Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
Przepis i przygotowanie: Kaja Kręglicka
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Ceramika: 1210c
krok 1
Odkładamy 1 jajko na później, do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem. Pozostałe jajka, mąkę, cukier, sól i drożdże wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie lśnić (ręcznie ok. 30 min, mikserem stojącym z hakiem ok. 10 min). Partiami dodajemy pokrojone w kostkę masło. Gdy masło całkowicie połączy się z ciastem, dodajemy mleko. Gładkie, lejące ciasto zostawiamy najlepiej na całą noc (lub dłużej) w lodówce.
krok 2
Mąkę, masło, cukier biały i brązowy oraz sól ucieramy na piasek i odstawiamy do lodówki.
krok 3
Jagody obtaczamy w cukrze i mące ziemniaczanej. Gotowe, zimne ciasto drożdżowe podsypujemy mąką i wałkujemy cienko. Wycinamy krążki o wadze około 80 g. Faszerujemy krążki ciasta dwiema łyżkami jagódi zamykamy jak pierogi. Brzegi zawijamy pod spód. Jagodzianki w odstępach układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min.
krok 4
W misce roztrzepujemy jajko i smarujemy jagodzianki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w 175 stopniach do momentu, aż będą rumiane i błyszczące.
Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: letnie owoce.
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.
Ich słodycz, kwasowość, aromat, smak pełen niuansów i pożądanego umami zniewalają. Pomidory to niewątpliwie najbardziej kochany owoc lata.
Po miesiącach oczekiwania wreszcie nadeszło lato! A wraz z nim ogromny wybór sezonowych warzyw i owoców, które kuszą zapachami i cieszą oczy kolorami. Podpowiadamy, jakie dania z nich przygotować.
Szparagi, kalarepa, młoda cebula, zioła, pak choi, ogórki – przełom wiosny i lata to czas, kiedy na targu pojawiają się kolejne nasze ulubione składniki. Sprawdźcie, czego szukać na bazarze i jakie sezonowe dania warto przygotować w czerwcu!
Kiedy w kwietniu przeplatają się słoneczne i chłodne dni, na targu pojawiają się rzodkiewka, rabarbar i świeże zioła. Korzystają z ocieplenia, ale dobrze znoszą też niskie temperatury. Podpowiadamy, jakie potrawy można przygotować z tych produktów.
Młoda sałata, korzeń chrzanu, jajka – na przełomie marca i kwietnia właśnie tych produktów wypatrujemy na targu. Podpowiadamy, jakie dania przygotować wczesną wiosną i na Wielkanoc.