Kukbuk
Kukbuk
szakszuka z jarmużem, zielona szakszuka, szakszuka, wytrawne śniadanie, śniadanie z jajkiem, szakszuka z warzywmi

Szakszuka z jarmużem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: fit
typ posiłku: śniadanie
jarmuż
2 szklanki
jajko "zerówka"
3-4 sztuki
oliwa do smażenia
1 łyżka
nasiona strączków
3 łyżki
fasolka szparagowa
garść
brokuł
garść
tymianek
szczypta
organo
szczypta
płatki chilli
szczypta
sól i pieprz
do smaku
orzeszki pinii

Przepis i zdjęcie: Ula Demczuk / foodnotes.pl

krok 1

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy skiełkowane nasiona strączków, jarmuż i krótko smażymy, aż nasiona się przyrumienią. Dodajemy warzywa, przyprawy, smażymy parę minut, a następnie przykrywamy i dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie (8-10minut). 

krok 2

Łyżką robimy wgłębienia między warzywami i wbijamy jajka. Całość smażymy na niewielkim ogniu jeszcze parę minut aż jajka się zetną (można robić to pod przykryciem). Posypujemy solą, pieprzem oraz chilli. Podajemy posypane orzechami pinii lub nasionami słonecznika.

Więcej wspaniałych zdjęć i przepisów Uli znajdziecie na blogu >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!