Kukbuk
Kukbuk
Spring rollsy z fasolką szparagową, marchewką, ogórkiem i rzodkiewką z sosem migdałowym (fot. Aleksandra Jagłowska)

Letnie spring rolls z fasolką szparagową i pikantnym sosem z pasty migdałowej

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Sos migdałowy:
czosnek
1 ząbek
pasta z prażonych migdałów
6 łyżek
sok z limonki
1 łyżka
sos sojowy
1 łyżeczka
syrop klonowy
1 łyżeczka
pieprz cayenne
1 łyżeczka
wędzona papryka
1/2 łyżeczki
zimna woda
2 łyżki
Spring rolls:
fasolka szparagowa
100 g
młoda marchew
2 sztuki
rzodkiewka
3 sztuki
ogórek gruntowy
2 sztuki
papier ryżowy
6 arkuszy
kiełki rzodkiewki
2 garści
mięta
do smaku

Przepis i zdjęcie: Aleksandra Jagłowska

krok 1

Czosnek siekamy.

krok 2

Wszystkie składniki sosu łączymy – mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

krok 3

Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki, myjemy i gotujemy. Pozostałe warzywa dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w słupki.

krok 4

Arkusze papieru ryżowego moczymy w letniej wodzie. Na każdym układamy przygotowane warzywa, kiełki rzodkiewki i listki mięty. Zawijamy.

krok 5

Spring rolls podajemy z sosem migdałowym.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk