Kluczem do wydobycia walorów smakowych fasolki szparagowej jest jej odpowiednie ugotowanie. Nie może być ani za twarda, ani za miękka. Ugotowana al dente, będzie idealnie jędrna. Na początek pozbawcie strączki ogonków z obu stron i dokładnie umyjcie. Potem wrzućcie fasolkę do gotującej się wody z solą i łyżeczką cukru dla smaku. Pamiętajcie, że żółta odmiana gotuje się szybciej niż zielona. Gdy już opanujecie tę umiejętność do perfekcji, nic nie będzie stało na przeszkodzie, by robić z fasolki szparagowej doskonałe frytki w tempurze albo smażyć z niej na obiad wytrawne warzywne placki. A jeśli wiecie, że po południu wpadną do was głodni znajomi, wykorzystajcie fasolkę do ugotowania czegoś wyjątkowego i nieoczywistego. Włoskie gnocchi z sosem maślanym albo kanapki w stylu bánh mì, którymi zajadają się Wietnamczycy, będą gwiazdami wieczoru.

19 sposobów na fasolkę szparagową
Jest błyskawiczna i łatwa w przygotowaniu. Choć uwielbiamy ją w najprostszej postaci – polaną bułką tartą przesmażoną na maśle – równie dobrze smakuje z innymi składnikami. Jak przyrządzić fasolkę szparagową?
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową
Ta wyśmienita sałatka to dobry wybór zarówno dla tych, którzy szukają przepisu na szybki lunch, jak i dla tych, którzy pragną jeść zdrowo. Sycąca i pełna witamin, sprawdzi się też na letni obiad czy kolację – zwłaszcza że jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Poza fasolką szparagową będziecie potrzebowali młodych ziemniaków, aromatycznych przypraw i soku z cytryny – tak niewiele, a efekt mile was zaskoczy.
Zobacz, jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową >>

Sałatka z zielonej fasolki z prażonymi orzechami laskowymi i migdałami
Fasolka szparagowa i masło to idealne połączenie. A jeśli do tego masło pachnie orzechami – ideał dotyka boskości. Dodatkowo orzechy, laskowe i piniowe, a także płatki migdałów chrupią w tym daniu równie przyjemnie jak świeże i młode strączki fasoli. Prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów!
Sprawdź przepis na sałatkę z zielonej fasolki z prażonymi orzechami laskowymi i migdałami >>

Leniwe z zieloną fasolką, makiem i chrupiącą szalotką
Oto ukraińska wariacja na temat serwowania leniwych pierogów. Zatopione w maśle miękkie twarogowe kluseczki idealnie dopełnia równie kochająca masło fasolka. Już po pierwszym kęsie wiadomo, że to duet z tych idealnych. Do tego posypka z maku i czarnego pieprzu plus odrobina szalotki – i mamy kandydata na hit letnich obiadokolacji.
Wypróbuj przepis na leniwe z zieloną fasolką, makiem i chrupiącą szalotką >>

Sałatka z fasolki szparagowej i chorizo
Przy szykowaniu tego dania najwięcej czasu zajmuje przygotowanie fasolki. Po odcięciu końcówek ugotujcie ją z ziemniakami. W tym czasie możecie podsmażyć chorizo na patelni, a na koniec doprawić sałatkę wędzoną papryką. Wszystko zajmie wam zaledwie kwadrans.
Sprawdź nasz przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i chorizo >>

Sałatka z pieczoną wołowiną, młodymi ziemniakami i fasolką
Sałatka to dobry wybór nie tylko na szybki lunch. W tej wersji możecie ją podać na obiad. Oprócz fasolki szparagowej będziecie potrzebować steku z rostbefu i młodych ziemniaków. Odrobina przypraw, sok z cytryny do smaku i w niecałą godzinę obiad będzie gotowy.
Zobacz jak przygotować sałatkę z pieczoną wołowiną, młodymi ziemniakami i fasolką >>

Sałatka z pęczaku, fasolki szparagowej i wędzonego sera
Kolejny przepis na sycącą sałatkę. Liście sałaty rzymskiej wyłóżcie na pęczak, dodajcie groszek cukrowy, fasolkę szparagową i polejcie to sosem miętowym. Jeśli nie przepadacie za wędzonym serem, możecie użyć koziego lub innego, który szczególnie lubicie.
Zobacz jak przygotować sałatkę z pęczaku, fasolki szparagowej i wędzonego sera >>

Wegańskie curry z kalafiorem i fasolką
To curry zasmakuje nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej. Fasolkę szparagową i kalafiora upieczcie. W tym czasie przygotujcie cukinię, cebulę i paprykę. Na koniec wlejcie mleczko kokosowe – i po chwili gotowania curry będzie gotowe. Jeśli za bardzo zgęstnieje, możecie dodać odrobinę wody.
Sprawdź nasz przepis na wegańskie curry z kalafiorem i fasolką >>

Sałatka z zielonej fasolki i wędzonego tofu
To proste i sycące danie, idealne do podania na kolację albo obiad. Tofu oprószcie wędzoną papryką i wymieszajcie z oliwą. Fasolkę ugotujcie, a w tym czasie zajmijcie się przygotowaniem winegretu. Na koniec uprażcie na patelni posiekane migdały.
Sprawdź jak przygotować sałatkę z zielonej fasolki i wędzonego tofu >>

Szakszuka z jarmużem
Kto powiedział, że fasolka nadaje się jedynie na obiad? Podana z jarmużem i jajkami, przekona nawet największych sceptyków. By szakszuka nabrała smaku, dorzućcie na patelnię brokuły i nie zapomnijcie o oregano, chili i orzeszkach pinii. Takie śniadanie będziecie chcieli przygotowywać znacznie częściej.

Kurczak w sosie musztardowym z warzywami
Kurczak pieczony w skórce z warzywami to gwarancja udanego obiadu. By mięso nabrało charakteru, doprawcie je sosem musztardowym z odrobiną białego wina. Między kawałki kurczaka włóżcie ziemniaki, pomidory, kapary i fasolkę. Do obiadu koniecznie przygotujcie ulubioną sałatkę.
Sprawdź nasz przepis na kurczaka w sosie musztardowym z warzywami >>

Adżapsandal
Fasolkę szparagową zblanszujcie, ziemniaki ugotujcie w mundurkach, a szalotkę podsmażcie z czosnkiem. Z kolei bakłażany i cukinię grillujcie na patelni. Jeszcze pomidory i klasyczne gruzińskie danie będzie gotowe. A jeśli wolicie zjeść je na śniadanie, to wbijcie do środka jajka i zamieńcie adżapsandal w szakszukę.

Frytki z fasolki szparagowej w tempurze
Też nachodzi was czasem przemożna ochota na frytki? Jeśli tak, wypróbujcie przepis, dzięki któremu przygotujecie nieco zdrowszą wersję tej przekąski. Fasolkę szparagową po ugotowaniu obtoczcie w panierce i usmażcie na głębokim tłuszczu. Do takich frytek najlepiej sprawdzi się limonkowy majonez. Jeśli nie macie czasu na jego zrobienie, możecie użyć gotowego – wystarczy doprawić go kolendrą, chili i sokiem z limonki.
Zobacz jak przygotować frytki z fasolki szparagowej w tempurze >>

Placuszki z fasolki szparagowej, cukinii i koperku
Te placki warzywne zrobicie w zaledwie 20 minut, a do ich zrobienia potrzeba niewielu składników: oprócz fasolki szparagowej przygotujcie cukinię, szalotkę i koperek. Samo smażenie zajmie już tylko chwilę.
Sprawdź przepis na placuszki z fasolki szparagowej, cukinii i koperku >>

Śniadaniowa frittata z fasolką szparagową
Na takie śniadanie nikt nie będzie kręcił nosem. Do zapiekanego omleta we włoskim stylu dodajcie polski akcent w postaci fasolki szparagowej. By kompozycja nabrała smaku, koniecznie dorzućcie pora i szalotkę. Na koniec gotowe danie posypcie świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Sprawdź przepis na idealną na śniadanie frittatę z fasolką szparagową >>

Kanapka w stylu bánh mì z pastą z fasolki szparagowej, karmelizowaną marchewką i liśćmi kalafiora
W Wietnamie banh mì można spotkać praktycznie na każdym rogu. Jeśli lubicie prosty, ale niezwykle apetyczny i wyrazisty street food, to zdecydowanie propozycja dla was. Kanapkę z bagietki posmarujcie pastą z fasolki szparagowej, a potem ułóżcie na niej smażoną marchewkę z liśćmi kalafiora i ogórki. Po takich kanapkach zapragniecie wyruszyć na drugi koniec świata.

Gnocchi z kruszonką z żytniego chleba w maślanym sosie z fasolką szparagową i zielonym pieprzem
Kolejna inspiracja prosto ze słonecznych Włoch – klasyczne gnocchi, tym razem z dodatkiem fasolki szparagowej. Gdy kluski będą się gotować, zamiast pesto zróbcie do nich kruszonkę z chleba na zakwasie. Przed podaniem posypcie gnocchi kruszonką, doprawcie gałką muszkatołową i nie żałujcie parmezanu, jeśli go lubicie.

Krem z fasolki szparagowej i pieczonego czosnku
Zupy kremy są najlepsze! Delikatne, gęste, a do tego szybkie w przygotowaniu. Zrobienie zupy z fasolki szparagowej zajmie wam jedynie pół godziny. Fasolkę upieczcie z główkami czosnku – nie żałujcie oliwy. Gotowy krem posypcie natką pietruszki i posiekanym chili. Pycha!
Zobacz jak przygotować krem z fasolki szparagowej i pieczonego czosnku >>

Letnie spring rolls z fasolką szparagową i pikantnym sosem z pasty migdałowej
Tę przekąskę możecie śmiało zapakować do pudełka i zabrać na piknik. Sprawdzi się także na domówce. W papier ryżowy zawińcie oprócz fasolki szparagowej młodą marchew, kiełki rzodkiewki i ogórka. Spring rolls proponujemy podawać z sosem migdałowym z dodatkiem syropu klonowego i sosu sojowego.

Letnia sałatka z brzoskwiniami i fasolką szparagową
Sezonowa fasolka szparagowa, bób i soczyste brzoskwinie podkręcone octem sherry i kolendrą to idealna propozycja na lunch lub obiad w słoneczny dzień. Danie proste i łatwe w przygotowaniu, jednak pełne zbalansowanych i zaskakujących smaków. Sałatkę tuż przed podaniem doprawcie syropem z octu, a następnie hojnie posypcie migdałami i kolendrą. Będzie i smaczniej, i piękniej!
Zobacz przepis na letnią sałatkę z brzoskwiniami i fasolką szparagową >>
Sprawdź również:
- Kultura i wiedza
Tradycyjna kuchnia Ukrainy, czyli sielskie smaki Olii Hercules
Pełne smaków wspomnienia, intymne kulinarne rozmowy i różnorodność kuchni ukraińskiej – tym zachwyci was najnowsza książka Olii Hercules. „Sielskie smaki” przeniosą was w sam środek upalnego lata na wsi, pachnącej sianem i dojrzewającymi owocami.
- Ludzie i inspiracje
5 sposobów na młode ziemniaki
Prostota jest kluczem do sukcesu, ale na szczęście zwykły ziemniak ma wiele twarzy.
- Ludzie i inspiracje
19 sezonowych przepisów na bób
Czas na bób! Zaopatrzcie się zatem w paczkę lub dwie i nie zwlekajcie dłużej – sposobów na jego przyrządzenie jest naprawdę wiele.
- Kultura i wiedza
Tradycyjna kuchnia Ukrainy, czyli sielskie smaki Olii Hercules
Pełne smaków wspomnienia, intymne kulinarne rozmowy i różnorodność kuchni ukraińskiej – tym zachwyci was najnowsza książka Olii Hercules. „Sielskie smaki” przeniosą was w sam środek upalnego lata na wsi, pachnącej sianem i dojrzewającymi owocami.
- Ludzie i inspiracje
5 sposobów na młode ziemniaki
Prostota jest kluczem do sukcesu, ale na szczęście zwykły ziemniak ma wiele twarzy.
- Ludzie i inspiracje
19 sezonowych przepisów na bób
Czas na bób! Zaopatrzcie się zatem w paczkę lub dwie i nie zwlekajcie dłużej – sposobów na jego przyrządzenie jest naprawdę wiele.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?