Kukbuk
Kukbuk
Sezonowy targ: owoce lata – jagodzianki. Idealny letni deser (fot. Maciej Niemojewski)

Jagodzianki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
Ciasto:
jajka
7 sztuk
mąka
480 g
cukier
90 g
sól
10 g
świeze drożdże
20 g
zimne masło
240 g
zimne mleko
50 ml
Kruszonka:
mąka
200 g
masło
100 g
cukier brązowy
120 g
cukier
120 g
sól
5 g
Jagodowe nadzienie:
jagody
1 kg
cukier kryształ infuzowany laską wanilii
100 g
mąka ziemniaczana
50 g

Przepis i przygotowanie: Kaja Kręglicka


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Ceramika: 1210c

krok 1

Odkładamy 1 jajko na później, do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem. Pozostałe jajka, mąkę, cukier, sól i drożdże wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie lśnić (ręcznie ok. 30 min, mikserem stojącym z hakiem ok. 10 min). Partiami dodajemy pokrojone w kostkę masło. Gdy masło całkowicie połączy się z ciastem, dodajemy mleko. Gładkie, lejące ciasto zostawiamy najlepiej na całą noc (lub dłużej) w lodówce.

krok 2

Mąkę, masło, cukier biały i brązowy oraz sól ucieramy na piasek i odstawiamy do lodówki.

krok 3

Jagody obtaczamy w cukrze i mące ziemniaczanej. Gotowe, zimne ciasto drożdżowe podsypujemy mąką i wałkujemy cienko. Wycinamy krążki o wadze około 80 g. Faszerujemy krążki ciasta dwiema łyżkami jagódi zamykamy jak pierogi. Brzegi zawijamy pod spód. Jagodzianki w odstępach układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min.

krok 4

W misce roztrzepujemy jajko i smarujemy jagodzianki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w 175 stopniach do momentu, aż będą rumiane i błyszczące.

Jagodzianki - przepis na bułeczki

Jagodzianki robimy zgodnie z klasycznym przepisem - z ciasta drożdżowego. Tego typu ciasta wymaga nieco siły, ponieważ trzeba dokładnie i długo je wyrabiać. Na szczęście z pomocą może przyjść nam robot kuchenny - przy pomocy specjalnego haka wyrobi ciasta w kilkanaście minut. Ważne, żeby było ono lśniące i gładkie. 

Do tych bułeczek używamy jagód, choć ten przepis można też z powodzeniem wykorzystać do przygotowania malinianek lub morelanek. Warto go zrobić, bo jest prosty i pyszny!

Jagodzianki - przepis jak z cukierni

Jak urozmaicić jagodzianki? Do środka możemy dodać masę serową lub budyniową, a nawet - po upieczeniu - bitą śmietaną. Dzięki temu bułeczki będą jeszcze smaczniejsze. Śmiało eksperymentujmy też z kruszonką. Doskonale pasuje do jagodzianek np. cynamon czy kardamon. Niewielki dodatek tych przypraw może zupełnie zmienić charakter bułeczek. 

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: letnie owoce.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk