Kukbuk
Kukbuk
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową – prosty przepis na szybkie w przygotowaniu danie, które sprawdzi się jako lekki i zdrowy obiad. (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
fasolka szparagowa
150 g
fioletowe ziemniaki
300 g
sól
do gotowania + do smaku
wino ziołowe
50 ml
szalotka
1 sztuka
ocet winny
2 łyżki
musztarda diżońska
30 g
oliwa
40 ml
natka pietruszki
⅓ pęczka
czarny pieprz
do smaku

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: 

krok 1

Fasolkę i ziemniaki dokładnie myjemy. Odcinamy zdrewniałe końcówki fasolki i tniemy strączki na pół. Jeśli ziemniaki są młode, zostawiamy je w skórce, jeśli nie – obieramy i kroimy na kawałki. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie w oddzielnych garnkach, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odsączamy i studzimy. Do ziemniaków wlewamy wino i dokładnie mieszamy.

krok 2

Szalotkę obieramy i kroimy w piórka. Ocet, musztardę, oliwę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz łączymy w małej misce.

krok 3

Do dużej miski wrzucamy ostudzone warzywa i szalotkę. Polewamy sosem, mieszamy. Sałatkę możemy podać od razu lub zabrać ze sobą na piknik.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk