Kukbuk
Kukbuk
Przepis na letnią frittatę z fasolką szparagową (fot. Aleksandra Jagłowska)

Śniadaniowa frittata z fasolką szparagową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
szalotka
1 sztuka
por
1 sztuka
masło
do smażenia
oliwa
do smażenia
ugotwana fasolka szparagowa
100 g
suszone pomidory
5 sztuk
jajko "zerówka"
6 sztuk
natka pietruszki
1 pęczek
kolorowy pieprz
do smaku
sól
do smaku
Opcjonalnie:
tarty parmezan
3 łyżki

Przepis i zdjęcie: Aleksandra Jagłowska

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Szalotkę oraz pora siekamy i podsmażamy na patelni, na maśle i oliwie.

krok 2

Ugotowaną wcześniej fasolkę i suszone pomidory kroimy na kawałki. Dodajemy do warzyw na patelni i smażymy jeszcze około 2 minut.

krok 3

W tym czasie energicznie roztrzepujemy jajka z solą przy użyciu widelca, aby napowietrzyć masę. Do jajek ewentualnie możemy dodać parmezan.

Reklama

krok 4

Na patelnię z warzywami wylewamy jajeczną masę, posypujemy natką pietruszki i smażymy pod przykryciem około 4 minut.

krok 5

Frittatę zdejmujemy z ognia i wstawiamy do piekarnika (bez przykrycia!) na mniej więcej 5 minut. Gotowe danie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka