Kukbuk
Kukbuk
Bób gotowany i wyłuskany i świeży

16 sezonowych przepisów na bób

Czas na bób! Zaopatrzcie się zatem w paczkę lub dwie i nie zwlekajcie dłużej – sposobów na jego przyrządzenie jest naprawdę wiele.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Dinnershow.studio


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

Opublikowano: 25 Lipca 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Smakuje doskonale na zimno i ciepło. Można go dodawać do sałatek, przygotowywać z niego pasty kanapkowe albo wymieszać z makaronem. Ze strąka bobu wyłuskacie wiele apetycznych pomysłów. Oto dania inspirowane kuchnią włoską, arabską, hinduską, a nawet japońską. W każdym z nich bób będzie nie tylko przepięknie się prezentował, ale też nada potrawom oryginalnego i ciekawego smaku.

Lekki letni posiłek z krewetkami i bobem

Krewetki tandoori z raitą i bobem

Tandorii to nie tylko specjalny piec, ale również popularna i aromatyczna mieszanka przypraw, dzięki której przygotujecie najbardziej charakterystyczne dania kuchni indyjskiej. Choć najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania kurczaka, krewetki też świetnie będą z nią smakować. Szczególnie w towarzystwie bobu i łagodnej raity na bazie jogurtu naturalnego, ogórka i kolendry. Sprawdź przepis na krewetki tandoori z raitą i bobem.

Makron po sycylijsku z pastą z bobu i bułką tartą

Sycylijska pasta z bobem i bułką tartą

Bób, obok pistacji, to jeden z najpopularniejszych składników, wykorzystywanych w kuchni sycylijskiej. Przygotowując ten makaron, pamiętajcie, żeby odłożyć na bok kilka łyżek wody po gotowaniu spaghetti – dodana do sosu, nada mu kremową, aksamitną konsystencję. Wypróbuj pastę z bobem i bułką tartą.

 

Falafele z bobu i ciecierzycy z domowym podpłomykiem, pestkami granatu i tahiną

Falafele z bobu i ciecierzycy

Falafel to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Bliskiego Wschodu. Choć nie jest jasne, skąd tak naprawdę się wywodzi, pewne jest, że początkowo był on przygotowywany właśnie z bobu. Ciecierzycę zalejcie wodą na całą noc, a potem zmielcie z kolendrą, natką pietruszki, cebulą i czosnkiem. Gdy już usmażycie kotleciki, podajcie je na jogurcie z tahiną, sałatką z pestkami granatu i podpłomykiem lub tortillą.

Sałatka z bobem i majerankiem

Bób po sycylijsku z oliwą i oregano

Bób będzie smakował równie doskonale także na zimno w postaci sycącej sałatki z bobem po sycylijsku. Szczególnie jeśli zamarynuje się go w aromatycznej, śródziemnomorskiej zalewie z dodatkiem oliwy, czosnku i oregano. Przygotowanie sałatki zajmie wam zaledwie 20 minut i nie będzie wymagało wiele pracy.   

Przepis na bób z makaronem gryczanym i doradą.

Makaron gryczany z bobem i z smażoną rybą

Dzięki temu pełnemu smaku daniu poczujecie się jak nad morzem. Bób, dorada i makaron gryczany tworzą doskonałą, nietuzinkową kompozycję, której warto spróbować. Wystarczy, że ugotujecie spaghetti, a rybę usmażcie na patelni. Jeszcze odrobina sosu ostrygowego, octu, wody i gotowe.

Pesto z łupin bobu

Pesto zrobicie nie tylko z bazylii. Całe gotowanie zajmie wam niecałe 30 minut. Na początek bób ugotujcie, a następnie zblendujcie z orzechami włoskimi, sokiem z cytryny i oliwą. Gotowe pesto z łupin bobu możecie dodać do ulubionego makaronu, a nawet zjeść na kanapce podczas śniadania.

Omlet z bobem i ziołami po koreańsku

Apetyt na wytrawne śniadanie idealnie zaspokoi taki sezonowy omlet z bobem i ziołami. Ugotowany bób obierzcie ze skórek i połączcie z jajkami, miętą i tymiankiem. Potem już tylko musicie doprowadzić do perfekcji metodę jego zwijania na patelni. Nie zrażajcie się, jeśli nie wyjdzie za pierwszym razem!

Pasta z bobu na kromce żytnego chleba posypana koperkiem (fot. Maciek Niemojewski)

Pasta z bobu i orzechów włoskich

Takie kanapkowe pasty potrafią uratować niejedno śniadanie. Dlatego warto mieć zawsze pod ręką mały słoiczek. Może zatem przygotujecie sezonową pastę z bobu? Do nasion dodajcie orzechy włoskie, cytrynę i koniecznie oliwę. Pasta najlepiej smakuje z żytnim chlebem. 

Czekoladowe ciastka z bobu

Bób na słodko brzmi… rewelacyjnie. Te kruche, czekoladowe ciasteczka z bobu nie wymagają wiele pracy, a przepis jest naprawdę prosty. Ugotowane i wyłuskane nasiona wymieszajcie z kakao i orzechami. Szybko włóżcie ciastka do piekarnika i poczekajcie, aż ładnie się zarumienią. Będą doskonale smakowały w towarzystwie kawy albo herbaty.

Kotlety z bobu i ryżu

Roślinne kotlety z bobu i ryżu to świetny pomysł na zdrowy i pożywny obiad. Do ich przygotowania oprócz bobu będziecie potrzebować cebuli, mąki, gałki muszkatołowej i koperku. Po usmażeniu możecie je podać na przykład z ziemniakami i ulubioną sałatką, albo wykorzystać do wegetariańskich burgerów.

Sajgonki z bobem i cukinią 

Bób i cukinia to doskonałe połączenie. Zwłaszcza jeśli zawiniecie warzywa w papier ryżowy i je usmażycie. Sajgonki z bobem i cukinią przygotujecie w niecałą godzinę i sprawdzą się rewelacyjnie nie tylko na obiad, ale też jako przekąska podczas domowej zabawy. Do nich zróbcie jeszcze sos z jogurtu i przyprawcie go melisą oraz miętą. 

Pasta kanapkowa z bobu

Kolejny pomysł na pastę z bobu, którą warto wykorzystać do zrobienia szybkich i smacznych kanapek. Bób zmiksujcie z chudym twarogiem, limonką, miodem i oliwą. Doprawcie pieprzem i solą, by bez przeszkód cieszyć letnimi smakami o poranku.

Bliny z musem z bobu i malinami 

Obiady na słodko też są pyszne! Te bliny z musem z bobu przypominają nieco puszyste naleśniki lub pankejki, ale smakują zupełnie inaczej. Ciasto na nie zrobicie z mąki gryczanej, mleka roślinnego i oleju kokosowego. Do tego mus z bobu, limonki i miodu. Na koniec gotowe bliny udekorujcie malinami. Będziecie chcieli wracać do tego przepisu!

Sałatka sezonowa z arbuzem, mini mozzarellą, bobem i grzankami (fot. Maciek Niemojewski) – fb

Sałatka z arbuza, bobu i mozzarelli 

Lekką i orzeźwiającą sałatkę z arbuza, bobu i mozzarelli zrobicie w nieco ponad 20 minut. Najwięcej czasu zajmie wam gotowanie bobu i obranie arbuza. Potem ułożyć nasiona oraz owoce na liściach sałaty, dodajcie mozzarellę, orzechy i grzanki z ulubionego pieczywa. Do takiej sałatki sprawdzi się doskonale dressing miętowo-limonkowy.

Przepis na straciatellę z kurkami i bobem (fot.Michał Lichtański / Mili.studio)

Straciatella z kurkami i bobem

Ta straciatella z kurkami i bobem jest niezwykle kremowa i aromatyczna. A do tego zrobicie przygotowanie całości nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych czy sporej ilości składników. Wystarczy, że bób ugotujecie we wrzątku i obierzecie z łupinek, a kurki dokładnie oczyścicie. Potem wszystko razem zesmażcie i doprawcie dużą porcją masła, soli i pieprzu. Pst! Posypana dużą ilością koperku straciatella z kurkami i bobem smakuje jeszcze lepiej. 

Sałatka z brokułu, bobu i marynowanej cebuli (fot.Urszula Kosztyła - Demczuk)

Sałatka z brokułu, bobu i marynowanej cebuli

Zdrowy lunch z sałatki z brokułu, bobu i marynowanej cebuli przygotujecie w nieco ponad 30 minut. Cebulę zamarynujcie z cytryną, miodem i goździkami, a brokuł ugotujcie z bobem we wrzątku. Na warzywach ułóżcie prażony słonecznik, marynowaną cebulę i skropcie to oliwą szczypiorkową. Z tą sałatką przerwa w pracy albo zdrowy wiosenno-letni lunch będą wyjątkowo przyjemne.
risotto, przepis na risotto, perfekcyjne risotto, risotto z bobem, risotto z groszkiem, risotto z parmezanem, parmezan, szybki obiad, co na obiad, pomysł na obiad

Risotto z bobem

Kremowe risotto z bobem świetnie sprawdzi się jako sycący, wegetariański obiad. Bób ugotujcie i odłóżcie do ostygnięcia, a cebulę i seler posiekajcie i podsmażcie na stopionym maśle. Dodajcie ryż, mieszajcie, a następnie wlejcie wermut. Stopniowo, porcjami, wlewajcie bulion, nie przestając mieszać. Gdy ryż zrobi się al dente, dodajcie bób, parmezan i skórkę z cytryny. Pamiętajcie: idealne risotto powinno miękko rozlewać się po talerzu, w żadnym razie nie może być suche. Najlepiej wyłączyć gaz pod patelnią, gdy risotto jest jeszcze wilgotne od bulionu, i wtedy dodać ser.

Zobacz przepis na risotto z bobem >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk