Kukbuk
Kukbuk
Podwójnie arbuzowy sernik na zimno (fot. Maciej Niemojewski)

Sernik na zimno – przepisy na deser bez pieczenia

Znacie ten stan, w którym chętnie zjedlibyście coś słodkiego, ale na myśl o włączeniu piekarnika rezygnujecie? Właśnie w takich momentach na ratunek przychodzi sernik na zimno. Przepisy na ten deser są szybkie i łatwe. A co najważniejsze – nie wymagają pieczenia!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Serniki na zimno kojarzą nam się z latem. Kiedy na dworze jest zbyt gorąco, by podnosić temperaturę piekarnikiem, zwracamy się raczej w stronę lodówki. Używamy twarogu, często z dodatkiem mascarpone i ulubionych owoców – robimy sernik! Jego jedynym minusem jest to, że wystawia na próbę naszą cierpliwość. Potrzebuje bowiem co najmniej kilku godzin chłodzenia, by nabrać odpowiedniej konsystencji.

Przygotujcie z nami sernik na zimno z truskawkami albo ten z galaretką arbuzową. Dla wyjątkowych łasuchów też coś się znajdzie – najlepszym wyborem będzie sernik z solonym karmelem. Dzięki naszym przepisom każde przyjęcie w ogrodzie albo wakacyjna domówka zakończy się pysznym akcentem. Bo wiadomo: deser jest najważniejszy! Sprawdźcie przepisy na sernik na zimno.

Sernik na zimno z truskawkami

Latem to chyba najpopularniejszy przepis w polskim internecie. Kiedy mamy już soczyste, pachnące truskawki, od razu robimy ten sernik! Używamy półtłustego twarogu i ekstraktu waniliowego, który świetnie podbija smak owoców. Deser dekorujemy plasterkami truskawek i ziołami – najbardziej oczywistym wyborem jest mięta, ale jeśli lubicie nietypowe połączenia smakowe, wypróbujcie bazylię lub rozmaryn.

Sprawdź przepis na sernik na zimno z truskawkami >>

Przepis na sernik na zimno z borówkami (fot. Rafał Meszka)

Sernik na zimno z mascarpone i borówkami

Mascarpone to niekwestionowany król serników. Nadaje serowej masie kremowość i delikatność. W tym przepisie do sernika na zimno dodajemy borówki, ale równie dobrze możecie sięgnąć po jagody. Sezon na nie jest bardzo krótki, więc musicie się spieszyć! Aby dopełnić sernikową rozpustę, wierzch ozdabiamy kremem na bazie białej czekolady i śmietanki. Deser jak z cukierni!

Sprawdź przepis na sernik na zimno z mascarpone i borówkami >>

Podwójnie arbuzowy sernik na zimno (fot. Maciej Niemojewski)

Sernik na zimno z galaretką arbuzową

Sernik na zimno często robi się z dodatkiem galaretki. Nic dziwnego, przecież i tak trzymamy go w lodówce przez kilka godzin. My tym razem idziemy o krok dalej i robimy sernik podwójnie arbuzowy. Do masy serowej dodajemy zblendowany arbuz, mus ląduje także w galaretce. Dzięki temu smak będzie intensywniejszy i zarówno galaretka, jak i ser nabiorą pięknego czerwonego koloru. Serwujemy z ulubionymi sezonowymi owocami

Sprawdź przepis na sernik na zimno z galaretką arbuzową >>

Sernik na zimno z mango i marakują

To sernik w wersji lekkiej, dietetycznej, ale nie pozbawionej smaku. Ponieważ rezygnujemy z żelatyny, najlepiej przygotować go w słoiczkach lub szklankach – mamy wtedy gotowe porcje i nie ryzykujemy, że wypłynie z formy. Zamiast twarogu możemy użyć serka homogenizowanego. Ważne, by serowa masa była słodka i aksamitna. Kontrastem dla niej będzie bowiem kwaśny mus z mango i marakui. Nie zapomnijcie posypać serniczków podprażonymi migdałami, aby coś w deserze przyjemnie chrupało.

Sprawdź przepis na sernik na zimno z mango i marakują >>

Kremowy sernik na zimno z mascarpone, z białą czekoladą i z solonym karmlem na ciasteczkowym spodzie (fot. Maciej Niemojewski)

Sernik na zimno z solonym karmelem

Sernik na zimno nie zawsze musi zawierać owoce. Dla prawdziwych łakomczuchów przygotowaliśmy sernik z solonym karmelem i orzeszkami. Naszym sekretem jest dodanie masła orzechowego i karmelu do masy, a także na wierzch ciasta. Jest słodko i rozkosznie, a przy tym niebanalnie, ponieważ słodycz przełamuje sól. To sernik, który sam znika – nawet się nie obejrzycie, a już go nie będzie!

Sprawdź przepis na sernik na zimno z solonym karmelem >>

serniczki na zimno z makiem, sernik na zimno, sernik z mascarpone

Minisernik na zimno z makiem

Mak kojarzy się przede wszystkim ze słodkościami przygotowywanymi na Boże Narodzenie. A przecież to uniwersalny dodatek, który może fantastycznie wzbogacić różne desery, na przykład ciasto cytrynowe. Albo serniczki na zimno! W tym przepisie znów stawiamy na mniejsze formy i używamy kokilek. Na spody z ciastek kakaowych i masła wykładamy masę serową z dodatkiem mascarpone i maku. To minimalistyczny, bardzo elegancki deser. Dla lepszego efektu ozdóbcie serniczki jadalnymi kwiatami.

Sprawdź przepis na minisernik na zimno z makiem >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk