Kukbuk
Kukbuk
Ekspresowawa, sycąca sałatka do lunchboxu - sałatka z pęczaku, fasolki szparagowej i wędzonego sera - PRZEPIS na sałatkę z fasolką (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

15 sposobów na fasolkę szparagową

Jest błyskawiczna i łatwa w przygotowaniu. Choć uwielbiamy ją w najprostszej postaci – polaną bułką tartą przesmażoną na maśle – równie dobrze smakuje z innymi składnikami. Jak przyrządzić fasolkę szparagową?

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Kinga Ciszewska / Małe kulinaria

Opublikowano: 14 Lipca 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Kluczem do wydobycia walorów smakowych fasolki szparagowej jest jej odpowiednie ugotowanie. Nie może być ani za twarda, ani za miękka. Ugotowana al dente, będzie idealnie jędrna. Na początek pozbawcie strączki ogonków z obu stron i dokładnie umyjcie. Potem wrzućcie fasolkę do gotującej się wody z solą i łyżeczką cukru dla smaku. Pamiętajcie, że żółta odmiana gotuje się szybciej niż zielona. Gdy już opanujecie tę umiejętność do perfekcji, nic nie będzie stało na przeszkodzie, by robić z fasolki szparagowej doskonałe frytki w tempurze albo smażyć z niej na obiad wytrawne warzywne placki. A jeśli wiecie, że po południu wpadną do was głodni znajomi, wykorzystajcie fasolkę do ugotowania czegoś wyjątkowego i nieoczywistego. Włoskie gnocchi z sosem maślanym albo kanapki w stylu bánh mì, którymi zajadają się Wietnamczycy, będą gwiazdami wieczoru.

zielona fasolka szparagowa, chorizo, migdały i ziemniaki - przepis na sałatkę

Sałatka z fasolki szparagowej i chorizo >>

Przy szykowaniu tego dania najwięcej czasu zajmuje przygotowanie fasolki. Po odcięciu końcówek ugotujcie ją z ziemniakami. W tym czasie możecie podsmażyć chorizo na patelni, a na koniec doprawić sałatkę wędzoną papryką. Wszystko zajmie wam zaledwie kwadrans.

Sałatka z pieczoną wołowiną, młodymi ziemniakami i fasolką szparagową

Sałatka z pieczoną wołowiną, młodymi ziemniakami i fasolką >>

Sałatka to dobry wybór nie tylko na szybki lunch. W tej wersji możecie ją podać na obiad. Oprócz fasolki szparagowej będziecie potrzebować steku z rostbefu i młodych ziemniaków. Odrobina przypraw, sok z cytryny do smaku i w niecałą godzinę obiad będzie gotowy.

Ekspresowawa, sycąca sałatka do lunchboxu - sałatka z pęczaku, fasolki szparagowej i wędzonego sera - PRZEPIS na sałatkę z fasolką (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Sałatka z pęczaku, fasolki szparagowej i wędzonego sera >>

Kolejny przepis na sycącą sałatkę. Liście sałaty rzymskiej wyłóżcie na pęczak, dodajcie groszek cukrowy, fasolkę szparagową i polejcie to sosem miętowym. Jeśli nie przepadacie za wędzonym serem, możecie użyć koziego lub innego, który szczególnie lubicie.

przepis na zielone wegańskie curry

Wegańskie curry z kalafiorem i fasolką >>

To curry zasmakuje nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej. Fasolkę szparagową i kalafiora upieczcie. W tym czasie przygotujcie cukinię, cebulę i paprykę. Na koniec wlejcie mleczko kokosowe – i po chwili gotowania curry będzie gotowe. Jeśli za bardzo zgęstnieje, możecie dodać odrobinę wody.

Przepis na szybką sałatkę z tofu w sam raz na lunch do pracy (fot. Ula Demczuk)

Sałatka z zielonej fasolki i wędzonego tofu >>

To proste i sycące danie, idealne do podania na kolację albo obiad. Tofu oprószcie wędzoną papryką i wymieszajcie z oliwą. Fasolkę ugotujcie, a w tym czasie zajmijcie się przygotowaniem winegretu. Na koniec uprażcie na patelni posiekane migdały.

szakszuka z jarmużem, zielona szakszuka, szakszuka, wytrawne śniadanie, śniadanie z jajkiem, szakszuka z warzywmi

Szakszuka z jarmużem >>

Kto powiedział, że fasolka nadaje się jedynie na obiad? Podana z jarmużem i jajkami, przekona nawet największych sceptyków. By szakszuka nabrała smaku, dorzućcie na patelnię brokuły i nie zapomnijcie o oregano, chili i orzeszkach pinii. Takie śniadanie będziecie chcieli przygotowywać znacznie częściej.

kurczak z warzywami, pieczony kurczak, danie jednogarnkowe, pieczone pomidory, fasolka szparagowa, rodzinny obiad, obiad dla całej rodziny, szybki obiad, danie jednogarnkowe, obiad z piekarnika, sos musztardowy

Kurczak w sosie musztardowym z warzywami >>

Kurczak pieczony w skórce z warzywami to gwarancja udanego obiadu. By mięso nabrało charakteru, doprawcie je sosem musztardowym z odrobiną białego wina. Między kawałki kurczaka włóżcie ziemniaki, pomidory, kapary i fasolkę. Do obiadu koniecznie przygotujcie ulubioną sałatkę.

adżapsandal, kuchnia gruzińska, pieczone warzywa, pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa, pieczone pomidory, sos pomidorowy, zdrowe jedzenie, fit, zdrowy obiad

Adżapsandal >>

Fasolkę szparagową zblanszujcie, ziemniaki ugotujcie w mundurkach, a szalotkę podsmażcie z czosnkiem. Z kolei bakłażany i cukinię grillujcie na patelni. Jeszcze pomidory i klasyczne gruzińskie danie będzie gotowe. A jeśli wolicie zjeść je na śniadanie, to wbijcie do środka jajka i zamieńcie adżapsandal w szakszukę.

Chrupiące frytki z fasolki szparagowej w panierce z tempury z majonezem limonkowym (fot. Aleksandra Jagłowska)

Frytki z fasolki szparagowej w tempurze >>

Też nachodzi was czasem przemożna ochota na frytki? Jeśli tak, wypróbujcie przepis, dzięki któremu przygotujecie nieco zdrowszą wersję tej przekąski. Fasolkę szparagową po ugotowaniu obtoczcie w panierce i usmażcie na głębokim tłuszczu. Do takich frytek najlepiej sprawdzi się limonkowy majonez. Jeśli nie macie czasu na jego zrobienie, możecie użyć gotowego – wystarczy doprawić go kolendrą, chili i sokiem z limonki.

Smażone placki warzywne z fasolki szparagowej i cukinii (fot. Aleksandra Jagłowska)

Placuszki z fasolki szparagowej, cukinii i koperku >>

Te placki warzywne zrobicie w zaledwie 20 minut, a do ich zrobienia potrzeba niewielu składników: oprócz fasolki szparagowej przygotujcie cukinię, szalotkę i koperek. Samo smażenie zajmie już tylko chwilę.

Przepis na letnią frittatę z fasolką szparagową (fot. Aleksandra Jagłowska)

Śniadaniowa frittata z fasolką szparagową >>

Na takie śniadanie nikt nie będzie kręcił nosem. Do zapiekanego omleta we włoskim stylu dodajcie polski akcent w postaci fasolki szparagowej. By kompozycja nabrała smaku, koniecznie dorzućcie pora i szalotkę. Na koniec gotowe danie posypcie świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Wietnamskie kanapki banh mi z pastą z fasolki szparagowej (fot. Aleksandra Jagłowska)

Kanapka w stylu bánh mì z pastą z fasolki szparagowej, karmelizowaną marchewką i liśćmi kalafiora >>

W Wietnamie banh mì można spotkać praktycznie na każdym rogu. Jeśli lubicie prosty, ale niezwykle apetyczny i wyrazisty street food, to zdecydowanie propozycja dla was. Kanapkę z bagietki posmarujcie pastą z fasolki szparagowej, a potem ułóżcie na niej smażoną marchewkę z liśćmi kalafiora i ogórki. Po takich kanapkach zapragniecie wyruszyć na drugi koniec świata.

Przepis na tradycyjne, włoskie gnocchi z fasolką szparagową i kruszonką (fot. Aleksandra Jagłowska)

Gnocchi z kruszonką z żytniego chleba w maślanym sosie z fasolką szparagową i zielonym pieprzem >>

Kolejna inspiracja prosto ze słonecznych Włoch – klasyczne gnocchi, tym razem z dodatkiem fasolki szparagowej. Gdy kluski będą się gotować, zamiast pesto zróbcie do nich kruszonkę z chleba na zakwasie. Przed podaniem posypcie gnocchi kruszonką, doprawcie gałką muszkatołową i nie żałujcie parmezanu, jeśli go lubicie.

Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej z pieczonym czosnkiem i papryczką (fot. Aleksandra Jagłowska)

Krem z fasolki szparagowej i pieczonego czosnku >>

Zupy kremy są najlepsze! Delikatne, gęste, a do tego szybkie w przygotowaniu. Zrobienie zupy z fasolki szparagowej zajmie wam jedynie pół godziny. Fasolkę upieczcie z główkami czosnku – nie żałujcie oliwy. Gotowy krem posypcie natką pietruszki i posiekanym chili. Pycha!

Spring rollsy z fasolką szparagową, marchewką, ogórkiem i rzodkiewką z sosem migdałowym (fot. Aleksandra Jagłowska)

Letnie spring rolls z fasolką szparagową i pikantnym sosem z pasty migdałowej >>

Tę przekąskę możecie śmiało zapakować do pudełka i zabrać na piknik. Sprawdzi się także na domówce. W papier ryżowy zawińcie oprócz fasolki szparagowej młodą marchew, kiełki rzodkiewki i ogórka. Spring rolls proponujemy podawać z sosem migdałowym z dodatkiem syropu klonowego i sosu sojowego.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka