deseru. 

Prosty przepis na dżem z rabarbaru i truskawek

Dżem z rabarbaru i truskawek >>

Smaki wiosny i lata najlepiej zamknąć w słoiczku, by móc się nimi rozkoszować w pochmurne jesienne dni. Pierwsze przetwory możemy przygotować już teraz, z rabarbaru, który idealnie sprawdzi się w połączeniu ze słodkimi truskawkami. Taki dżem z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią nieco mniej słodkie smarowidła na kanapki czy do cienkich naleśników.

prosty przepis na tartę z rabarbarem

Tarta z rabarbarem >>

Sezonowe ciasto na pogodę i niepogodę, bo z dodatkiem rozgrzewającego imbiru. Krakowski Makaroniarz zawsze wie co dobre, a ten przepis to absolutny hit wsórd fanów rabarbaru.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami >>

Drożdżowe wypieki należą do najłatwiejszych w przygotowaniu, a do tego wybornie smakują. W sezonie wiosenno-letnim trudno sobie wyobrazić popołudniową herbatę albo niedzielny podwieczorek bez domowego ciasta z owocami. Dlatego przygotujcie mąkę pszenną, rabarbar, truskawki oraz świeże drożdże i upieczcie ciasto pachnące wanilią i cynamonem. Pycha!

kompot rabarbarowy

Kompot rabarbarowy >>

Orzeźwiający i pięknie różowy, a dzięki gałązkom świeżego rozmarynu bardzo aromatyczny. Owoce wyłowione z kompotu będą pysznie smakować na deser, z kleksem jogurtu naturalnego i posiekanymi pistacjami.

przepis na rabarbar z kruszonką

Rabarbarowe crumble >>

Miłośnicy kruszonki mają dobrze – wystarczy 20 minut, żeby na stół wjechał pachnący owocami deser pokryty złotymi okruszkami. Do rabarbaru można dodać kilka truskawek lub malin, także tych mrożonych.

racuchy drożdżowe z jabłkami, placki z jabłkami, gryczane placuszki, placki na drożdżach, puszyste pankejki, domowe racuszki, śniadanie dla dzieci, śniadanie na słodko, placki z owocami

Racuchy pszenno-gryczane z jabłkami >>

Wiosną zamiast jabłek wrzućcie do racuchów pokrojony w plasterki rabarbar. Gotowe placuszki podajcie z kwaśną śmietaną wymieszaną z wodą różaną i cukrem pudrem. Będziecie zachwyceni!

Grillowane truskawki i rabarbar na croissancie z syropem klonowym, serkiem i konfiturą wiśniową

Grillowane truskawki i rabarbar na croissancie >>

Tomek Zielke rabarbar wrzuca na ruszt razem z truskawkami i podaje na croissancie. Oto alternatywna do klasycznych potraw z grilla. Lekko przypalony spakuje jeszcze lepiej!

(Więcej o owocach z grilla >>)

Rabarbar - przepisy na słono

Sałata z rabarbarem i truskawkami (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z pieczonym rabarbarem i dressingem truskawkowym >>

Rabarbar i truskawki to połączenie wręcz idealne. Co więcej, sprawdzi się nie tylko w wersji na słodko. Możecie z nich bowiem przygotować wyborną sałatkę, do której koniecznie dodajcie halloumi i orzechy włoskie. Rabarbar w wytrawnym wydaniu to doskonała przekąska na spotkanie przy grillu albo piknik w parku.

wielkanocne przepisy, pomysł na świąteczny obiad

Smażona wędzona szynka z piklowanym rabarbarem >>

Rabarbar lubi się nie tylko z deserami. Spróbuj przepisu Pana Tasaka na wędzoną szynkę z piklowanym rabarbarem, a zaskoczy was swoją wytrawnością.

Sałatka z wędzonych ziemniaków i grillowanych warzyw >>

W maju trudno o lepszy przysmak niż młode ziemniaki. Jeśli szukacie oryginalnego przepisu, to wymieszajcie je z rabarbarem i dodajcie jeszcze grillowane warzywa. Taka sałatka idealnie sprawdzi się na grilla lub kolację, a na dodatek przygotujecie ją raz-dwa.

Przegrzebki z salsa z mango i rabarbaru (fot. Kasia Stadejek)

Przegrzebki z salsą z mango i rabarbaru >>

Charakterystyczny smak rabarbaru warto wykorzystać nie tylko do przełamania słodyczy ciast, ale także do podkreślenia smaku owoców morza. Dzięki połączeniu z mango przegrzebki nabiorą wyrazistości, a danie będzie orzeźwiające i niezwykle apetyczne.

pomysł na wegański obiad z rabarbarem

Zapiekane cebule z musem rabarbarowym >>

Upieczona cebula nadziewana musem pachnącym gałką muszkatołową będzie dobrym dodatkiem do grillowanego mięsa. Nie wiecie, co wrzucić na ruszt? Tutaj znajdziecie nasze pomysły.

Antrykot z purée selerowym i sosami: rabarbarowym i z czarnej porzeczki >>

Propozycja dla miłośników mięsnych dań, którzy cenią sobie delikatnie wysmażone steki. Do antrykotu dodajcie wyrazisty sos z rabarbaru obłędnie pachnący majerankiem. Pst! To danie sprawdzi się także na grilla.

Carpaccio z gęsi z sokiem rabarbarowym (fot. Kasia Stadejek)

Carpaccio z gęsi z sokiem rabarbarowym >>

Znudziło wam się już tradycyjne carpaccio? Zamiast wołowiny czy łososia wybierzcie delikatne mięso z gęsi i doprawcie je kwaskowym rabarbarem. Takie połączenie doskonale sprawdzi się na przystawkę albo nieco wykwintniejszą kolację.

Jogurt z granolą i rabarbarem z patelni, szybkie i smaczne śniadanie, Targ Kręgliccy (fot. Maciek Niemojewski)

Jogurt z granolą i rabarbarem z patelni 

Rabarbar doskonale smakuje zapieczony pod kruszonką i w kompocie, ale równie pyszny jest w propozycjach śniadaniowych – na przykład z jogurtem z granolą. Rabarbar obierzcie i pokrójcie w niewielkie kawałki. Na patelni rozpuśćcie masło, wrzućcie na nią cukier i wanilię, a następnie podgrzewajcie, aż się rozpuści. Dorzućcie rabarbar i smażcie go, aż puści sok i cały zanurzy się w słodkim sosie. Granolę lekko podgrzejcie w piekarniku, wsypcie do miski z zimnym jogurtem i polejcie ciepłym sosem z rabarbarem. Po takim śniadaniu dobry humor gwarantowany! 

Przygotuj jogurt z granolą i rabarbarem z patelni >>  

Wypróbuj więcej sezonowych przepisów:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk